Πλεύρης: Ιδιώτες γιατροί στα νοσοκομεία – Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τα χειρουργεία τους

21 Φεβρουαρίου, 2022 4:20 ΜΜ
More videos

Η κυβέρνηση ετοιμάζει και την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ με στόχο να μην γίνουν προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού καθώς και τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία επί πληρωμή από τους ασφαλισμένους.

Ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 αποκάλυψε ότι σε συνεργασία με την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα «επανεξετάζουμε συνολικά τις εργασιακές σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ και σε σχέση με τους ιδιώτες γιατρούς. Θέλουμε να ανοίξουμε θεσμοθετημένα τη δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να παρέχουν υπηρεσία part time σε νοσοκομεία, όπου υπάρχουν κενά και όπου υπάρχουν προκηρύξεις και συμβάσεις που δεν καλύπτονται».

Ουσιαστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ομολογεί ότι αντί για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να κάνουν συμβάσεις με δημόσια νοσοκομεία και να εργάζονται για λίγες ώρες – part time, εξασφαλίζοντας έτσι ασθενείς και για τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δεν εξετάζεται η απελευθέρωση των σχέσεων εργασίας για τους γιατρούς που εργάζονται full time στα δημόσια νοσοκομεία αλλά έχουν επεξεργαστεί σχέδιο για να αυξήσουν τους μισθούς τους μέσω της λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων με όρους ιδιωτικούς. «Δηλαδή με συμμετοχή και του ασθενή στο κόστος του χειρουργείου, να αυξήσει το εισόδημα του ιατρού και του νοσηλευτικού προσωπικού», είπε συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης. Με άλλα λόγια ο ασθενής θα πληρώνει προκειμένου να χειρουργηθεί μέσα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο!

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας:

Στο πλαίσιο του νέου Χάρτη Υγείας, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Μίνα Γκάγκα, επανεξετάζουμε συνολικά τις εργασιακές σχέσεις που θα ισχύουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στους ιδιώτες ιατρούς.

Δυο θέματα θα τύχουν συζήτησης με τους Ιατρικούς Συλλόγους και με τα συνδικαλιστικά όργανα των Νοσοκομειακών Ιατρών:

Το πρώτο είναι ότι θέλουμε, πλέον θεσμοθετημένα, να δώσουμε τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να παρέχουν υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη μορφή part-time. Δηλαδή, όπου το ΕΣΥ έχει κενά τα οποία δεν καλύπτονται, παρά το γεγονός ότι προκηρύσσονται οι θέσεις, να δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς να συνάπτουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία.

Το δεύτερο θέμα είναι κατά πόσο οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να έχουν και ιδιωτική ενασχόληση. Σε πρώτη φάση, αυτό που εξετάζουμε δεν είναι η απελευθέρωση των σχέσεων. Αυτό που εξετάζουμε είναι τα απογευματινά χειρουργεία, που έχουν θεσμοθετηθεί και δεν λειτουργούν, να λειτουργούν με γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ, οι οποίοι θα αμείβονται. Δεν θα επιτρέπουμε στο γιατρό να πηγαίνει σε ιδιωτικό ιατρείο, σε ιδιωτική κλινική. Όλα αυτά θα συζητηθούν. Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός.

Πηγή: ANT1