Πουλήθηκε για 200.000 ευρώ το κόκκινο τηλέφωνο του Χίτλερ

26 Φεβρουαρίου, 2017 2:53 ΜΜ
More videos

Το κόκκινο τηλέφωνο με το καντράν ήταν αυτό που χρησιμοποιούσε ο Άντολφ Χίτλερ στο μπούνκερ του στο Βερολίνο, αυτό με το οποίο ο παράφρων δικτάτορας υπαγόρευε ακόμη και εντολές θανάτου.

Αυτό το τηλέφωνο, λοιπόν, βγήκε στο σφυρί σε δημοπρασία στρατιωτικών αντικειμένων στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών κι ένας ανώνυμος πλειοδότης μέσω διαδικτύου υπερθεμάτισε με ένα ποσό γύρω στα 200.000 ευρώ και θα είναι ο επόμενος ιδιοκτήτης του σύμφωνα με το BBC.

Η συσκευή αυτή της Siemens ήταν αρχικά μαύρη, αλλά αργότερα την έβαψαν και μάλιστα χάραξαν στο πίσω μέρος της το όνομα του Χίτλερ κι έναν αγκυλωτό σταυρό. Μετά το τέλος του Πολέμου το 1945 το βρήκαν στο μπούνκερ Ρώσοι στρατιώτες.

Το τηλέφωνο αυτό χρησιμοποιήθηκε σε οχήματα, τρένα και στο καταφύγιο του Χίτλερ.


Μετά τον εντοπισμό του στο μπούνκερ Ρώσοι αξιωματικοί το έδωσαν στον Βρετανό στρατηγό σερ Ρίτσαρντ Ρέινερ. Μετά το θάνατό του το κληρονόμησε ο γιος του κι ήταν αυτός που το έβγαλε τώρα στο σφυρί.

«Είναι μια πολύ ‘σκοτεινή’ συσκευή, αν σκεφθεί κανείς για τι χρησιμοποιήθηκε», δήλωσε ο 82χρονος σήμερα Ρέινερ στη Daily Mail, για να συμπληρώσει ένας εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών στο Μέριλαντ: «ήταν το πιο καταστροφικό ‘όπλο’ όλων των εποχών, που επέφερε το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων»…

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα με τη συσκευή αυτή ο Χίτλερ διέταξε το θάνατο εκατομμυρίων Εβραίων. Μ’ αυτήν έδινε οδηγίες στους στρατηγούς του για τις πολεμικές επιχειρήσεις και μ’ αυτήν διέταξε το θάνατο του κουνιάδου του.

[dailymail] [ethnos]

Ακολουθήστε μας στο facebook: