Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΠρώτο κρούσμα μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα: Γιατί το κρύβουν, πότε θα το...

Πρώτο κρούσμα μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα: Γιατί το κρύβουν, πότε θα το ανακοινώσουν

Πότε αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για το πρώτο κρούσμα μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα;

Αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη ανακοίνωση με το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα.

Ήταν αναμενόμενο και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα και να μην «υποδεχθεί» τα πρώτο κρούσμα με την μετάλλαξη Ομικρον.

Διασταυρωμένες πηγές σημειώνουν ότι είναι θέμα χρόνου να βγει η επίσημη ανακοίνωση για το πρώτο ύποπτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον.

Αυτή τη στιγμή αναμένονται οι τελικές εξετάσεις.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η ανακοίνωση θα γίνει έως την Κυριακή καθώς αναμένουμε εργαστηριακά να δοθεί πλέον το «πράσινο φως».

Πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επισημοποίηση του κρούσματος και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι ειδικοί ήδη μιλάνε για το πρώτο πιθανό κρούσμα.

Ως προς το συγκεκριμένο κρούσμα θα τηρηθεί με την κάθε λεπτομέρεια η διαδικασία της απομόνωσης και της ιχνηλάτησης των επαφών.

«Κανένας πανικός, ήταν αναμενόμενο» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τετάρτης οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το πρώτο επίσημο κρούσμα το οποίο εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ η Όμικρον ή B.1.1.529 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής. Το πρώτο γνωστό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ήταν σε ένα δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την Όμικρον «παραλλαγή ανησυχίας» επειδή περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις και επομένως θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή πιο ανθεκτική στα εμβόλια. Είναι σε εξέλιξη μελέτες για να διαπιστωθεί αν ισχύει κάτι τέτοιο και σε ποιο βαθμό, όμως τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε μερικές εβδομάδες.

«Τουλάχιστον 23 χώρες στις πέντε από τις έξι περιοχές (στις οποίες χωρίζει τον κόσμο ο ΠΟΥ) έχουν αναφέρει κρούσματα της Όμικρον και αναμένουμε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί», πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

Τα πιο σημαντικά