Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΠλεύρης: «Το μαγαζί που θα διανοηθεί να έχει μέσα έστω και έναν...

Πλεύρης: «Το μαγαζί που θα διανοηθεί να έχει μέσα έστω και έναν ανεμβολίαστο, θα το μετανιώσει οικτρά»

«Αστάθμητο παράγοντα» αποκάλεσε χαρακτηριστικά την νέα παραλλαγή «Όμικρον» ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι «τώρα είμαστε σε αποκλιμάκωση» της πανδημίας, μολονότι «στην Ελλάδα χτυπηθήκαμε πάρα πολύ έντονα τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο από το 4ο κύμα και τη «Δέλτα».

Ο Υπουργός Υγείας απέρριψε κάθε ενδεχόμενο lockdown, εξηγώντας πως «θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά».

Πλεύρης: «Δεν υπάρχουν σκέψεις να πάμε σε περιορισμούς»

«Δεν υπάρχουν σκέψεις να πάμε σε περιορισμούς οι οποίοι θα παραπέμπουν σε lockdown. Επομένως, αυτή τη στιγμή, λειτουργούμε με το πρότυπο το οποίο λειτουργούσαμε, δηλαδή με κλειστούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αν και «αυτό το οποίο θέλαμε ήταν να γινόταν ένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να δούμε την πραγματική εικόνα».

«Ενώ καλέσαμε τον κόσμο, δυστυχώς δεν υπήρξε η ανταπόκριση που θα θέλαμε τις εβδομάδες του δωρεάν testing», σχολίασε ο ίδιος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας- και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του αναφορικά με την εμβολιαστική ροή, επισημαίνοντας πως «στους 60+, το 90% που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, έχουν κάνει και την τρίτη δόση».

«Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι στην ίδια ηλικιακή ομάδα, ενώ για την πρώτη δόση ήταν 580.000 που δεν είχαν εμβολιαστεί, έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί 120.000» ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας μάλιστα ότι «οι 20.000 έχουν ζητήσει κατ’ οίκον εμβολιασμό».

«Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί»

Παρά το εορταστικό κλίμα, ο ίδιος απηύθυνε συστάσεις προς τους πολίτες για γενική συμμόρφωση με τους υγειονομικούς περιορισμούς, αφού «από την Παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου) έως τις 31/12 θα βγουν, ενδεχομένως, όσα κλιμάκια έχουν βγει συνολικά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας».

«Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί» προειδοποίησε ο Υπουργός Υγείας, καταλήγοντας πως «το μαγαζί που θα σκεφτεί, θα διανοηθεί να μην τηρήσει τα μέτρα και να έχει μέσα έστω και ένα άτομο, το οποίο θα είναι ανεμβολίαστο, οποιαδήποτε ώρα, 2:00, 3:00, 4:00, 5:00, να ξέρει ότι θα το μετανιώσει οικτρά. Το λέω τόσο απλά».

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (20/12) στον ΑΝΤ1, απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown προαναγγέλλοντας, ωστόσο, ανακοινώσεις εντός των επόμενων ημερών αναφορικά με τον περιορισμό της διασποράς του ιού, τις ημέρες των γιορτών.Τα πιο σημαντικά