Πώς έμαθα να ξυπνάω νωρίς και να αγαπώ τα πρωινά

30 Μαΐου, 20168:38 ΜΜ
More videos

Είναι νωρίς και σκοτεινά. Το ξυπνητήρι χτυπά και εσείς ξυπνάτε. Κάθεστε στο κρεβάτι σας για μερικά λεπτά και μετά πιάνετε το κινητό σας τηλέφωνο. Κάθεστε στο αδιαπέραστο σκοτάδι με την φωτεινή οθόνη να φέγγει στο δωμάτιο. Ελέγχετε όλα τα συνηθισμένα: ειδοποιήσεις, e-mail και τα νέα. «Είμαι μισοκοιμισμένος» σκέφτεστε. «Απλά ελέγχω τις ενημερώσεις στο Twitter για να ξυπνήσω.» 10 λεπτά αργότερα νιώθετε πως δεν είστε ούτε μισοκοιμισμένοι αλλά ούτε και ξύπνιοι.  Είναι ένα άσχημο συναίσθημα.

Σας ακούγεται γνώριμο;  

Ο John Zeratsky συνεργάτης στο GV και συγγραφέας του Sprint μοιράζετε την εμπειρία του και δίνει συμβουλές για να τις υιοθετήσετε αν από βραδινά πουλιά θέλετε να γίνετε πρωινά.

«Αυτή ήταν η πρωινή τακτική μου μέχρι που πριν από 5 χρόνια αποφάσισα να ξυπνάω νωρίς.»

«Ήμουν μια τυπική κουκουβάγια νύχτας. Μερικές φορές έπρεπε να ξυπνήσω πολύ νωρίς για μια σημαντική συνάντηση και αυτό αποτελούσε πραγματική πρόκληση για μένα. Τις περισσότερες φορές πήγαινα στη δουλειά μου εντελώς μισοκοιμισμένος. Ολόκληρη την ημέρα ένιωθα σαν να είχα τα συμπτώματα από το επακόλουθο ενός μεθυσιού. Όταν αποφάσισα να ξυπνάω νωρίτερα, γοητεύτηκα από τις δυνατότητες του πρωινού. Αυτές οι πρωινές ώρες έμοιαζαν με δώρο γιατί ήμουν ικανός να περάσω μερικές επιπλέον ώρες κάνοντας προετοιμασία για την επόμενη ώρα. Με το να έγινα πρωινός τύπος, είχα επίσης την ευκαιρία να περνώ περισσότερη ώρα με τη γυναίκα μου μιας και είχαμε διαφορετικά προγράμματα.

Όντας ένας φυσικός ξενύχτης, ήξερα πως χρειαζόμουν ένα πλάνο αν ήθελα να αποφύγω τα λάθη των προηγούμενων πρωινών. Έτσι, αποφάσισα να μάθω περισσότερα για το πώς ξυπνούν οι άνθρωποι νωρίς ώστε να μπορέσω να ακολουθήσω τις συμβουλές τους.

Δούλεψαν και αποφάσισα να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας.

Καφές, φώς και κάτι να κάνω

Τώρα ξεκινάω την ημέρα μου με καφέ αλλά δεν είναι επειδή η καφεΐνη με βοηθά να ξυπνήσω. Η όλη διαδικασία της προετοιμασίας του καφέ είναι απαραίτητη για μένα. Μου παίρνει 15 λεπτά και με κρατά απασχολημένο κατά τη διάρκεια της χαμηλής δύναμης και θέλησης. Το να ελέγχω τις ειδοποιήσεις στο Twitter με έκανε να νυστάζω και τώρα αντί να κάνω αυτό, μένω στην κουζίνα, ξυπνάω αργά, σκέφτομαι την ημέρα που φτάνει και απολαμβάνω την κούπα με τον καφέ μου.

Τα φώτα είναι ο επόμενος σημαντικός παράγοντας για το ξύπνημα. Είναι πάντα ευκολότερο να ξυπνάμε μια ηλιόλουστη μέρα αλλά δεν μπορούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι τα ζοφερά πρωινά. Αυτός είναι ο λόγος που μόλις ξυπνάω ανάβω όλα τα φώτα στο διαμέρισμά μου. Όταν είναι δυνατό, προσπαθώ να βλέπω την ανατολή του ηλίου ακόμη κι αν αυτό συμβαίνει 1-2 ώρες αφού σηκωθώ.

Χρειάζομαι ένα στόχο ή κάτι να κάνω για να σηκωθώ νωρίς. Συνήθως, δουλεύω αλλά ακόμη και το μαγείρεμα, το σιδέρωμα και το συμμάζεμα με βοηθούν να ξυπνώ και να νιώθω παραγωγικός πριν καν ξεκινήσει η μέρα.

Ο καφές, το φως και κάτι να κάνετε το πρωί σας εγγυάται ένα εύκολο ξύπνημα ακόμη κι αν πήγατε αργά στο κρεβάτι.

Την προηγούμενη νύχτα

Πιθανότατα δεν κοιμάμαι αρκετά. Για παράδειγμα, νιώθω καλά μόνο μετά από 7-8 ώρες ύπνου. Συνήθως, ξυπνάω στις 5:45 π.μ. Ως εκ τούτου πηγαίνω στο κρεβάτι στις 10:00 μ.μ.

Δώστε προσοχή στο πως το φαγητό που καταναλώνετε πριν κοιμηθείτε, σας επηρεάζει. Ξέρουμε πως το αλκοόλ έχει κακή επιρροή στον ύπνο μας. Η μαύρη σοκολάτα που σε πολλούς αρέσει να τρώνε μετά το φαγητό περιέχει καφεΐνη που μας κρατά σε εγρήγορση.

Τέλος, έχω μάθει πώς να ρυθμίζω το περιβάλλον στο διαμέρισμά μου ώστε να με βοηθά να πάω για ύπνο. Αρχίζω χαμηλώνοντας τα φώτα, κλείνω όλες τις κουρτίνες, κλείνω τα φώτα στο διάδρομο και την κουζίνα όπως και τα φωτιστικά δαπέδου στο σαλόνι και το υπνοδωμάτιο. Έτσι, σιγά-σιγά αρχίζω να νιώθω άνετα.

Δεν είναι πάντα εύκολο να ξυπνάω νωρίς αλλά έχω μάθει να αγαπάω τα πρωινά. Τώρα στις 9:30 π.μ εργάζομαι κιόλας παραγωγικά για μια ώρα, έχω κάνει τις δουλειές του σπιτιού και έχω απολαύσει το πρωινό μου με 2 κούπες καφέ.

Σας παρακαλώ να απολαμβάνετε και να εκτιμάτε τα πρωινά σας.»

John Zeratsky

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News