Πώς να επιβιώσετε τις 4 κρίσεις ηλικίας που συμβαίνουν σε όλους μας

20 Νοεμβρίου, 2017 3:41 ΜΜ
More videos

Όλοι μας συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι μια κρίση είναι ένα κακό πράγμα και πρέπει να το ξεπεράσουμε ή να πεθάνουμε προσπαθώντας. Ωστόσο, είναι όλα αυτά πραγματικά αναγκαία; Είναι αδύνατο να ξεφύγουμε από πράγματα που μπορεί να συμβούν σε μας απροσδόκητα.

Αποφασίσαμε να καταλάβουμε πώς να αναγνωρίσουμε μια επερχόμενη κρίση, η οποία ρωτάει για να πάρει μια απάντηση και από πού να αντλήσετε την δύναμη να αντιμετωπίσετε ένα νέο κεφάλαιο της ζωής σας. Στο τέλος του άρθρου, υπάρχει ένα ενδιαφέρον μπόνους για μια πολύ σημαντική περίοδο στη ζωή μας.

18 ετών

Κατάσταση:

Φανταστείτε έναν έφηβο σε κατάσταση ολικής σύγχυσης που πρέπει να απαντήσει σε μια θεμελιώδη ερώτηση. Προσθέστε σε αυτό, ένα φορτίο συναισθηματικής έντασης και μια ριζοσπαστική κοσμοθεωρία, η οποία είναι χαρακτηριστική για αυτή την εποχή.

Ορισμένες οικογένειες έχουν μια καλή λύση για μια τέτοια κατάσταση: ένα “χρονικό διάστημα χάσματος”. Αυτό είναι ένα κενό έτος μεταξύ της αποφοίτησης του γυμνασίου και της εισόδου στο πανεπιστήμιο. Αυτό το έτος μπορεί να δαπανηθεί σε εργασία, ταξίδια και αυτο-ανακάλυψη. Είναι πιθανό ότι δεν θα συμβούν θαύματα σε αυτό το έτος, αλλά οι μελλοντικές επιλογές μπορεί να γίνουν πιο συνειδητές και επιτυχείς.

Λύση:

Πρώτα απ ‘όλα, ας είμαστε ειλικρινείς: είναι αδύνατο να λάβουμε μια αποφασιστική απόφαση ενώ βιώνουμε άγχος πριν από τις εξετάσεις. Το μόνο που αξίζει πραγματικά να κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί για τους περιορισμούς και τους κανόνες. Ρωτήστε τον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις:

 • Αν μπορούσα να κάνω μόνο ένα πράγμα για όλη μου τη ζωή, τι θα ήταν αυτό;
 • Τι θα έκανα αν δεν φοβόμουν τίποτα;

25-30 χρόνια

Στο βιβλίο της “Ο καθορισμός της δεκαετίας”, η Μεγκ Τζέι περιγράφει ένα άτομο που βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης τριμήνου, αναφέροντας τα λόγια του ασθενούς της: “Νιώθω σαν να είμαι στη μέση του ωκεανού, πως θα μπορούσα να κολυμπήσω προς οποιαδήποτε κατεύθυνση , αλλά δεν βλέπω τη γη σε καμία πλευρά, έτσι δεν ξέρω προς τα που πρέπει να πάω. ”

Κατάσταση:

Σήμερα δεν υπάρχει λόγος να περάσετε όλη τη ζωή σας σε ένα μέρος. Η προσωπική ανάπτυξη αποτελεί σήμερα πρώτη προτεραιότητα. Θα έχετε πολύ χρόνο για την ενίσχυση των οικογενειακών σας αξιών. Οι εμπειρίες της ζωής των γονιών μας, μας κάνουν να αισθανόμαστε ένοχοι για τα ανεκπλήρωτα σχέδια και τις σπασμένες ελπίδες μας.

Μια περίοδος κρίσης είναι μια ευκαιρία να πάτε στο κατώτατο σημείο, να ηρεμήσετε εκεί, να εκτιμήσετε μελλοντικές δυνατότητες, να κατανοήσετε τις δικές σας επιθυμίες, να χαλαρώσετε και να ανακάμψετε. Μετά από αυτό, θα είστε αρκετά ισχυροί για να σηκωθείτε και να βγείτε στην επιφάνεια και πάλι.

Λύση:

 • Πρώτα απ ‘όλα, σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους συνομηλίκους, τους φίλους, τους πρώην συμμαθητές, τους φίλους του πανεπιστημίου, τους συναδέλφους σας και ειδικά με τα παιδιά των φίλων της μαμάς σας.

 

 • Εάν αισθάνεστε ότι δεν θέλετε να εκπληρώσετε τα σχέδια της ζωής κάποιου άλλου, ενημερώστε τους αμέσως. Δεν θα έπρεπε να έχουν ελπίδες για την ζωή σας αν δεν θέλουν να απογοητευτούν.

 

 • Ρίξτε τα μακαρόνια! Για να ελέγξετε εάν τα ζυμαρικά είναι μαγειρεμένα, πρέπει να ρίξετε ένα μακαρόνι στον τοίχο. Αν κολλήσει, είναι έτοιμο. Αν πέσει κάτω, χρειάζεται κι άλλο βράσιμο. Η ίδια αρχή λειτουργεί με τα πάντα στη ζωή μας. Μη φοβάστε να κάνετε λάθη. Απλά προσπαθήστε.

 

 • Το ένα είναι καλύτερο από το μηδέν. Κάντε σχέδια. Ακολουθήστε τα κάθε μέρα. Τουλάχιστον λίγο.

35 χρόνια

Κατάσταση:

Φαίνεται ότι ζείτε εσφαλμένα όλη σας τη ζωή. Πάρα πολλοί συμβιβασμοί, πολύ λίγη ώρα για την εκπλήρωση των δικών σας επιθυμιών. Πάρα πολλά “πρέπει” αντί για “θέλω να.” Οι μέρες περνούν, η μελαγχολία και η κατάθλιψη λαμβάνουν χώρα, η απογοήτευση και η στασιμότητα σε όλες τις πλευρές της ζωής αναπνέουν πάνω από τον ώμο σας. Φαίνεται ότι είναι πολύ αργά για να διορθώσετε τα πράγματα.

Εάν δεν αισθάνεστε αρκετά γενναίοι για να αρχίσετε να αλλάζετε τη ζωή σας, προσπαθήστε να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο, να διαβάσετε κάποια λογοτεχνία σχετικά με τα κρίσιμα σημεία στην ώριμη ηλικία κάποιου ή να παρακολουθήσετε κάποιες εμπνευσμένες ταινίες.

Λύση:

Είναι ζωτικής σημασίας να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να μην προχωρήσετε στην δύσκολη περίοδο. Μπορεί να είναι χρήσιμο να αναρωτηθείτε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Εάν είχα 20 εκατομμύρια ευρώ και 10 χρόνια, τι θα έκανα;
 • Ποια είναι τα σχέδιά μου; Τι θέλω πραγματικά;
 • Τι θέλω να μάθουν τα παιδιά μου για μένα;

45-50 χρόνια

Κατάσταση:

Η δουλειά σας σταμάτησε να φέρνει ευχαρίστηση πριν από πολλά χρόνια, η αγάπη έχει περάσει, το σπίτι είναι μόνο 4 τοίχοι και τίποτα περισσότερο και τα παιδιά σας είναι τόσο απασχολημένα με τη δική τους ζωή που δεν δίνουν σχεδόν καμία προσοχή στα προβλήματά σας. Αισθάνεστε ότι ολόκληρη η ζωή σας ήταν αφιερωμένη στο λάθος πράγμα και κάνατε λάθος από την αρχή και ξεχάσατε να το διορθώσετε ακολουθώντας την πορεία κάποιου άλλου. Δεν τολμάτε να κοιτάξετε μπροστά εξαιτίας του φόβου του θανάτου, μιας απαισιόδοξης διάθεσης και της έλλειψης επιθυμίας να αλλάξετε κάτι και αυτό σας εμποδίζει να εκτιμήσετε επαρκώς το παρελθόν σας.

Μπορεί να φανεί προφανές, αλλά απλά πρέπει να ανασυγκροτηθείτε. Βήμα προς βήμα, να απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις. Αρχίστε να κάνετε σχέδια. Αυτό είναι σωστό, κάντε σχέδια. Και δώστε προσοχή στις πιο σημαντικές αξίες της ζωής σας.

Λύση:

 • Αν καταλαβαίνετε ότι η καριέρα σας έρχεται στο τέλος της, σκεφτείτε τη συνταξιοδότηση: βρείτε μια άλλη δουλειά ή ξεκουραστείτε.
 • Μείνετε ενεργός. Ο αθλητισμός και η μέτρια σωματική δραστηριότητα βελτιώνουν τη ροή του αίματος και εμπλουτίζουν τον εγκέφαλό σας με οξυγόνο.
 • Μείνετε σε επαφή με φίλους και παιδιά. Αντιπροσωπεύουν μια σχέση με τα νέα σας χρόνια και τις θετικές αναμνήσεις. Τα παιδιά και τα εγγόνια είναι το μέλλον σας.

Μπόνους: Κρίση σε αμήχανες ηλικίες

Στα αμήχανα χρόνια τους, τα παιδιά θέλουν να δοκιμάσουν τα πάντα για να φαίνονται πιο “κουλ” στα μάτια των φίλων τους. Είναι σημαντικό να βοηθήσετε ένα παιδί να μην χαθεί σε έναν κόσμο χιλιάδων ευκαιριών. Δείξτε τους το δρόμο για τις σωστές επιλογές.

Αντί να προσφέρουν βοήθεια, οι ενήλικες συχνά ξεκινούν έναν πόλεμο με “έφηβους αντάρτες”. Δυστυχώς, κανείς δεν κερδίζει σε αυτόν τον πόλεμο. Προσπαθώντας να καταστείλουν τη συναισθηματική καταιγίδα των νέων, οι ενήλικες συχνά σπάζουν τα πνεύματά τους, πράγμα που προκαλεί μια αλυσίδα εσφαλμένων επιλογών στο μέλλον. Μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά πράγματα: από την αδυναμία λήψης αποφάσεων έως διάφορους εθισμούς και ψυχολογικές συνθήκες.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν το μικρό σας επαναστάτη:

 • Ορίστε ένα καλό παράδειγμα για το παιδί σας.
 • Δείξτε το ενδιαφέρον σας για τη ζωή του παιδιού σας: ρωτήστε, ακούστε, ενθαρρύνετε.
 • Λάβετε υπόψη ότι σε κάποιο σημείο το παιδί σας μπορεί να εκφοβισθεί στο σχολείο. Να είστε εκεί για να βοηθήσετε, να υποστηρίξετε και να επιλύσετε τη σύγκρουση.
 • Ελέγξτε την παρουσία συσκευών και κοινωνικών μέσων στη ζωή του παιδιού σας.
 • Συνεργαστείτε με τους δασκάλους σε αυτήν την δύσκολη δουλειά της αντιμετώπισης των εφήβων.