Πλεούμενες ηλεκτροτροφοδοτούμενες φάρμες μπορούν να δώσουν τέλος στην παγκόσμια πείνα

13 Οκτωβρίου, 2015 2:25 ΜΜ
More videos

Αυτά τα βιώσιμα περιβάλλοντα μπορούν να παράξουν πάνω από 8.000 τόνους φαγητού τον χρόνο.

Οι πόλεις μας ολοένα και μεγαλώνουν, καταλαμβάνοντας περισσότερο χώρο, οι φυσικές πηγές μειώνονται και αν προσθέσουμε και τις επιδράσεις των κλιματικών αλλαγών στις επιδόσεις των καλλιεργειών, είναι σχεδόν σίγουρα ότι θα έχουμε πρόβλημα με την έλλειψη του φαγητού μέσα στις επόμενες 2 δεκαετίες.

Πως θα τραφούν, λοιπόν, 9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, όταν έρθει εκείνη η ώρα?

Με πλεούμενες ηλεκτροτροφοδοτούμενες φάρμες φυσικά!

1012-sff-1

Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στην Βαρκελώνη της Ισπανίας έχει αναπτύξει ένα σχέδιο με “έξυπνες πλεούμενες φάρμες”. Σχεδιασμένες όπως οι περισσότερες αποβάθρες που τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια, αυτές οι πλεούμενες φάρμες μπορούν να επιβιώσουν στην ανοιχτή θάλασσα ή οπουδήποτε υπάρχει νερό.

Συστάδες από βιώσιμες φάρμες.

1012-sff-2

Σύμφωνα με το Forward Thinking Architecture, που έχει εκπονήσει αυτό το σχέδιο, κάθε μια από αυτές τις φάρμες μπορεί να παράξει περίπου 8 τόνους λαχανικών και 1,5 τόνο ψαριών κάθε χρόνο.

Η παγκόσμια πείνα μπορεί να σταματήσει, χάρη στις πλεούμενες φάρμες που στηρίζονται σε ποταμοπλοΐα.

1012-sff-5

Το κορυφαίο επίπεδο κάθε τέτοιας φάρμας εμπεριέχει φωτοβολταϊκούς πίνακες για την συγκομιδή ανανεώσιμων ηλιακών πηγών από τον ήλιο, καθώς τα ανοίγματα που έχει επιτρέπουν στο φυσικό φως του ήλιου να εισέλθει στα κατώτερα επίπεδα, για να γίνει η φωτοσύνθεση.

1012-sff-3

Μαζί με αυτά, οι συλλέκτες βροχής και το σύστημα ανακύκλωσης νερού παρέχουν στις καλλιέργειες ότι χρειάζονται για την άρδευση, ενώ συμπληρώνονται και από άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες και συστήματα μετασχηματισμού της ενέργειας των κυμάτων.

Σε δεύτερο επίπεδο, τα θερμοκήπια περιέχουν το υδροπονικό σύστημα επιτρέπει στα φυτά να αναπτυχθούν χωρίς χώμα. Το υδροπονικό σύστημα είναι ένα είδος υδροκαλλιέργειας που επιτρέπει στα φυτά να αναπτυχθούν μόνο με μεταλλικά θρεπτικά συστατικά και νερό.

Η καλλιέργεια φυτών χωρίς χώμα μειώνει την εξάρτησή μας από την γη, ελευθερώνοντας περισσότερο χώρο.

1012-sff-4

Αυτές οι πλεούμενες φάρμες επιτρέπουν στους ανθρώπους να κατοικήσουν σε άγονες περιοχές, καλλιεργώντας φυτά όχι μόνο για την επιβίωσή τους, αλλά και να έχουν κέρδος από αυτό.

Σε τελική ανάλυση μια υπεράκτια υδατοκαλλιέργεια που χρησιμοποιεί κλουβιά για να πιάνει ψάρια, μειώνει τον κίνδυνο του να ψαρεύεις στην ανοικτή θάλασσα. Επίσης, περιέχει εκκολαπτήρια για την επώαση αυγών ψαριών, φυτώρια για γόνους και μια αποθήκη για να διατηρείται τα ψάρια μέχρι να φτάσουν στην αγορά.

Καλλιεργείστε ψάρια, θερίστε ψάρια…τόσο απλά!

1012-sff-4-2

Αυτές οι φάρμες μειώνουν την εξάρτηση από το εισαγόμενο φαγητό, καθώς και τις αποστάσεις που πρέπει να διανύσουμε για να αγοράσουμε το φαγητό μας.

Αν ενωθούμε όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μια διαφημιστική καμπάνια για αυτές τις φάρμες.

1012-sff-6

Αυτές οι “έξυπνες πλεούμενες φάρμες” μπορούν αν αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τις παραδοσιακές φάρμες και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις “έξυπνες φάρμες” ως μέσο που θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής του ανθρώπου, προστατεύοντας παράλληλα και το περιβάλλον.

 

Ακολουθήστε μας στο facebook: