Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
PlusΠώς ένα μπουγατσάδικο αναβάθμισε μια φτωχή γειτονιά της Θεσσαλονίκης

Πώς ένα μπουγατσάδικο αναβάθμισε μια φτωχή γειτονιά της Θεσσαλονίκης

Η ιστορία με τον Ιταλό που ανακάλυψε κατά λάθος το μπουγατσατζίδικο του Μπαντή και έστειλε την Παναγία Φανερωμένη στο Trip Advisor.

Δύο Κινέζες τουρίστριες με το GPS του κινητού τους στο χέρι περπατούν Δευτέρα πρωί σε μια από τις φτωχότερες συνοικίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Με λίγα αγγλικά και νοήματα προσπαθούν να ζητήσουν οδηγίες από τους ηλικιωμένους κατοίκους για να βρουν τη… «bougatsa».

a7325ae18db003b560b5ec32092085bd

Στο άκουσμα της διεθνούς για την περιοχή λέξης, οι κάτοικοι, σε σημαντικό ποσοστό ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ, κάνουν νόημα στις νεαρές Ασιάτισσες να συνεχίσουν ευθεία.

Το παραπάνω περιστατικό δεν είναι βγαλμένο από έναν σουρεάλ πίνακα, αλλά είναι πραγματικό γεγονός που συμβαίνει καθημερινά σε μια από τις υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης, την Παναγία Φανερωμένη.

Θεσσαλονίκη άλλωστε δεν είναι μόνο ο Λευκός Πύργος και τα κάστρα. Η πόλη έχει να προσφέρει και άλλες εμπειρίες στον επισκέπτη, όπως γεύσεις, χρώματα, μέχρι και την… κανονική της καθημερινότητα, πέρα από τα γνωστά τουριστικά στέκια που έχουν δημιουργηθεί στο κέντρο.

42af2a61c04dc25e8b0c343590ac8735

Ένα τυχαίο γεγονός

Η συνοικία γύρω από τον ομώνυμο Ιερό Ναό, δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τουρίστες, καθώς το κοντινότερο μνημείο ήταν ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων, στην αρχή της οδού Ολύμπου.

Αυτό άρχισε να αλλάξει πριν λίγα χρόνια, όταν ένας νεαρός Ιταλός χάθηκε, στην προσπάθεια του να βρει την Άνω Πόλη και κατέληξε στη συνοικία της Παναγίας Φανερωμένης και το παραδοσιακό μπουγατσατζίδικο του Φίλιππου Μπαντή, ζητώντας λίγο νερό.

87b492f354d5b84de1331e489c2bbc15

Ο τουρίστας δοκίμασε το πατροπαράδοτο έδεσμα της Θεσσαλονίκης, την μπουγάτσα, ενθουσιάστηκε και δημιούργησε σχετική καταχώρηση για το κατάστημα στην εφαρμογή Trip Advisor από το κινητό του τηλέφωνο. Κάπως έτσι η περιοχή απέκτησε αναπάντεχα τουριστικό ενδιαφέρον.

«Προχθές, ήρθαν λίγο μετά τις 06.00 το πρωί μια παρέα νεαρών Αμερικανών τουριστών που κάνουν τουρ στα Βαλκάνια με το τρένο. Διάβασαν στους τουριστικούς οδηγούς ότι οι Θεσσαλονικείς ξεκινούν τη μέρα τους με μπουγάτσα, διάβασαν για το μαγαζί που προτείνεται κοντά στην περιοχή που βρίσκονται και έτσι από τον σταθμό ήρθαν σε εμένα για να ζητήσουν “bougatsa”», λέει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο Φίλιππος Μπαντής.

Z

Αυτό είναι ένα από τα πολλά περιστατικά που έχει να διηγηθεί ο γνωστός μπουγατσοποιός, μιας και άνθρωποι όλων των φυλών και των χρωμάτων κάθονται στα τραπεζάκια ενός πεζοδρομίου, μιας άλλοτε ξεχασμένης συνοικίας, ψάχνοντας την μάλιστα με GPS.

«Είναι μια όμορφη ιστορία που εξελίσσεται καθημερινά και την απολαμβάνουμε και εμείς και οι κάτοικοι», αναφέρει ο κ. Μπαντής.

Είναι θετικό, λοιπόν, ότι γωνιές της πόλης οι οποίες μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσαν να αναφερθούν σε τουρίστες ούτε για ανέκδοτο, πλέον υπάρχουν στους τουριστικούς οδηγούς.

f31859180f34f463b7504e2a4a7b51f9

Και… διαμονή στο «Urban Donkey»

Η μπουγάτσα ωστόσο φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή για την φτωχή περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης.

Πριν από δύο μήνες, οι κάτοικοι της περιοχής είδαν να βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαφορετικού είδους επιχειρηματική επένδυση στην οδό Αρκαδιουπόλεως. Δεν επρόκειτο για κάποιο ψητοπωλείο ή μπακάλικο, που συνήθως εξέφραζαν την μικροεπιχεριηματικότητα εκεί, αλλά για μια επιχείρηση υτπηρεσιών διαμονής.

9af034099e5f483397263e246f69f0e3

Το «Urban Donkey», προσφέρει μια διαφορετική πρόταση στο χώρο των ενοικιαζόμενων δωματίων, εμπνευσμένο από τους «backpackers», τους τουρίστες με τα μεγάλα σακίδια που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη και θυμίζουν τα… φορτωμένα γαϊδουράκια, εξού και το προσωνύμιο donkey.

Όπως εξηγεί στην Voria.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας της επιχείρησης Ελένη Ζούρα, «η επιλογή του χώρου και του τόπου έγινε για πολλούς λόγους. Στο κέντρο της πόλης τα ενοίκια είναι υψηλά και η ανακατασκευή των χώρων εκεί απαιτεί πολλά περισσότερα χρήματα. Το συγκεκριμένο κτήριο που βρίσκεται το Urban Donkey είναι σε μια περιοχή πολύ κοντά στο κέντρο, εξασφαλίζοντας ωστόσο ησυχία και ηρεμία».

Το κτήριο, που φιλοξενούσε κάποτε έναν παιδικό σταθμό του δήμου Θεσσαλονίκης, ανακατασκευάστηκε από τον περασμένο Μάιο με σύγχρονο βιομηχανικό design, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις στη διακόσμηση των χώρων διαμονής.

Z

Το Urban Donkey, που φιλοξένησε προ διμήνου τους πρώτους επισκέπτες, διαθέτει συνολικά 36 κλίνες, με τετράκλινα, τρίκλινα και δίκλινα δωμάτια, ενώ παρέχεται και η υπηρεσία hostel με δέκα ακόμα κλίνες τύπου «κάψουλας», εμπνευσμένης από την αντίστοιχη υπηρεσία ύπνου που παρέχεται στην Ιαπωνία.

Παράλληλα, υπάρχει ειδικά σχεδιασμένο δωμάτιο για ΑμεΑ, το οποίο, μάλιστα, έχουν επιλέξει γνωστοί παρολυμπιονίκες όπως ο Δημήτρης Καρυπίδης εξαιτίας και του πρωτοποριακού σχεδιασμού του.

Σύμφωνα με την κ. Ζούρα, αναμένεται σύντομα να υπάρξει σε διαφορετικό σημείο της πόλης ένα «αδελφάκι» της παρούσας επιχείρησης, με στόχο την επέκταση της λογικής του Urban Living στην πόλη.

Πηγή: voria

Τα πιο σημαντικά