Πώς μοιάζει η υποχρεωτική σχολική στολή σε διάφορα σχολεία του κόσμου

30 Δεκεμβρίου, 2017 2:01 ΜΜ
More videos

Υπάρχουν πολλές απόψεις για το αν είναι απαραίτητες οι σχολικές στολές. Εκείνοι που υποστηρίζουν αυτή την ιδέα, λένε ότι οι στολές βοηθούν τα παιδιά να γίνουν πιο πειθαρχημένα, ίσα και ενωμένα και οι γονείς δεν χρειάζεται να σκεφτούν τι ρούχα να αγοράσουν για τα παιδιά τους. Εκείνοι που είναι ενάντια στις στολές, λένε ότι μια τέτοια προσέγγιση σκοτώνει την ατομικότητα και δεν επηρεάζει καθόλου την εκπαιδευτική διαδικασία.

Εμείς δεν θα πάρουμε κάποια πλευρά από τις δύο. Θέλουμε απλά να σας δείξουμε ποιες στολές φορούν τα παιδιά σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Πράγματι, πολλές από τις στολές φαίνονται αρκετά μοντέρνες και πρακτικές.

Ιαπωνία

© Wikimedia Commons   © 紅色死神 / flickr

Η ιαπωνική σχολική στολή για κορίτσια, “seifuku”, είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο χάρη στα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια (anime) και τα ιαπωνικά κόμικς (manga). Αποτελείται από μια μπλούζα σε στυλ θαλάσσης και μια φούστα με πιέτες που γίνεται όλο και πιο κοντή καθώς τα κορίτσια μεγαλώνουν. Τα παπούτσια με μικρό τακούνι και οι κάλτσες ως το γόνατο είναι απολύτως απαραίτητα. Τα φορούν ακόμη και το χειμώνα. Για να μην αφήσουν τις κάλτσες να γλιστρήσουν προς τα κάτω, τα κορίτσια χρησιμοποιούν ειδική κόλλα.

Μεγάλη Βρετανία

© Wikimedia Commons   © simsalabimbam / reddit

Ο σχολικός κώδικας ένδυσης είναι πολύ αυστηρός στην Αγγλία. Η πρώτη στολή ήταν μπλε. Αυτό το χρώμα πιστεύεται ότι διδάσκει τα παιδιά πώς να είναι οργανωμένα και ήρεμα (και ήταν το φθηνότερο είδος υφάσματος). Τώρα κάθε σχολείο έχει τη δική του σχολική στολή και τα δικά του σύμβολα. Ορισμένα σχολεία έχουν ακόμη αυστηρούς κανόνες που δεν επιτρέπουν στους μαθητές να φορούν σορτσάκια ακόμα και όταν κάνει πολλή ζέστη. Φέτος το καλοκαίρι τα αγόρια σε ένα σχολείο αντέδρασαν και ήρθαν στο σχολείο φορώντας φούστες. Μετά από αυτό, πολλά σχολεία έφτιαξαν στολές με ουδέτερο φύλο.

Αυστραλία

Philip Bouchard

Το αυστραλιανό εκπαιδευτικό σύστημα δανείστηκε πολλά πράγματα από τη Μεγάλη Βρετανία. Οι σχολικές στολές τους μοιάζουν πάρα πολύ με των Βρετανών, αλλά είναι πιο ανοιχτές και φωτεινές. Πολλά σχολεία απαιτούν επίσης από τους μαθητές να φορούν καπέλα λόγω του πολύ ζεστού κλίματος.

Κούβα

© Photo by Adam Jones adamjones.freeservers.com   © Chris Cheadle

Υπάρχουν μερικές παραλλαγές των στολών στην Κούβα: λευκά μπλουζάκια με κίτρινο στο κάτω μέρος και μπλε μπλουζάκια με σκούρο μπλε στο κάτω μέρος. Έχουν επίσης λευκά πουκάμισα και κόκκινα παντελόνια ή παντελόνια με ένα απαραίτητο στοιχείο – ένα μαντήλι, με το οποίο οι σοβιετικοί φοιτητές είναι πολύ εξοικειωμένοι (αν και μπορεί να είναι και κόκκινο και μπλε).

Ινδονησία

© phinixs.blogspot

Στην Ινδονησία, τα χρώματα της σχολικής στολής διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο της εκπαίδευσης. Η μπλούζα είναι πάντα λευκή, αλλά το κάτω μέρος μπορεί να είναι κόκκινο, σκούρο μπλε ή γκρι. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι έρχεται αργότερα: αφού οι φοιτητές περάσουν μια εθνική εξέταση, γιορτάζουν την «ελευθερία» τους ζωγραφίζοντας ο ένας τις στολές του άλλου με διαφορετικά χρώματα, χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους και σπρέι. Αντίο σχολείο!

Κίνα

© Anna Frodesiak / Wikimedia Commons

Οι Κινέζοι φοιτητές έχουν μερικές διαφορετικές στολές: για τις διακοπές και τις συνήθεις μέρες, για το καλοκαίρι και το χειμώνα. Οι καθημερινές στολές για τα κορίτσια και τα αγόρια είναι σχεδόν όμοιες και μοιάζουν πολύ με τον αθλητικό ρουχισμό.

Γκάνα

© Henry Akorsu (USAID) / Wikimedia Commons

Όλα τα παιδιά στη χώρα υποχρεούνται να φορούν στολή, αλλά η Γκάνα, όπως και η πλειοψηφία των αφρικανικών χωρών, έχει πολύ χαμηλά εισοδήματα και πολύ υψηλό επίπεδο φτώχειας στον πληθυσμό της. Έτσι, η υποχρεωτική αγορά μιας στολής είναι ένα από τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν σε πολλά παιδιά να αποκτήσουν εκπαίδευση. Το 2010, η κυβέρνηση διέδωσε δωρεάν τη στολή σε διάφορες πόλεις.

Βιετνάμ

© Wikimedia Commons

Ο ενδυματολογικός κώδικας στα δημοτικά και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι αρκετά συνηθισμένος, αλλά τα κορίτσια από το γυμνάσιο μπορούν να φορούν λευκή εθνική φορεσιά –  την “ao dai.” Σε ορισμένα σχολεία, τα κορίτσια την φορούν μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και τελετές και άλλα απαιτούν να φοριέται αυτό το κοστούμι καθημερινά.

Συρία

Sean Long

Η σχολική στολή στη Συρία άλλαξε από το θαμπό χακί σε λαμπερά χρώματα (μπλε, γκρι και ροζ) πολύ πριν από τη στρατιωτική σύγκρουση για πολιτικούς λόγους. Συμβολίζει την επιθυμία να ζήσει ειρηνικά η Μέση Ανατολή. Ισως μια μέρα…

Μπουτάν

ALwinDigital

Μια άλλη χώρα όπου οι φοιτητές φορούν παραδοσιακή φορεσιά είναι το Μπουτάν. Τα ρούχα των κοριτσιών ονομάζονται «kira» και των αγοριών ονομάζονται «gho». Τα παιδιά χρησιμοποιούσαν τα σχολικά τους ρούχα για τη μεταφορά όλων των σχολικών βιβλίων και των σχολικών προμηθειών, αλλά τώρα έχουν σακίδια και άλλες τσάντες. Ακόμα, όμως, κάποιοι χρησιμοποιούν τα ρούχα τους για να μεταφέρουν κάτι.

Νότια Κορέα

© Korean Broadcasting System

Στη Νότια Κορέα, τα παιδιά μελετούν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι τα σχολεία είναι ένα ρομαντικό μέρος αφού περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους εκεί. Ο κώδικας ένδυσης απαιτείται και ρυθμίζεται από τα ίδια τα σχολεία, αλλά οι στολές είναι αρκετά δημοφιλείς ακόμη και εκτός σχολείων και μεταξύ διασημοτήτων.

Σρι Λάνκα

maddalena monge

Στη Σρι Λάνκα, οι φοιτητές πρέπει να φορούν λευκές στολές. Τα κορίτσια φορούν φορέματα με γραβάτες, αλλά τα μανίκια και οι γιακάδες μπορεί να είναι διαφορετικοί. Τα αγόρια φορούν λευκά πουκάμισα και μπλε σορτς. Σε ειδικές περιπτώσεις, τα αγόρια φορούν λευκά σορτς. Αναρωτιόμαστε πόσο καιρό μένουν καθαρά.

Ρωσία

Στη Ρωσία, οι στολές ακυρώθηκαν επισήμως τη δεκαετία του ’90, αλλά από το 2013, οι σχολικές διοικήσεις μπορούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους κανόνες. Έτσι, σε πολλά σχολεία, απαιτούνται στολές, άλλοι απαιτούν απλά έναν επίσημο κώδικα ενδυμασίας: άσπρη μπλούζα και σκούρο παντελόνι.

Βόρεια Κορέα

© Black Sheep/Hiroshi Watanabe/East News

Στη Βόρεια Κορέα, οι σχολικές στολές είναι υποχρεωτικές: τα κορίτσια φορούν φορέματα και τα αγόρια φορούν πουκάμισα με παντελόνι. Αλλά το πιο περίεργο κομμάτι της στολής είναι το υποχρεωτικό κόκκινο μαντήλι που αποτελεί σύμβολο υποστήριξης για το βορειοκορεατικό πολιτικό κόμμα.

Ινδία

© East News

Τα περισσότερα ινδικά σχολεία έχουν υποχρεωτικές στολές. Τα αγόρια πρέπει να φορούν ένα πουκάμισο με κοντά μανίκια, ένα κοντό παντελόνι, κάλτσες και σκούρα παπούτσια. Ωστόσο, τα κορίτσια φορούν τουνίκ ως το γόνατο και παντελόνια με παπούτσια.

Ακολουθήστε μας στο facebook: