Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΠληρώστε λιγότερο ρεύμα και χάστε κιλά: H «μαγική» συσκευή μαγειρέματος που κάνει...

Πληρώστε λιγότερο ρεύμα και χάστε κιλά: H «μαγική» συσκευή μαγειρέματος που κάνει θαύματα

Η φριτέζα αέρος (air fryer) είναι μία συσκευή που απολαμβάνει μεγάλη δημοφιλία τους τελευταίους μήνες, καθώς υπόσχεται ότι προσφέρει εξίσου νόστιμα αποτελέσματα με τις κλασικές μεθόδους, αλλά πιο γρήγορα, υγιεινά και με λιγότερη κατανάλωση ρεύματος.

Όπως και όλες οι νέες συσκευές που υπόσχονται μαγικές λύσεις, έτσι και το air fryer αντιμετωπίζεται με αρκετή δυσπιστία από μία μεγάλη μερίδα καταναλωτών, καθώς, πράγματι, οι διάφορες εταιρίες τείνουν να υπερβάλλουν όταν διαφημίζουν τις δυνατότητές του- για χάρη των πωλήσεων.

Ο στόχος, λοιπόν, του παρόντος δημοσιεύματος είναι να αναλύσει τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του air fryer, μέσα από μία ψύχραιμη, αντικειμενική ματιά και έτσι να απαντήσει σε μία απλή ερώτηση: Τελικά το air fryer συμφέρει;

Air fryer: Πώς λειτουργεί – Είναι όντως εξίσου νόστιμα τα φαγητά;

Εάν και πρόκειται για μία συσκευή που έχει κατακτήσει το ενδιαφέρον του κόσμου τους τελευταίους μήνες, στην πραγματικότητα οι φριτέζες αέρος κυκλοφορούν στο εμπόριο εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία.

Η τεχνολογία τους είναι απλή: Ουσιαστικά πρόκειται για έναν μικρό φούρνο συναγωγής, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στον πάγκο της κουζίνας σας.

Εάν και αποκαλείται ως «φριτέζα», η συγκεκριμένη συσκευή, λοιπόν, δεν τηγανίζει το φαγητό, αλλά το ψήνει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τη βοήθεια του θερμού αέρα που εκπέμπει. Ο θερμός αυτός αέρας κυκλοφορεί ομοιόμορφα στο χώρο, με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα. Και, όπως υπόσχεται, πράγματι η φριτέζα αέρος μαγειρεύει τα τρόφιμα πιο γρήγορα από τον συμβατικό φούρνο, λόγω του μικρότερου μεγέθους που διαθέτει και δεν απαιτεί παρά ελάχιστο λάδι.

Εφόσον, λοιπόν, το φαγητό μπορεί να ψηθεί γρήγορα και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το αποτέλεσμα θυμίζει αρκετά εκείνο που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του τηγανιού, καθώς είναι τραγανό εξωτερικά και πιο μαλακό από έξω. Ωστόσο, η γεύση δεν είναι ακριβώς η ίδια, καθώς λείπει η λιπαρή ουσία που έχουν τα φαγητά που έχουν τηγανιστεί με λάδι ή βούτυρο. Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί προτιμούν το αποτέλεσμα του air fryer, διότι είναι πιο ελαφρύ.

philips airfryer uk thumbnail

Είναι όντως το μαγείρεμα με air fryer πιο υγιεινό;

Το φαγητό που έχει παρασκευαστεί σε μία φριτέζα αέρος μπορεί να είναι πιο υγιεινό, από την άποψη ότι έχει σημαντικά λιγότερες θερμίδες (έως και 80% λιγότερες) από τα τρόφιμα που έχουν τηγανιστεί σε συμβατική φριτέζα, κάτι που διευκολύνει τη συντήρηση ενός υγιούς βάρους.

«Πρόκειται για ένα καλό υποκατάστατο της φριτέζας ή του τηγανιού. Επίσης, το air fryer μπορεί να κάνει πιο νόστιμα κάποια υγιεινά τρόφιμα, τα οποία ο κόσμος δεν προτιμά συνήθως, όπως είναι το ψάρι ή το μπρόκολο, και έτσι να ενθαρρύνει την κατανάλωσή τους», εξήγησε η ίδια στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού «Hacken Snack Meridian».

Παράλληλα, επιλέγοντας μία φριτέζα αέρος έναντι της κλασικής φριτέζας, θα καταναλώνετε λιγότερα τρανς λιπαρά, τα οποία ανεβάζουν τα επίπεδα της «κακής χοληστερίνης».

Από την άλλη, αξίζει να αναφερθεί ότι το μαγείρεμα με air fryer αφενός είναι πιο υγιεινό συγκριτικά με το τηγάνισμα, εντούτοις δεν πρέπει να προτιμάται από άλλους, πιο υγιεινούς τρόπους παρασκευής και κατανάλωσης φαγητού, όπως είναι το βράσιμο, το μαγείρεμα στον ατμό ή ακόμα και οι ωμές σαλάτες.

Επιπλέον, όπως τονίζει ο Αμερικανικός Οργανισμός Καταναλωτών, το air fryer ψήνει το φαγητό σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε «μαυρισμένες άκρες» οι οποίες έχει αποδειχτεί πως μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

20211020130150 5f239ec7

Air fryer – Πόση οικονομία κάνει στο ρεύμα, πότε θα κάνετε απόσβεση

Είναι γνωστό πως οι συμβατικοί φούρνοι δεν είναι καθόλου αποδοτικοί ενεργειακά, αφού, όπως εξηγεί η Σάρα Μπριντλ καθηγήτρια Τροφής, Κλίματος και Κοινωνίας, στο πανεπιστήμιο του Γιορκ:

«Πρέπει να ζεστάνεις ένα μεγάλο μεταλλικό κουτί, τον αέρα που βρίσκεται στο εσωτερικό του και το φαγητό. Ιδίως εάν διαθέτεις μία παλιά συσκευή, χωρίς καλή μόνωση, τότε ουσιαστικά ζεσταίνεις ολόκληρη την κουζίνα, επομένως καταναλώνεις ακόμα περισσότερη ενέργεια».

Ωστόσο, το μικρό μέγεθος του air fryer σε συνδυασμό με τη μεγάλη θερμότητα που εκπέμπει καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια.

Μάλιστα, σε σχετικό πείραμα που διεξήγαγε δημοσιογράφος στο BBC, διαπιστώθηκε ότι μία φριτέζα αέρος απαιτεί κατά μέσο όρο λιγότερο από το μισό ηλεκτρικό ρεύμα για να μαγειρέψει την ίδια ποσότητα φαγητού, εάν τη συγκρίνουμε με τον συμβατικό φούρνο.

Ταυτόχρονα, σχετική έρευνα υποστηρίζει πως η χρήση air fryer συμφέρει και χρονικά, καθώς μαγειρεύει το φαγητό στο μισό χρόνο σε σχέση με το συμβατικό φούρνο και απαιτεί κατά 75% λιγότερο χρόνο για την προθέρμανση του φούρνου.

Στην προσπάθεια, όμως, να δούμε πόσο πραγματικά μας συμφέρει μία φριτέζα αέρος πρέπει να λάβουμε υπόψη και το κόστος της αγοράς μίας τέτοιας συσκευής.

Μετά από μία σύντομη έρευνα αγοράς, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι κατά μέσο όρο ένα air fryer κοστίζει γύρω στα 80 ευρώ.

20221019171025 a7f113d4

Σύμφωνα με το «The Conversation», εάν υποθέσουμε ότι χρησιμοποιούμε τη φριτέζα αέρος αντί για τον φούρνο ή το τηγάνι μία φορά την ημέρα, τότε θα γλιτώνουμε περίπου 130 ευρώ το χρόνο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις, το ποσό αυτό μειώνεται στα 100 ευρώ περίπου. Με αυτή τη λογική, θα κάναμε την απόσβεση μέσα σε κάτι λιγότερο από 10 μήνες.

Εντούτοις, εάν ακολουθείτε τις συμβουλές των διατροφολόγων και βράζετε τα περισσότερα γεύματά σας, χρησιμοποιώντας το air fryer μόνο 2-3 φορές την εβδομάδα, τότε η απόσβεση θα γίνει σε περίπου 2 χρόνια.

Air fryer – Πότε δε συμφέρει

Όπως αναφέραμε και ακριβώς παραπάνω, το κατά πόσο συμφέρει μακροπρόθεσμα η αγορά μίας φριτέζας αέρος εξαρτάται από το πόσο συχνά τηγανίζετε ή ψήνετε το φαγητό σας στο φούρνο και από το πόσο πρόθυμοι είστε να αντικαταστήσετε τις μεθόδους αυτές με τη χρήση του air fryer.

Κάτι ακόμα που επίσης πρέπει να λάβετε υπόψη είναι οι ποσότητες του φαγητού που μαγειρεύετε. Όπως εξηγεί σχετικό ρεπορτάζ στον Guardian, το μικρό μέγεθος της φριτέζας αέρος είναι ταυτόχρονα πλεονέκτημα και μειονέκτημα.

Ειδικότερα, εάν ετοιμάζετε φαγητό για μία πολυμελή οικογένεια σε καθημερινή βάση, τότε ενδεχομένως οι μεγάλες ποσότητες που θα θέλετε να μαγειρέψετε πολύ απλά δεν θα χωρούν στο air fryer.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μαγειρέψετε το φαγητό σε δόσεις, με αποτέλεσμα να καταναλώσετε το ίδιο ή και περισσότερο ρεύμα που θα χρησιμοποιούσατε εάν είχατε επιλέξει το φούρνο ή το τηγάνι σας.

Τα πιο σημαντικά