Πώς έμοιαζαν φρούτα και λαχανικά πριν ο άνθρωπος αρχίσει να τα καλλιεργεί

23 Νοεμβρίου, 2017 7:18 ΜΜ
More videos

Γνωρίζουμε ότι όλα τα ζώα κάποτε ήταν εξημερωμένα από άγρια ​​είδη. Αλλά τι γίνεται με τα φυτά; Θα ρίξουμε μια ματιά στο πώς φαίνονταν τα αγαπημένα μας τρόφιμα χιλιάδες χρόνια πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να τα καλλιεργούν. Έτσι, αυτές είναι οι εικόνες αρχαίων πολιτισμών και των μοντέρνων απογόνων τους.

Καρπούζι

© depositphotos

Ο άγριος πρόγονος του σύγχρονου καρπουζιού έμοιαζε έτσι. Έχει έναν σπογγώδη λευκό και εξαιρετικά πικρό πολτό. Η ερημική Βεδουΐνη λέγεται ότι κάνει έναν τύπο ψωμιού από τους σπόρους και το έλαιο που λαμβάνεται από τους σπόρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή φαρμάκων και σαπουνιού.

Μπανάνα

© imgur   © depositphotos

Η μπανάνα είναι ένα πρώιμο παράδειγμα ενός εξημερωμένου φυτού. Οι άγριες μπανάνες έχουν πολλούς αρκετά σκληρούς σπόρους που έχουν διάμετρο έως 0.60 εκατοστά. Για εκατομμύρια άτομα στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι πράσινες (άγευστες) μπανάνες που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα αντιπροσωπεύουν τις κύριες ποικιλίες. Μπορούν να τηγανιστούν, να βραστούν, να ψηθούν ή να τηγανιτές σαν τσιπς πατάτες ή να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή κρασιού ή μπύρας μπανάνας. Προσπαθήσατε ποτέ τις βραστές μπανάνες;

Μελιτζάνα

© Philipp Weigell/ wikipedia   © flickr

Η αρχική μελιτζάνα είναι στην πραγματικότητα ένα αγριόχορτο που αναπτύσσεται κατά μήκος των δρόμων και στις διαταραγμένες περιοχές και είναι τοξικό για τα ζώα. Οι σύγχρονες μελιτζάνες είναι συνήθως μοβ χρώματος, αλλά υπάρχουν λευκές οβάλ μορφές που πραγματικά μοιάζουν με αυγό.

Καρότο

© depositphotos   © depositphotos

Το άγριο καρότο καλλιεργήθηκε αρχικά για τα φύλλα και τους σπόρους του και σήμερα θεωρείται ωφέλιμο αγριόχορτο. Ελκύει σφήκες και πεταλούδες και ενισχύει την παραγωγή τομάτας όταν φυτρώνει κοντά τους. Πορτοκαλί καρότα, όπως συνηθίζουμε να βλέπουμε τώρα, εμφανίστηκαν στην Ολλανδία τον 17ο αιώνα.

Καλαμπόκι

© eastnews   © Living Crop Museum

Πριν από την εξημέρωση, τα φυτά αραβοσίτου (ή καλαμποκιού) ήταν μικρά με μήκος 2 εκατοστών και υπήρχε μόνο ένα ανά φυτό. Αν και τώρα βλέπουμε συνήθως κλασικά κίτρινα καλαμπόκια στα ράφια της αγοράς, υπάρχουν πολλές όμορφες πολύχρωμες ποικιλίες που μοιάζουν περισσότερο με γυάλινους πολύτιμους λίθους παρά σπυριά καλαμποκιού.

Ντομάτα

© Sandy Knapp/ Solanaceae Source   © depositphotos

Οι ντομάτες έχουν αλλάξει σε μέγεθος, χρώμα και γεύση, αφού ήταν εξημερωμένες από τον άνθρωπο, αλλά πολλά άγρια ​​είδη εξακολουθούν να καταναλώνονται από τον πληθυσμό των ιθαγενών, καθώς αποτελούν καλή πηγή καλίου και βιταμίνης C.

Φράουλα

© pexels   © imgur

Η άγρια ​​φράουλα είναι ένα μικροσκοπικό αλλά νόστιμο μούρο με πολύ λεπτό άρωμα, το οποίο χάθηκε κατά τα έτη καλλιέργειας. Απλά κοιτάξτε αυτή τη χαριτωμένη φράουλα σε σχήμα ελέφαντα! Είναι τεράστια, αλλά δεν είναι τόσο αρωματική όσο η αρχαία συγγενής της.

Πατάτα

© pexels   © flickr

Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις πατάτες από τη Νότια Αμερική. Αναπτύσσονται σε μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και υφών. Υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί στη Νότια Αμερική που όχι μόνο διατηρούν την ποικιλομορφία των ειδών, αλλά και προάγουν τη δημοτικότητα τους σε όλο τον κόσμο. Έτσι μια μέρα θα τις δούμε πιθανότατα και στα σούπερ μάρκετ μας.

Η εκλεκτική αναπαραγωγή σε εκατοντάδες χρόνια άλλαξε τα τρόφιμα που τρώμε τώρα. Η χρήση της γενετικής μηχανικής εγείρει πολλές ερωτήσεις, αλλά έχει τεράστιο αντίκτυπο. Ποιος ξέρει τι είδους φρούτα και λαχανικά θα καλλιεργούμε σε 20 χρόνια. Πώς θα φαίνονται τα τρόφιμα στο μέλλον και θα μας αρέσουν οι αλλαγές;