Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Λιθουανοί απαγορεύουν το γράμμα «Ζ»

19 Απριλίου, 2022 9:22 ΜΜ
More videos

Στην απαγόρευση της δημόσιας επίδειξης του γράμματος «Ζ» προχωρά η Λιθουανία, ως ένδειξης υποστήριξης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την έγκριση για την απαγόρευση της δημόσιας επίδειξης του γράμματος «Ζ», της λευκής και πορτοκαλί κορδέλας του Αγίου Γεωργίου και άλλων συμβόλων που θεωρείται ότι εκφράζουν υποστήριξη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έδωσε η Βουλή της Λιθουανίας.

Το γράμμα «Ζ» έχει χαρακτηριστεί ως το σήμα του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς το φέρουν τα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, ενώ πλέον έχει αρχίσει να εμφανίζεται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολίτες που υποστηρίζουν τη ρωσική επίθεση στη γειτονική χώρα.

Έτσι, η Βουλή αποφάσισε ότι θα τιμωρούνται με πρόστιμο όσοι παραβιάζουν την απαγόρευση. Τα ποσά θα ανέρχονται σε 900 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και θα φθάνουν τα 1.500 ευρώ για επιχειρήσεις.

Η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου

Στο μεταξύ, η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, που θεσπίστηκε σε ένδειξη τιμής από τη Μεγάλη Αικατερίνη, απέκτησε σημασία στον ρωσόφωνο κόσμο αφότου οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία το υιοθέτησαν ως σύμβολο της υποστήριξής τους για τη Ρωσία το 2014.

Σε μια πρωτύτερη απαγόρευση για τη δημόσια επίδειξη σοβιετικών και ναζιστικών συμβόλων, η Βουλή πρόσθεσε έναν όρο για «τα σύμβολα των απολυταρχικών και αυταρχικών καθεστώτων που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν ή χρησιμοποιούνται τώρα για την προώθηση της στρατιωτικής επιθετικότητας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από αυτούς».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τα στρατεύματά του στην Ουκρανία σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Η Ουκρανία και η Δύση λένε πως ο Πούτιν εξαπέλυσε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Η απόφαση της Λιθουανίας ακολουθεί παρόμοιες απαγορεύσεις στη Λετονία και στη Μολδαβία, ενώ στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και το γερμανικό κοινοβούλιο.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε έκκληση τον Μάρτιο για μια καθολική απαγόρευση της πολιτικής χρήσης του γράμματος «Ζ», λέγοντας ότι σημαίνει «ρωσικά εγκλήματα πολέμου, βομβαρδισμένες πόλεις, χιλιάδες δολοφονημένους Ουκρανούς».