Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
διάφοραΠροαναγγελία Μητσοτάκη: Μπόνους και στους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση τον Ιανουάριο

Προαναγγελία Μητσοτάκη: Μπόνους και στους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση τον Ιανουάριο

Καλά μαντάτα είχε για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις λόγω της προσωπικής διαφοράς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για παροχή επιδόματος.

«Για πρώτη φορά είχαμε σημαντική αύξηση συντάξεων εδώ και 12 χρόνια. Κι επειδή όπου πηγαίνω ακούω κάποια δικαιολογημένα παράπονα για το θέμα της προσωπικής διαφοράς. Μπορώ να σας πω. Κάντε λίγο υπομονή θα υπάρχουν καλές εξαγγελίες και για τους συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση τον τελευταίο μήνα. Αποδεικνύει αυτή η παράταξη το πως αντιλαμβάνεται και την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στην Αργυρούπολη.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις επερχόμενες εκλογές χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την πρώτη εκλογική αναμέτρηση καθώς «αυτή θα στείλει το μήνυμα του ποιος θα κυβερνήσει τον τόποι την επόμενη τετραετία». Στάθηκε ιδιαίτερα, δε στα πραγματικά διλήμματα της κάλπης. «Δεν είναι “Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία” – “Κοινωνική δικαιοσύνη ή αυταρχισμός” κάποια αφηρημένα πράγματα τα οποία ακούω από την αξιωματική αντιπολίτευση» είπε. Και εξήγησε: «Τα πράγματα είναι απλά: «”Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;”»

68472a

Θα κατοχυρώσουμε όλα τα κεκτημένα αυτής της 4ετίας, πρωτίστως τους χαμηλότερους φόρους ή θα ξαναβρεθούμε με μία κυβέρνηση που θα τσακίσει τη μεσαία τάξη όπως το έκανε μεταξύ 2015-2019;

Θα εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας όπως το κάναμε με μεγάλη επιτυχία ή θα ξανακάνουμε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι;

Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και να κάνουμε στοχευμένες επενδύσεις σε εξοπλισμούς ή θα παραδοθούμε σε άλλες γεωπολιτικές αναζητήσεις που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες και όχι χώρες του δυτικού κόσμου;

Και τελικά το πιο σημαντικό: Ποιος πρέπει να κυβερνά αυτό τον τόπο; Η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ – ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό είναι το τελικό ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις κάλπες της Άνοιξης» είπε.

Ποιοι θα πάρουν το μπόνους

Οι δικαιούχοι του μπόνους ( πιθανότατα ύψους 300 ευρώ) που σχεδιάζεται να δοθεί πριν από το Πάσχα ,είναι περίπου 140.000 συνταξιούχοι , 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων, οι οποίοι:

  • Δεν έλαβαν καμία αύξηση αυτές τις ημέρες καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά
  • Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 – 1.000 ευρώ.
  • Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν πως το επίδομα προσωπικής διαφοράς μπορεί τελικά να δοθεί σε έως και 800.000 – 850.000 συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις (ενδεχομένως και άλλες πηγές) ακόμη και πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή στην συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που δεν έλαβαν κάτι από τις αυξήσεις του 2023, οι οποίοι στο σύνολο τους είναι 900.000.

Τα πιο σημαντικά