Εναν πανέξυπνο τρόπο για να εξοικονομεί περίπου 17.000 δολάρια τον χρόνο βρήκε ένας απλός ταξιτζής από την Αρούμπα.
Το σύνηθες έργο του είναι να μεταφέρει κυρίως Αμερικανούς επισκέπτες στην ολλανδική Καραϊβική. Σκέφτηκε λοιπόν ότι θα μπορούσε να κάνει σημαντική οικονομία αν κάθε τόσο πηγαίνει με το καραβάκι στη Βενεζουέλα για να φουλάρει το ντεπόζιτό του με τη φθηνότερη βενζίνη στον κόσμο.
Ο ταπεινός επαγγελματίας οδηγός μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας, μεταδίδει το Bloomberg, γιατί αυτό που κάνει είναι παράνομο. Όπως λέει ο ίδιος, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα διανύει απόσταση 18 μιλίων για να φτάσει στη Βενεζουέλα και συγκεκριμένα στο Ακρωτήρι Paraguana και γεμίζει με 104 γαλόνια βενζίνη πολλά μικρά ντεπόζιτα που έχει μαζί του, συνολικού κόστους 120 δολαρίων.
Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει 3,90 δολ. ανά γαλόνι και αφού αφαιρέσει τα έξοδα που απαιτούνται για τα ταξίδια του αυτά, του μένουν στην τσέπη 17.000 δολάρια τον χρόνο.
Στη Βενεζουέλα, η 95άρα βενζίνη κοστίζει 0,097 μπολίβαρ το λίτρο ή ένα πέμπτο του αμερικανικού σεντ ανά γαλόνι. Σημειώνεται ότι το ένα γαλόνι είναι περίπου το τετραπλάσιο του λίτρου!! Και 186 μπολίβαρ ισοδυναμούν με ένα δολάριο. Αντιθέτως, στην Αρούμπα, η βενζίνη κοστίζει 4,24 δολ. το γαλόνι στα βενζινάδικα της Texaco και της Valero.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές της βενζίνης στη Βενεζουέλα, που αποτελεί και τη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού παγκοσμίως, δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία 19 χρόνια, μετά τις αυξήσεις του 1989 που είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Ήταν εκείνες οι αντιδράσεις και διαδηλώσεις που είχαν βοηθήσει τον Ούγκο Τσάβες να ανεβεί στην εξουσία.
Οι υποτιμήσεις του μπολίβαρ και ο πληθωρισμός του 64% (αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ), πιέζουν προς τα κάτω το κόστος σε όρους δολαρίου και ευνοούν το λαθρεμπόριο στην Κολομβία και σε άλλες χώρες της Καραϊβικής.
Στην Αρούμπα πάντως, οι πυλώνες της οικονομίας είναι αφενός ο τουρισμός, αφετέρου η offshore τραπεζική. Με πάνω από 1,5 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα προέρχονται από τις ΗΠΑ, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.
Από την άλλη, η Βενεζουέλα βασίζεται κατά 96% στις εξαγωγές πετρελαίου, σε ό,τι αφορά τα κέρδη της σε ξένο συνάλλαγμα.