Πρέβεζα: Η φυσική κρυφή γοητεία της Ηπείρου με την διαχρονική μεγαλοπρέπεια.

4 Ιουλίου, 2016 2:39 ΠΜ
More videos

Η Πρέβεζα είναι πόλη του γεωγραφικού διαμερίσματος της Ηπείρου, βρίσκεται στο νότιο άκρο της και είναι πρωτεύουσα του ομωνύμου νομού. Η πόλη κτισμένη στο δυτικό άκρο μιας διπλής χερσονήσου, αποτελεί ένα ενιαίο οικοσύστημα με όλη τη χερσόνησο.

Monolithi_Beach_01

Τα κυριότερα στοιχεία του οικοσυστήματος είναι ο Αμβρακικός κόλπος, η μεγαλύτερη κλειστή θάλασσα στην Ελλάδα με έκταση 500 τ. χλμ ., η λίμνη Πωγωνίτσα στη χερσόνησο του Αγ. Θωμά και οι λιμνοθάλασσες Μάζωμα και Βαθύ που χρησιμοποιούνται ως ιχθυοτροφεία (ιβάρια).

main

Η ζωή της Πρέβεζας ήταν πάντα στενά δεμένη με την λειτουργία του λιμανιού της και με την θέση της στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου. Η πόλη είναι κτισμένη κοντά στα ερείπια της Αρχαίας Βερενίκης σε απόσταση 10 περίπου χλμ από τα ερείπια της Aρχαίας Νικόπολης.

Ο ενετικός πύργος του Ρολογιού.

assets_LARGE_t_183762_54362838

Η παραλία στο Αλωνάκι με τα καταπράσινα νερά και τα δέντρα να αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα.

assets_LARGE_t_183762_54362840

preveza

Για την ονομασία της υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από τους συγγραφείς με επικρατέστερες : α) Από την αλβανική λέξη preveze που σημαίνει «μεταφορά» , β) Από την ιταλική prevesione που σημαίνει «προμήθεια» και γ) Από σλαβική perevoz που σημαίνει « πέρασμα, διάβαση».

preveza-2

Άρχισε να διαμορφώνεται ως οικισμός σε χρόνους δύσκολους για την βυζαντινή αυτοκρατορία (τέλη του 12ου, αρχές του 13ου αιώνα μ.Χ. ) με πρώτη σαφή αναφορά στο «Χρονικό του Μορέως» κατά την εξιστόρηση γεγονότων του έτους 1292. Η πιο σημαντική στιγμή στην πορεία της Πρέβεζας θεωρείται η διάλυση του Βυζαντίου.

preveza1

Η πόλη της Πρέβεζας έχει νησιωτικό χαρακτήρα ενώ είναι γεμάτη από πλακόστρωτα σοκάκια και πεζοδρόμους, που της δίνουν ένα παραδοσιακό χρώμα. Έχει ανεπτυγμένη τουριστική κίνηση αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην απολαμβάνει ο επισκέπτης γαλήνιες και ήρεμες διακοπές.

Cafe_Seytan_Pazari,_Preveza.

Στην πεζοδρομημένη παραλία αλλά και στο λιμάνι της πόλης, θα δείτε πολλά παραδοσιακά κτήρια και άλλα αξιοθέατα, ενώ κάνοντας βόλτα στο ιστορικό κέντρο της, μπορείτε να δοκιμάσετε τις περίφημες τοπικές γεύσεις σε πολλά γραφικά ταβερνάκια και καφενεία της περιοχής.

Το πελώριο μνημείο στο Ζάλογγο.

assets_LARGE_t_183762_54362841

Καταπράσινοι όρμοι παρεμβάλλονται συχνά-πυκνά ανάμεσα στις ακρογιαλιές.

assets_LARGE_t_183762_54362842

Κτίριο της Εθνικής Τράπεζας

Εθνική_Τράπεζα_Πρέβεζας

Επιλέγοντας την Πρέβεζα για τις διακοπές σας έχετε την ευκαιρία να αποδράσετε σε όλα τα όμορφα γύρω μέρη που αποτελούν πόλο έλξης όπως την Πάργα, τον ποταμό Αχέροντα και τα Σύβοτα.

axerontas6

Ο Αχέροντας είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός, για τους φυσιολάτρες που θέλουν να συνδυάσουν την επαφή με τη φύση, με διάφορες δραστηριότητες ενώ η Πάργα αποτελεί έναν όμορφο παραδοσιακό οικισμό χτισμένο αμφιθεατρικά στις παρυφές ενός ενετικού κάστρου με πανέμορφες παραλίες και ειδυλλιακά τοπία.

beaches4

Η περιοχή της Πρέβεζας ενδείκνυται επίσης και για τους λάτρεις της γαστρονομίας λόγω της αξιοθαύμαστης ποικιλίας γεύσεων που προσφέρει. Φρέσκο ψάρι, τυρί, γλυκά του κουταλιού και πίτες είναι μερικές από τις γεύσεις που θα δοκιμάσετε και θα γοητεύσουν τον ουρανίσκο σας. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της Πρέβεζας είναι ότι μπορεί κανείς να φτάσει οδικώς και να κάνει τις διακοπές του σαν να είναι σε νησί.

Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε μας στο facebook: