Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
επικαιρότηταΠόλεμος στην Ουκρανία: Η Τουρκία καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας - Επικοινωνία...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Τουρκία καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας – Επικοινωνία Ερντογάν – Ζελένσκι

Η Τουρκία καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις επί ουκρανικού εδάφους, καθώς αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποτελούν απειλή για όλες τις γύρω χώρες και τον πλανήτη, γενικότερα. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παράλληλα, πιθανή είναι και μια συνομιλία του Τούρκου προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θεωρούμε απαράδεκτη και απορρίπτουμε τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησαν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας. Αυτή η επίθεση, πέρα ​​από την καταστροφή των συμφωνιών του Μινσκ, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής μας και του κόσμου. Η Τουρκία, η οποία πιστεύει ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά, είναι κατά της αλλαγής των συνόρων με όπλα. Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει αυτήν την άδικη και παράνομη πράξη το συντομότερο δυνατό. Η υποστήριξή μας για την πολιτική ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα συνεχιστεί.

Το Κίεβο ζητά κλείσιμο συνόρων από Τουρκία

Εξάλλου, το Κίεβο ζήτησε νωρίτερα από την Τουρκία να κλείσει τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πολεμικά πλοία. «Ζητάμε να κλείσουν ο εναέριος χώρος, ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια. Μεταφέραμε το σχετικό αίτημα στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα θέλουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο πρεσβευτής Βασίλ Μπόντναρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Άγκυρα.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που έχει θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, όμως έχει χαρακτηρίσει τις κινήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απαράδεκτες. Βάσει συμφωνίας του 1936 η Άγκυρα ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση από αυτά πολεμικών πλοίων, αν θεωρήσει ότι απειλείται ή στη διάρκεια πολέμου.

Τα πιο σημαντικά