Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
αυγάΓιατί είναι σημαντικό πριν φάμε ένα αυγό να δίνουμε προσοχή στο χρώμα...

Γιατί είναι σημαντικό πριν φάμε ένα αυγό να δίνουμε προσοχή στο χρώμα του κρόκου;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το σωστό χρώμα του κρόκου των αυγών; Από ότι φαίνεται το χρώμα του κρόκου έχει μεγάλη σημασία.

Πριν από περίπου 100 χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι το χρώμα του κρόκου ενός αυγού καθορίζεται από τον αριθμό των καροτενοειδών που περιέχει. Αυτά είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στον σχηματισμό της βιταμίνης Α, η οποία βοηθάει στην καλή διατήρηση των οστών. Κατά συνέπεια, όσο πιο πλούσιο και έντονο είναι το χρώμα του κρόκου, τόσο πιο υγιεί θρεπτικά συστατικά περιέχει για τον οργανισμό μας.

1

© mejorconsalud.com

Το χρώμα του κρόκου είναι άμεσα συνδεδεμένο με το πόσο καλά έχει τραφεί η κότα, που το γέννησε. Αν είχε μια ομοιόμορφη διατροφή βασισμένη αποκλειστικά σε σιτηρά, τότε ο κρόκος θα έχει ένα απαλό κίτρινο χρώμα. Αν η διατροφή της κότα περιείχε καλαμπόκι, φυτά και έντομα, το χρώμα του κρόκου θα έχει μια πορτοκαλί απόχρωση. Μερικά μεγάλα εκτροφεία πουλερικών χρησιμοποιούν μια ειδική κλίμακα 15 διαφορετικών αποχρώσεων του κίτρινου και του πορτοκαλί, προκειμένου να καθορίσουν την ποιότητα των προϊόντων τους.

2

© mejorconsalud.com

Η κλίμακα που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της ποιότητας των αυγών.

Γενικά, είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε αυγά, που το χρώμα των κρόκων τους είναι ένα ανοιχτό πορτοκαλί, αφού περιέχει την μέγιστη ποσότητα χημικών που χρειάζεται το σώμα μας.

3

© mejorconsalud.com

Μερικές φορές, το χλωμό χρώμα του κρόκου είναι αποτέλεσμα εποχιακών αλλαγών. Τον χειμώνα, το χρώμα του κρόκου είναι πιο χλωμό, εξαιτίας της μικρότητας ποσότητας φαγητού που ταΐζουν τις κότες αυτή την εποχή του έτους. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές το χλωμό χρώμα είναι ένδειξη χαμηλής ποιότητας και κακής υγείας των πουλερικών.

[perfecto.guru, modernfarmer.com]

Τα πιο σημαντικά