Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΠοταμός Λούρος: Η παραδεισένια μυστική λίμνη των Ιωαννίνων

Ποταμός Λούρος: Η παραδεισένια μυστική λίμνη των Ιωαννίνων

Ένα πραγματικά παραδεισένιο τοπίο αντικρίζει ο επισκέπτης των Ιωαννίνων, μόλις βρεθεί στις πηγές του ποταμού Λούρου, κοντά στο χωριό Βουλιάστα. Ο λόγος για την άγνωστη αλλά ονειρική μικρή γαλάζια λίμνη που σχηματίζεται από τις πηγές του ποταμού και εντυπωσιάζει τους πάντες με το εκπληκτικό της χρώμα.

Εκτός από την Μεσσηνία με το περίφημο Πολυλίμνιο, έχει και η Ήπειρος της δική της «γαλάζια λίμνη» με ένα συγκλονιστικό χρώμα και το υπέροχο φυσικό τοπίο ολόγυρά της να δημιουργούν στην πραγματικότητα έναν επίγειο παράδεισο.

Πηγές Λούρου: Η άγνωστη γαλάζια λίμνη των Ιωαννίνων

Κοντά στο χωριό Βουλιάστα, λοιπόν, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τα Ιωάννινα, στο δρόμο προς την Άρτα, συναντάται η λεγόμενη λίμνη Βηρού, την οποία οι περισσότεροι αποκαλούν και ως «γαλάζια λίμνη» λόγω του υπέροχου χρώματος των νερών της. Σε υψόμετρο 296 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, το τοπίο εδώ μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από κάποιον πίνακα ζωγραφική.

Κρυμμένη στην κυριολεξία μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, μόλις βρεθεί κανείς εδώ νομίζει ότι έχει ανακαλύψει τον επίγειο παράδεισό του. Το πράσινο της φύσης δίνει τη σειρά του στο συγκλονιστικό βαθύ γαλάζιο χρώμα των νερών της λίμνης, το οποίο, αναλόγως με τα χρώματα του ουρανού, μπορεί να γίνει ακόμη και ανοιχτό πράσινο.

Η πολύ μικρή και σχεδόν ολοστρόγγυλη λίμνη, που δίνει την εντύπωση πισίνας, έχει διάμετρο περίπου 93 μέτρων, μέγιστο βάθος 10 μέτρα, η περίμετρός της υπολογίζεται στα 300 μέτρα, ενώ τα νερά που δέχεται από τους υπόγειους αγωγούς τροφοδοτούν στην ουσία τον ποταμό Λούρο.

Πρόκειται για ένα μέρος πραγματικά πολύ ήσυχο, που αποπνέει μία ανείπωτη γαλήνη, την οποία κάποια στιγμή στην ζωή μας όλοι έχουμε ανάγκη να βιώσουμε. Το σκηνικό αποτελεί ιδανική επιλογή για πικ νικ και περίπατο στη φύση, μια εμπειρία που σίγουρα θα θυμάστε για πάντα.

Πηγές Λούρου: Ο ποταμός που τροφοδοτείται από την παραδεισένια λίμνη των Ιωαννίνων

Η πορεία του ποταμού Λούρου, που πηγάζει από το όρος Τόμαρος, υπολογίζεται περίπου στα 80 χλμ. και τα νερά του εκβάλουν στον Αμβρακικό κόλπο. Το τοπίο κατά μήκος του ποταμού των Ιωαννίνων είναι υπέροχο, με τα νερά του να περνούν μέσα από φαράγγια, να δημιουργούν λίμνες και κάμπους και στο σημείο που καταλήγουν να παρατηρείται ένα υπέροχο οικοσύστημα.

Πρόκειται για έναν ποταμό πολύ σημαντικό ήδη από την αρχαιότητα, καθώς κοντινές μεγάλες πόλεις της εποχής, όπως η Νικόπολη, πραγματοποιούσαν την ύδρευσή τους από τα νερά του. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το 31 π.Χ., με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου Οκτάβιου κατασκευάστηκε και το υδραγωγείο του Λούρου, τμήματα του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα και παρατηρούνται κοντά στο χωριό του Αγίου Γεωργίου.

limni potamou lourou7 limni potamou lourou6 limni potamou lourou5 limni potamou lourou4 limni potamou lourou3 limni potamou lourou2 limni potamou lourou1

 

Τα πιο σημαντικά