Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
διάφοραΠού βλέπουμε περισσότερο τον αληθινό μας εαυτό: στις φωτογραφίες ή στον καθρέπτη;

Πού βλέπουμε περισσότερο τον αληθινό μας εαυτό: στις φωτογραφίες ή στον καθρέπτη;

Αναμφίβολα, πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί σε αυτή την θέση: το πρόσωπο που βλέπουμε όταν κοιταζόμαστε στον καθρέπτη δεν έχει καμία σχέση με το πρόσωπο που βλέπουμε, όταν κοιτάζουμε τις φωτογραφίες. Είναι σαν η κάμερα να αλλάζει δραστικά την εικόνα. Ή πρέπει να κατηγορήσουμε τον καθρέπτη;

Παρακάτω θα δώσουμε απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις: Ποιο είναι πιο κοντά στην πραγματική μας εμφάνιση, η αντανάκλαση ή η φωτογραφία; Και γιατί αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την αντανάκλασή μας στον καθρέπτη και το πρόσωπό μας στις φωτογραφίες;

Ψυχολογική πτυχή

c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 509

Έχουμε την τάση να κοιταζόμαστε περισσότερο στον καθρέπτη όταν είμαστε στο σπίτι, αφού είναι ένα περιβάλλον στο οποίο νιώθουμε πιο ελεύθεροι και χαλαροί. Όσον αφορά τις φωτογραφίες συνήθως καταλήγουμε με την πόζα του “ξένου γκαζόν”που σημαίνει, ότι φαινόμαστε πιο σφιγμένοι και απροετοίμαστοι. Για αυτόν τον λόγο, όταν ρίχνουμε μια τελευταία ματιά στον καθρέπτη πριν φύγουμε για πάμε σε ένα πάρτι έχουμε την εντύπωση, ότι είμαστε πολύ γοητευτικοί και την επόμενη μέρα που κοιτάζουμε τις φωτογραφίες από το πάρτι πιστεύουμε το ακριβώς αντίθετο.

Γωνία

c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c 122

Το θέμα είναι ότι τα πρόσωπά μας δεν είναι συμμετρικά. Αυτό ισχύει για όλους για άλλους λιγότερο και για άλλους περισσότερο. Και εδώ βρίσκεται η αιτία όλων των συγχύσεων. Κάθε πρωί όταν ξυπνάμε και κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέπτη καθόμαστε στο ίδιο σημείο και βλέπουμε τον εαυτό μας από μια οικεία οπτική. Κατά συνέπεια συνηθίζουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία. Αλλά όσον αφορά τις φωτογραφίες δεν μας προειδοποιούν πάντα για το πως, πότε και από ποια κατεύθυνση θα τραβηχτεί η φωτογραφία. Εκτός φυσικά, αν είστε η Όντρεϊ Χέπμπορν, που πάντα την φωτογράφιζαν από το καλό της προφίλ.

Ισορροπία λευκού

eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3 109

Κάθε είδος φωτισμού έχει την δική του θερμοκρασία. Αλλά όταν κοιταζόμαστε στον καθρέπτη δεν παρατηρούμε αυτήν την ποικιλομορφία της θερμοκρασίας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός μας εξισώνει αυτόματα όλες τις διαφορές και μας δείχνει την επιδερμίδα που έχουμε συνηθίσει. Από την άλλη, οι φωτογραφίες δείχνουν τον φωτισμό όπως πραγματικά είναι με όλες τις μετατοπίσεις και τις διαφορές της θερμοκρασίας. Όταν κοιταζόμαστε στον καθρέπτη, ακόμα και αν ο φωτισμός προέρχεται από πολλές πηγές, συνεχίζουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας. Αντίθετα, η φωτογραφία μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια, κάνοντάς μας να δούμε τα χαρακτηριστικά μας μέσα σε περιβάλλον αντικειμενικού φωτισμού.

Εστιάζοντας στα επιμέρους αντικείμενα

a87ff679a2f3e71d9181a67b7542122c 101

Μην ξεχνάτε, ότι όταν κοιταζόμαστε στον καθρέπτη επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα σημεία της αντανάκλασής μας και όχι στην γενική εικόνα. Αντίθετα, στις φωτογραφίες βλέπουμε την γενική εικόνα μας και παρατηρούμε πράγματα που προηγουμένως φαίνονταν ασήμαντα.

Κατοπτρισμός

e4da3b7fbbce2345d7772b0674a318d5 94

Στην αντανάκλαση βλέπουμε πάντα έναν αντικατοπτρισμό του εαυτού μας και αυτό διαμορφώνει την άποψή μας για την εμφάνισή μας. Αντίθετα, οι φωτογραφίες μας δείχνουν πως μας βλέπουν οι άλλοι, μια ασυνήθιστη οπτική που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη έκπληξη.

Από όλα αυτά μπορούμε να συμπεράνουμε, ότι μόνο οι φωτογραφίες μπορούν να μας δώσουν αντικειμενικές πληροφορίες για την εμφάνισή μας. Αλλά ακόμα και αν δεν βγαίνετε καλά στις φωτογραφίες αυτός δεν είναι λόγος για να απελπίζεστε. Ίσως να ήταν μια κακή στιγμή ή να μην έχετε όρεξη να στηθείτε για φωτογραφίες.

Τα πιο σημαντικά