Ποιος θα πληρώσει τα 50 εκατ. ευρώ των ζημιών στον Σαρωνικό;

16 Σεπτεμβρίου, 2017 3:15 ΜΜ
More videos

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς και μάλιστα μετριοπαθείς, σε τουλάχιστον 40-50 εκατ. ευρώ θα ανέρχεται το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν για την καταστροφή μεγάλου τμήματος της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών που έχουν χειρισθεί παρόμοιες περιπτώσεις και γνωρίζουν ποσά που επιδικάζονται σε τέτοιου είδους ρυπάνσεις.

Οι ίδιοι νομικοί υπενθύμιζαν ότι «το ποσό που δόθηκε ως απαζημίωση από ελληνική ασφαλιστική εταιρεία για την ρύπανση που προκάλεσε το ναυάγιο του ανεφοδιαστικό πλοίου “Αλφα1” τον Μάρτιο του 2012 ήταν την τάξης των 16 εκατ. ευρώ και είχε οδηγήσει μάλιστα στο… κλείσιμο της εν λόγω εταιρείας που ανέλαβε την αποπληρωμή. Ομως τώρα η καταστροφή που έχει προκληθεί στον Σαρωνικό είναι πολλαπλάσια.

Το 2012 είχαν πληγεί ιχθυοκαλλιέργειες, μικρές τοπικές επιχειρήσεις κλπ, ενώ υπήρχε βεβαια και αποπληρωμή για την κινητοποίηση των συνεργείων καθαρισμού. Τωρα οι πληγέντες είναι δεκάδες και απαιτήσεις μπορεί να κατατεθούν από τους υπευθύνους πλαζ, κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, παραλιακών ξενοδοχείων, ψαράδων κλπ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ύψος της ασφαλιστικής κάλυψης του πλοίου που προκάλεσε την τωρινή καταστροφή είναι της τάξης μόνο των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα αναμένεται να καταβληθούν από ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο.

[economy365]

Ακολουθήστε μας στο facebook: