«Πράσινο φως»: Το Φθινόπωρο θα κυκλοφορήσουν τα νέα εμβόλια για τον κορονοϊό

1 Σεπτεμβρίου, 2022 3:48 ΠΜ
More videos

Τα νέα ενισχυτικά εμβόλια κατά του Covid -19 που στοχεύουν στην παραλλαγή μικρόν είναι ένα έτος για κυκλοφορία, αφού εγκρίθηκαν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Τα ενισχυμένα εμβόλια, τα οποία αναδιαμορφώθηκαν ώστε να καταπολεμήσουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 όμικρον που μαστίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την επεξεργασία τους από τους συμβούλους των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων την Πέμπτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ορισμένα ενισχυτικά εμβόλια -εφόσον λάβουν έγκριση- μπορεί να είναι διαθέσιμα από αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ περισσότερα θα εμφανιστούν στα φαρμακεία, τα ιατρεία και τις κλινικές μετά την Ημέρα της Εργασίας.

Το 90% των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αμερική ανήκει στην υποπαραλλαγή Β.5

Ο Πίτερ Μαρκς, κορυφαίος αξιωματούχος του FDA για τα εμβόλια, υπερασπίστηκε την προσέγγιση του οργανισμού, λέγοντας ότι τα εμβόλια mRNA έχουν ισχυρό ιστορικό ασφάλειας.

«Ήμασταν συνεχώς πίσω από αυτόν τον ιό και έπρεπε να σκεφτούμε δημιουργικά πώς να καλύψουμε το κενό με ασφάλεια», δήλωσε ο Μαρκς σε συνέντευξή του πριν από τις εγκρίσεις. «Αν πρόκειται να παρέμβουμε, ο χρόνος είναι ώριμος για να το κάνουμε τώρα».

Ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, συμφώνησε, λέγοντας ότι τα επικαιροποιημένα ενισχυτικά εμβόλια θα είναι χρήσιμα ακόμη και αν εμφανιστεί μια παραλλαγή διαφορετική από τις BA.4 και BA.5.

Η παραλλαγή BA.5 αντιπροσωπεύει τώρα σχεδόν το 90% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το CDC. Τα αναφερόμενα κρούσματα έχουν μειωθεί κάτω από 100.000 την ημέρα, κατά μέσο όρο, αλλά οι αριθμοί δεν καταγράφουν πολλά από τα τεστ κορονοϊού που πραγματοποιούνται στο σπίτι.

Σε 12 ετών και άνω το «νέο» εμβόλιο

Ο FDA ενέκρινε το νέο ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer-BioNTech για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω και το εμβόλιο Moderna για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, και το CDC αναμένεται να συμφωνήσει ότι οι ηλικίες αυτές είναι κατάλληλες. Τα μικρότερα παιδιά θα μπορούσαν να λάβουν την αναμνηστική δόση σε μεταγενέστερο χρόνο. Όποιος έχει λάβει την πρωτογενή σειρά των δυο εμβολίων mRNA και το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson θα είναι επιλέξιμος, ανεξάρτητα από το αν έχει λάβει αναμνηστικές δόσεις.

Τα άτομα που έλαβαν πρόσφατα αρχική ή αναμνηστική δόση θα πρέπει να περιμένουν δύο μήνες πριν λάβουν το νέο ενισχυτικό εμβόλιο, δήλωσε ο FDA. Η λήψη του εμβολίου πολύ σύντομα μετά από προηγούμενη αναμνηστική δόση θα μπορούσε να αμβλύνει την αποτελεσματικότητά του.

Τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν ο FDA για να εγκρίνει τα εμβόλια προκάλεσαν έντονες συζητήσεις. Οι αξιωματούχοι του FDA λένε ότι ενέκριναν τα ενισχυτικά με βάση το «σύνολο» των στοιχείων και το ιστορικό των εμβολίων από τον Δεκέμβριο του 2020.

Η Moderna δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει μια δοκιμή σε ανθρώπους σχετικά με την επικαιροποιημένη δόση, ενώ η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν πρόσφατα ότι πρόκειται να ξεκινήσουν μια τέτοια μελέτη.