Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιο είναι το μαιευτήριο στη Μαριούπολη που θα ανακατασκευάσει η Ελλάδα

18 Μαρτίου, 2022 10:19 ΜΜ
More videos

To βομβαρδισμένο μαιευτήριο της Μαριούπολης θα ανακατασκευαστεί από την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε στη «Σύνοδο του Νότου» – Οι γυναίκες σύμβολα των ερειπίων

Οβομβαρδισμός του μαιευτηρίου της Μαριούπολης στις αρχές Μαρτίου προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, καθώς ήταν η στιγμή που έγινε αντιληπτό ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοτώνουν και άμαχους στην Ουκρανία. Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και βρέφη, 17 άλλα άτομα τραυματίστηκαν, ενώ έχασε τη ζωή της μερικές ημέρες αργότερα και η ετοιμόγεννη έγκυος – σύμβολο του μαιευτηρίου, που απαθανατίστηκε να βγαίνει από τα ερείπια με φορείο για να διακομιστεί σε νοσοκομείο. Ούτε το μωρό τα κατάφερε. Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε, κατά τη «Σύνοδο του Νότου» ότι η Ελλάδα θα ανακατασκευάσει το μαιευτήριο που καταστράφηκε στη Μαριούπολη.

«Εκεί, κατοικούν πάνω από 100.000 ελληνικής καταγωγής Ουκρανοί. Η κυβέρνηση θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης που καταστράφηκε ως μια μικρή έμπρακτη υποστήριξη όταν με το καλό τελειώσουν οι εχθροπραξίες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Οι φωτογραφίες της Mariana Vishegirskaya με τη νεογέννητη κόρη της που γλίτωσαν από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο, έκαναν τον γύρο του κόσμου και έγιναν αντικείμενο ρωσικής προπαγάνδας, αφού η ρωσική πρεσβεία ισχυρίστηκε ότι η γυναίκα στη φωτογραφία με τα αίματα στο πρόσωπο που φαίνεται να φεύγει από το μαιευτήριο, είναι ηθοποιός που παρίστανε την τραυματία. Λίγες ημέρες μετά πέθανε. Τον γύρο του Διαδικτύου έκανε και άλλη μία φωτογραφία, αυτή μίας γυναίκας μέσα στα αίματα να κρατά την κοιλιά της πάνω σε φορείο, αποτυπώνοντας για ακόμα μια φορά τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μιλώντας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «ζήτημα κορυφαίας σημασίας τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία». «Κοινή πεποίθηση πως είναι η αντιμετώπιση μίας τέτοιας πρόκλησης ότι απαιτεί και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση», είπε και τόνισε ότι χρειάζονται δράσεις μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και της ομαλοποίησης της λειτουργίας των αγορών. Οι 4 χώρες συμφωνήσαμε ότι οι λύσεις δεν γίνεται να είναι μόνο εθνικές. Χθες εμείς ανακοινώσαμε μία πρόσθετη δέσμη ρυθμίσεων. Προτείνουμε εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι στις κερδοσκοπικές τάσεις ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Πρέπει να πάρουμε άμεσα αποφάσεις. Δεν γίνεται να μην συγκροτούμε ενιαίο μέτωπο και στο επίπεδο της οικονομίας. Αυτή η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξαναξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην ήπειρό μας, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Συμφωνήσαμε ότι το κείμενο που πιστεύουμε ότι θα εγκρίνουμε στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι φιλόδοξο, τόνισε και καταλήγοντας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης που βομβαρδίστηκε. «Να εκφράσω δημόσια τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, ειδικά στην Μαριούπολη. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης που βομβαρδίστηκε», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε συντονισμό σε ένα ζήτημα κορυφαίας σημασίας για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή των χωρών μας. «Μιλάω για τις συνέπειες της εισβολής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις συνεπακόλουθες ανατιμήσεις στην ενέργεια, κυρίως όμως για τις εξωφρενικές ανατιμήσεις στην ενέργεια.