Πώς να παραμείνετε ασφαλής κατά τη διάρκεια σεισμού

29 Νοεμβρίου, 2016 4:18 ΠΜ
More videos

Οι άνθρωποι, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι όταν πρόκειται για σεισμούς. Ευτυχώς, δεν έχουμε βιώσει όλοι τις συνέπειές τους αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τι να κάνουμε σε περίπτωση που συμβούν. Ακόμη κι αν ζούμε σε μια ασφαλή περιοχή, αυτό δεν σημαίνει πως ίσως δεν αντιμετωπίσουμε ποτέ αυτό τον κίνδυνο.

Παρακάτω, θα βρείτε μερικές συστάσεις από ειδικούς του Ερυθρού Σταυρού και των Ηνωμένων Εθνών σε περιπτώσεις φυσικής καταστροφής. Ακολουθώντας τες, θα ξέρετε πώς να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια του σεισμού.1

Τι δεν πρέπει να κάνετε:

-Να κρυφτείτε κάτω από την κάσα της πόρτας. Είναι ένας επικίνδυνος μύθος: το πλαίσιο της πόρτας θα πέσει αμέσως πάνω στο κεφάλι σας.

-Να τρέξετε σε εξωτερικούς χώρους αν είστε πάνω από τον 1ο όροφο. Οι σκάλες και οι ανελκυστήρες είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι κατά τη διάρκεια σεισμών.

Ξαπλώστε στο πάτωμα, κατά προτίμηση κοντά σε ένα καναπέ και πάρτε μια μαζεμένη στάση.

-Από τη στιγμή που θα νιώσετε τις σεισμικές δονήσεις, κινηθείτε κοντά σε έναν εξωτερικό τοίχο. Αν πέσει το κτίριο, θα σας βρουν πιο γρήγορα.

-Σιγουρευτείτε πως γύρω σας δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να πέσει: συσκευές φωτισμού, ντουλάπια που κρέμονται κλπ.

-Ξαπλώστε στο πάτωμα κοντά σε ένα καναπέ ή κρεβάτι (όχι από κάτω). Εάν πέσει μια ντουλάπα ή η οροφή, το κρεβάτι θα συγκρατήσει ένα μέρος του και θα δημιουργηθεί ένας καθαρός-κενός χώρος. Θα παραμείνει σταθερό ώστε να μην πέσει επάνω σας. Μια άλλη καλή παραλλαγή, είναι να βρεθείτε δίπλα σε ένα τοίχο.

Διπλώστε το σώμα σας και καλύψτε το κεφάλι με τα χέρια σας για να προστατευτείτε.

Υπάρχει κάποιο όφελος αν κρυφτείτε κάτω από ένα τραπέζι;

-Αυτή η θεωρία είναι αρκετά αμφιλεγόμενη. Από τη μια πλευρά, ο πιο κοινός κίνδυνος κατά τη διάρκεια σεισμού είναι η πτώση αντικειμένων. Αν γνωρίζετε εκ των προτέρων πως ο σεισμός δεν θα είναι αρκετά ισχυρός για να πέσει το σπίτι, μπορείτε να κρυφτείτε εκεί με ασφάλεια.

-Σε πιο ισχυρούς σεισμούς, οι τοίχοι και οι οροφές πέφτουν. Το τραπέζι θα συντρίψει με τη σειρά του τον άνθρωπο που είναι από κάτω.

Υπάρχει κάποιο όφελος αν τρέξετε σε εξωτερικό χώρο;

Έχετε περίπου 10-20 δευτερόλεπτα από την πρώτη σεισμική δόνηση ως μια πιθανή κατάρρευση. Θα ήταν τέλειο αν τα χρησιμοποιούσατε για να εγκαταλείψετε το κτίριο. Ωστόσο, μην το κάνετε αν:

-Είστε πάνω από τον 1ο όροφο.

– Υπάρχει πλήθος ανθρώπων στην έξοδο.

– Έχετε αμφιβολία για το αν θα χρειαστείτε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Σε αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος τραυματισμού αν προσπαθήσετε να βγείτε έξω, ίσως είναι υψηλότερος από ότι αν προτιμήσετε να παραμείνετε μέσα.

Χρειαζόμαστε πάντα λίγο χρόνο για να αξιολογήσουμε μια κατάσταση. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η λήψη μιας απόφασης γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Αν είστε έξω, κατευθυνθείτε προς τον πιο ανοιχτό χώρο.

Με αυτό τον τρόπο τα συντρίμμια των κτιρίων και τα καλώδια δεν θα πέσουν πάνω σας. Αν είστε σε μια γέφυρα ή σκάλα, φύγετε αμέσως από εκεί.

Ακολουθήστε μας στο facebook: