Πώς οι νονοί της νύχτας χρεοκοπούν μαγαζιά και τα αγοράζουν οι ίδιοι

23 Αυγούστου, 2017 9:04 ΜΜ
More videos

Εκτός από προστασία πουλούν και προϊόντα για τα μαγαζιά, που τα υποχρεώνουν να αγοράσουν. Καταχρεώνουν τις επιχειρήσεις για να δώσουν δανεικά με απίστευτους τόκους. Αγοράζουν τα μαγαζιά “κοψοχρονιά” με “αχυράνθρωπους” να φαίνονται αφεντικά. “Πάρτι” της μαφίας στη Μύκονο.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια το ρεπορτάζ του newsit.gr, για το πώς κυκλώματα μαφίας “δαγκώνουν” μαγαζιά προκειμένου να τα αγοράσουν με χαμηλή τιμή και στη συνέχεια να “θησαυρίσουν από αυτά”.

Η φωτιά που έβαλε σε μεγάλο στριπ-κλαμπ της Συγγρού ο ένας από τους ιδιοκτήτες του, θύμα τοκογλύφων όπως ο ίδιος υποστηρίζει, έφερε στο φως της δημοσιότητας τις νέες “επιχειρηματικές” δραστηρίοτητες οργανωμένων ομάδων “νονών” της νύχτας, οι οποίοι… αναμόρφωσαν το μάνατζμεντ των “εταιρειών” τους έπειτα από την οικονομική κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα.

Πλέον, μόνο η “προστασία” στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης δεν εξασφαλίζει στους “νονούς” της νύχτας τον πακτωλό χρημάτων που χρειάζονται για να διατηρούν τις ομάδες τους και να κάνουν πολυτελή ζωή.

Για το λόγο αυτό, την τελευταία πενταετία έχουν αλλάξει… επαγγελματικό προσανατολισμό και το έριξαν στην τοκογλυφία. Άλλωστε είχαν πολύ “μετρητό” αποθηκευμένο από τον καιρό που οι “αγελάδες ήταν παχιές”.

Έτσι λοιπόν, συνδημιούργησαν και νόμιμες επιχειρήσεις, με τα χρήματα που είχαν εξοικονομήσει από την παρανομία. Και αυτές οι επιχειρήσεις όμως, σύμφωνα με στοιχεία, έχουν να κάνουν με τη νύχτα, καθώς πρόκειται για αποθήκες χονδρικής πώλησης αλκοολούχων ποτών, κάβες δηλαδή, αλλά και αποθήκες με χαρτικά.

Έτσι η “προστασία” επεκτάθηκε και έγινε πια υποχρέωση του καταστηματάρχη να αγοράζει ποτά και χαρτικά από τις συγκεκριμένες αποθήκες.

Τοκογλυφία

Το επόμενο στάδιο δεν ήταν άλλο, από την αγορά των καταστημάτων που πωλούσαν προστασία και τα οποία “φαλήρησαν”. Το κόλπο ήταν απλό και λειτουργικό.

Αφού πρώτα “γονάτιζαν” οικονομικά τον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου με τον “κεφαλικό φόρο” που του επέβαλαν, στη συνέχεια του δάνειζαν χρήματα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Όταν, λοιπόν, το θύμα αδυνατούσε να πληρώσει το δάνειο και βέβαια τα υπέρογκα τοκοχρεολύσια, τότε ως από “μηχανής θεός” έρχονταν η συμφέρουσα πρόταση από τον ίδιο το “νονό” της νύχτας.

Πρότειναν διακανονισμό με βάση τα χρωστούμενα και το κόστος αγοράς του μαγαζιού, πλήρωναν τη διαφορά και γίνονταν οι ίδιοι ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δυο μεγάλα κέντρα της παραλιακής, ένα στο κέντρο της Αθήνας και δύο στη Συγγρού, έχουν περάσει στα χέρια “νονών” με αυτόν τον τρόπο, βάζοντας “αχυράνθρωπους” να φαίνονται ως οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Μύκονος

Ωστόσο το μεγάλο “πάρτι” την τελευταία πενταετία έχει γίνει στη Μύκονο, όπου στην κυριολεξία οργανωμένες ομάδες μαφίας αλωνίζουν στο νησί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφοριών, αρχικά οι “νονοί” εμφανίστηκαν στο νησί ως οργανωμένες ομάδες “σεκιούριτι” ακόμα και για συνοδεία επισήμων και γρήγορα άρχισαν να πωλούν προστασία σε καταστήματα που μπορούσαν να κάνουν “παιχνίδι”.

Πολύ σύντομα δάνεισαν σε καταστηματάρχες και τελικά έφθασαν να έχουν στα χέρια τους ακόμα και γνωστά μπαρ της Μυκόνου.

Χαρακτηριστική είναι περίπτωση γνωστού μπαρ σε διάσημη παραλία του νησιού, το οποίο αγόρασαν με μόλις 2.000.000 ευρώ, τη διαφορά δηλαδή από αυτά που είχαν δανείσει στον ιδιοκτήτη του.

Το δούλεψαν επί ένα χρόνο με “μπροστινό” ως νόμιμο ιδιοκτήτη και τελικά το πούλησαν σε ξένη εταιρεία εστίασης, έναντι του ποσού των 20.000.000 ευρώ.

[newsit] [gazzetta]