Πόσο νερό πρέπει να πίνετε σύμφωνα με το βάρος σας;

17 Ιουνίου, 2016 2:13 ΠΜ
More videos

‘Πιες νερό’ είναι μια πολύ συχνή συμβουλή. Αν το πρόβλημα είναι οι συχνοί  πονοκέφαλοι,η  ζάλη, το ξηρό δέρμα ή εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος,το να πίνετε αρκετό νερό μπορεί να είναι μια χρήσιμη λύση σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. Αλλά πόσο είναι το ‘αρκετό’;

Το νερό είναι το πιο άφθονο θρεπτικό συστατικό πάνω στη Γη. Στον κόσμο υπάρχουν 333 εκατομμύρια κυβικά μίλια νερού (1,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) και το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 60 % νερό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις έρευνες του National Health and Nutrition Examination, ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 3,18 λίτρα ή 13.4 ποτήρια νερό την ημέρα.  Αν και αυτό ακούγεται πολύ όμως: το 48 % αυτού του νερού προέρχεται από ποτά, εκτός του απλού πόσιμου νερού, όπως ζαχαρούχα αναψυκτικά ή χυμούς  και το 18% προέρχεται από τα τρόφιμα , έτσι, η ποσότητα του πόσιμου νερού που οι Αμερικανοί καταναλώνουν στην πραγματικότητα είναι πολύ χαμηλότερη.

water-3-e1465569386231

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Harvard Τ.Η. Chan,Σχολή Δημόσιας Υγείας,  διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ήμισυ όλων των παιδιών και των εφήβων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενυδατώνονται αρκετά γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν πίνουν αρκετό νερό. Ενώ ο καθένας μπορεί να αφυδατωθεί, τα μικρά παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς και οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Όταν δεν καταναλώνετε  αρκετό νερό, αυτό μπορεί οδηγήσει σε αφυδάτωση, προκαλώντας συμπτώματα όπως ξηροστομία, κόπωση, δίψα, μειωμένη παραγωγή ούρων,  ξηρό δέρμα, πονοκέφαλο, δυσκοιλιότητα και ζάλη.  Η σοβαρή αφυδάτωση θεωρείται ένα ιατρικό επείγον περιστατικό καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πυρετό,ταχυκαρδία, ταχύπνοια, λίγο ή καθόλου ούρηση, χαμηλή αρτηριακή πίεση και παραλήρημα.

Τι συμβαίνει με το νερό;

Λοιπόν,το νερό κάνει περισσότερα από το απλά να σας σβήνει την δίψα. Το σώμα χρησιμοποιεί το νερό σε όλα τα κύτταρα, τα όργανα και τους ιστούς του για να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σώματος και να διατηρήσει άλλες σωματικές λειτουργίες . Έχετε ποτέ αισθανθεί ξηρό το στόμα, ξηρό δέρμα ή ξηροφθαλμία;

Κρατώντας το σώμα σας ενυδατωμένο με πόσιμο νερό βοηθάτε να διατηρήσετε τα βέλτιστα επίπεδα υγρασίας στις περιοχές αυτές, όπως επίσης και στο αίμα, τα οστά και τον εγκέφαλο. Το νερό βοηθά επίσης στην προστασία του νωτιαίου μυελού που ενεργεί ως λιπαντικό και βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών στις αρθρώσεις σας.

Το σώμα χάνει νερό με διάφορους τρόπους,  συμπεριλαμβανομένων της αναπνοής, της εφίδρωσης, της πέψης, ή μέσω μιας ασθένειας με πυρετό, εμετό ή διάρροια. Η επαρκής πρόσληψη νερού επιτρέπει στο σώμα να αποβάλλει τα προϊόντα απόρριψης των μηχανισμών του μέσω του ιδρώτα,της ούρηση και της αφόδευσης και να αποβάλει τις τοξίνες. Τα νεφρά και το συκώτι απομακρύνουν τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού των λειτουργιών του σώματος μέσω του νερού.

water-4-e1465569495983

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε;

Τα οφέλη του νερού είναι σαφή. Το σώμα σας το χρειάζεται απολύτως,προκειμένου να διατηρήσει την υγεία σας. Αλλά πόσο ακριβώς χρειάζεται το σώμα σας;

Ο ευκολότερος τρόπος για να υπολογίσετε πόσο νερό πρέπει να πίνετε κάθε μέρα εξαρτάται από το βάρος σας και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια να πίνετε όσο το 1,6-3,2% του σωματικού σας βάρους σε νερό κάθε μέρα .

Για παράδειγμα, εάν ζυγίζετε 70 κιλά, θα πρέπει να πίνετε 1.120 – 2.240 γραμμάρια (3,5- 7 ποτήρια νερό) κάθε μέρα. Αν είστε σωματικά δραστήριοι, θα πρέπει να στοχεύετε για το υψηλότερο όριο – σε αυτή την περίπτωση  3,2% του βάρους σας ή στο παράδειγμά μας 2.240 γραμμάρια νερό. Το σώμα χάνει νερό μέσω του ιδρώτα,έτσι το άφθονο πόσιμο νερό μετά την άσκηση είναι σημαντικό για την ενυδάτωση.

Δείτε το παρακάτω βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πόσο νερό θα πρέπει να πίνετε κάθε μέρα, και γιατί είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση το σώματος σας υγιές και ισχυρό:

Ακολουθήστε μας στο facebook: