Πρόεδρος Εκλογικής Επιτροπής Σκοπίων: «Το δημοψήφισμα δεν είναι έγκυρο»

1 Οκτωβρίου, 20186:33 ΜΜ
More videos

όμβα έρχεται από τα Σκόπια, καθώς πλέον ανατρέπονται όλα. Η εξαιρετικά χαμηλή προσέλευση που άγγιξε το 37% ερμηνεύεται ως αποδοκιμασία της Συμφωνίας των Πρεσπών παρά τη συντριπτική επικράτηση του ΝΑΙ μεταξύ των ψηφισάντων.

Η γειτονική χώρα εισέρχεται έτσι σε αχαρτογράφητα ύδατα καθώς φαίνεται ότι η προοπτική της ευρωατλαντικής της πορείας και της ένταξής της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ φαίνεται ότι δεν συγκίνησε το εκλογικό σώμα, τόσο, όσο ήλπιζε η κυβέρνηση Ζάεφ.

Το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ δεν είναι έγκυρο, δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής εκλογικής επιτροπής της χώρας, Όλιβερ Ντέρκοσκι, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Δεν πάρθηκε απόφαση καθώς οι μισοί από τον συνολικό αριθμό ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δεν ψήφισαν», τόνισε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση του επικεφαλής της εθνικής εκλογικής επιτροπής της πΓΔΜ έγινε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, μετά την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων.

Τα δεδομένα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα δημοσιευτούν στην εφημερίδα της κυβέρνησης εντός 15 ημερών από την ημερομηνία διενέργειας. Θα σταλούν επίσης στο κοινοβούλιο της χώρας και ταυτόχρονα θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα της εκλογικής επιτροπής.

Οι πολίτες της πΓΔΜ κλήθηκαν την Κυριακή στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν για τη Συμφωνία των Πρεσπών σχετικά με την αλλαγή του ονόματος της χώρας.

Ωστόσο η συμμετοχή ήταν χαμηλή, με μόλις το 36,91% των πολιτών να προσέρχεται στις κάλπες.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,46% και κατά το 5,65%. Η συμμετοχή ήταν μικρότερη του 50% καθώς ανήλθε στο 36,91%.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News