Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΠρέβεζα: Στον εισαγγελέα αρνητές γονείς 8 μαθητών που δεν έστελναν...

Πρέβεζα: Στον εισαγγελέα αρνητές γονείς 8 μαθητών που δεν έστελναν τα παιδιά τους σχολείο

Στον Εισαγγελέα Πρέβεζας κλήθηκαν οι αρνητές γονείς των 8 μαθητών που φοιτούν σε σχολεία της Π.Ε Πρέβεζας, όμως δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω της μη συμμόρφωσης με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κάποιοι από τους αρνητές γονείς (όχι όλοι) αποδέχθηκαν την κλήση και πέρασαν την πόρτα του εισαγγελέα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όπως φαίνεται 2 από τις οικογένειες πείσθηκαν για την αναγκαιότητα επιστροφής των παιδιών τους στο σχολείο.

Την ίδια ώρα ΥΠΑΙΘ και υπουργείο Δικαιοσύνης προωθούν νομοθετική ρύθμιση για αυστηρότερες ποινές σε όσους παρεμποδίζουν το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή, τα παιδιά που στερούνται της εκπαίδευσης λόγω των αρνητών-κηδεμόνων τους είναι μερικές δεκάδες με την «παρούσα κυβέρνηση να έχει τη διάθεση να γίνει μία ad hoc ρύθμιση προκειμένου η απόφαση κάποιων αρνητών – γονέων να στερούν το δικαίωμα της εκπαίδευσης από τα παιδιά τους, να θεωρείται πλέον πλημμέλημα, ελαφρύ μεν, αλλά πλημμέλημα».

Τι ισχύει

Στον νόμο 1566/1985 (ΦΕΚ 167/Α/30-9-19850 για τη δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις, στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄, στην παράγραφο 3 αναφέρεται: «Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα».

Το άρθρο 458 του ΠΚ ορίζει πως «[…] όποιος με πρόθεση παραβαίνει επιτακτική ή απαγορευτική διάταξη διοικητικών νόμων τιμωρείται με πρόστιμο τουλάχιστον πενήντα εννέα (59) ευρώ, αν η ειδική διάταξη αναφέρεται στο άρθρο αυτό ως προς την ποινική κύρωση της παράβασης».

Δηλαδή ορίζεται ποινική κύρωση προστίμου για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν επιβαλόταν η εν λόγω κύρωση και άρα η νομική απαγόρευση δεν είχε ποινικό αντίκρυσμα.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, η στέρηση της δυνατότητας παρακολούθησης μαθημάτων στο σχολείο θα θεωρείται πλημμέλημα και όχι απλώς πταίσμα.

Η Ζ. Μακρή εξήγησε περαιτέρω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι διευθυντές των σχολείων εφόσον ενημερώσουν αρχικά τους γονείς για το τί πρέπει να πράξουν, εν συνεχεία οφείλουν να ενημερώσουν σχετικά τις κοινωνικές υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη.

Τα πιο σημαντικά