Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
υγείαΠως να αναγνωρίσετε και να προλάβετε τον καρκίνο του δέρματος πριν είναι...

Πως να αναγνωρίσετε και να προλάβετε τον καρκίνο του δέρματος πριν είναι αργά

Αν και είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας -και ένα από  τα πιο σημαντικά για την επιβίωσή μας- σπάνια μεταχειριζόμαστε το δέρμα μας με την αγάπη,αφοσίωση και σεβασμό που θα έπρεπε.

Μώλωπες, καψίματα, φουσκάλες! Το δέρμα μας τα υπομένει όλα. Και πως του το ξεπληρώνουμε; Αγνοώντας όλα τα σημάδια και τα σήματα που μας στέλνει.

Οι ελιές στο δέρμα,οι φακίδες και τα σημάδια εκ γενετής μπορεί να μην σημαίνουν τίποτα ή μπορεί και να κρύβουν κάτι πολύ σοβαρό όπως το μελάνωμα,που είναι και η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ίδρυμα για τον καρκίνο, Skin Cancer Foundation, ένας άνθρωπος πεθαίνει από μελάνωμα κάθε 57 λεπτά, Εάν πάθατε εγκαύματα από τον ήλιο περισσότερες από πέντε φορές στην ζωή σας, τότε οι πιθανότητες να παρουσιαστεί μελάνωμα αυξάνονται στο διπλάσιο.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να διακρίνετε τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου στο δέρμα. Αυτό που χρειάζεται είναι να θυμάστε τα πρώτα γράμματα της αγγλικής αλφαβήτας. Α,Β,C,D, και E. Από αυτά αρχίζουν και οι λέξεις, οι περισσότερες ελληνικές,  που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας. Αρχίζουμε:

‘Α’ για να θυμάστε την λέξη ‘Asymmetry’ (Ασυμμετρία)

Μια κανονική ελιά στο δέρμα θα πρέπει να είναι πολύ συμμετρική. Δηλαδή, αν κάνατε μια γραμμή στη μέση,η γραμμή θα ήταν περίπου ίδια και στις δυο πλευρές.

asymmetrical 600x300 1

Το μελάνωμα, το κακό είδος ελιάς που ψάχνουμε, έχει ασύμμετρο σχήμα έτσι, μια ασύμμετρη ελιά θα πρέπει να ελεγχθεί από τον γιατρό.

‘Β’ για την λέξη ‘ Βorder ’ (Περίγραμμα)

border 600x300 1

Οι ακίνδυνες ελιές είναι λείες, με ομαλό, καθαρό περίγραμμα και έχουν ένα προφανές σχήμα.

Το μελάνωμα έχει οδοντωτό, ανώμαλο και ασαφές περίγραμμα. Δεν έχει ευδιάκριτο, καθαρό σχήμα. Αυτού του είδους η ελιά πρέπει να ελεγχθεί γιατί θα μπορούσε να είναι καρκίνος.

‘C’ για την λέξη ‘ Color ’ (Χρώμα)

color 600x300 1

Μια ακίνδυνη ελιά έχει μια μόνο απόχρωση του ανοιχτού ή σκούρου καφέ. Το χρώμα της είναι ομοιόμορφο και το ίδιο παντού.

Στο μελάνωμα υπάρχει η παρουσία πολλών χρωμάτων και αποχρώσεων. Ανόμοια κατανομή του χρώματος μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου.

‘D’ για την λέξη ‘ Diameter ’(Διάμετρος)

diameter 600x300 1

Η  καλοήθης ελιά δεν είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από τη γόμα ενός μολυβιού ή 0,6 εκ σε διάμετρο.

Εάν έχετε ένα σημάδι στο δέρμα μεγαλύτερο από αυτό το μέγεθος, θα μπορούσε να σημαίνει μελάνωμα. Ο ειδικός γιατρός πρέπει να το δει.

‘Ε’ για την λέξη ‘Evolving’(Εξέλιξη)

evolving 600x300 1

Εάν παρατηρήσετε ότι η ελιά ή το σημάδι αλλάζει σχήμα,χρώμα ή μέγεθος θα μπορούσε να είναι μελάνωμα.

Σύμφωνα με το ερευνητικό ίδρυμα μελανώματος,Melanoma Research Foundation, το να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς, θα μπορούσε να σώσει την ζωή σας.

Εάν νομίζετε ότι έχετε δει κάποια αλλαγή στο δέρμα σας, πρέπει να ενημερώσετε τον δερματολόγο σας, χωρίς καθυστέρηση.

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το δέρμα σας;

Αρχίστε με αντηλιακή κρέμα καθημερινά, όχι μόνο όταν είστε στην παραλία ή στην πισίνα. Σιγουρευτείτε πως η κρέμα σας έχει τουλάχιστον 15 SPF δείκτη προστασίας και σας προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB, γιατί και οι δυο είναι πολύ βλαβερές για το δέρμα.

Μείνετε μακριά από τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) το οποίο εκθέτει τον χρήστη κατευθείαν σε ακτίνες UVA και UVB. Αυτό το μαύρισμα προκαλεί επίσης πρώιμη γήρανση του δέρματος και μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες των ματιών ή καρκίνο.

Εξετάστε κάθε εκατοστό του σώματός σας και όχι μόνο τα εμφανή μέρη του. Αν και το μελάνωμα εμφανίζεται σε σημεία που τα βλέπει ο ήλιος, μπορεί όμως να εμφανιστεί οπουδήποτε. Ελέγξτε τα πόδια,το δέρμα κάτω από τα δάχτυλα των ποδιών, ακόμη και τα απόκρυφα σημεία σας.

Τέλος, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι ο ετήσιος προγραμματισμένος έλεγχος με τον δερματολόγο. Μπορεί να σας κοστίσει αλλά πρόκειται για την ζωή σας. Δείτε τον δερματολόγο για να εξετάσει εσάς και τις ελιές ή τα σημάδια που έχετε.

Θα δώσετε περισσότερη προσοχή στις ελιές και τα σημάδια σας τώρα;

Πηγή: Skin Cancer Foundation

Τα πιο σημαντικά