Ποιο είναι το κρυφό νόημα πίσω από το σύμβολο του κάθε κουμπιού λειτουργίας;

20 Ιουνίου, 2016 5:30 ΜΜ
More videos

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θεωρούμε δεδομένα. Εικόνες που βλέπουμε καθημερινά στην ζωή μας και ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε, ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε την ιστορία ή το νόημά τους. Ένα τέτοιο σύμβολο είναι το κουμπί λειτουργίας, που υπάρχει σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, από τηλεοράσεις και κινητά μέχρι κονσόλες παιχνιδιών.

Σε όποιο μηχάνημα και αν βρίσκεται, αυτό το κουμπί μπορεί να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει την συσκευή άμεσα. Φυσικά, αυτό το σύμβολο δεν είναι τυχαίο. Στην πραγματικότητα, προέρχεται από ένα σύμβολο παγκοσμίως αναγνωρίσιμο.

Το συγκεκριμένο κουμπί υπάρχει σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές από τον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι την τηλεόραση.

Αρχικά, οι ηλεκτρονικές συσκευές είχαν τις λέξεις “on” και “off” γραμμένες πάνω τους. Καθώς, όμως, η τεχνολογία εξελισσόταν οι λέξεις αυτές έπρεπε να αντικατασταθούν από ένα σύμβολο.

1

Μπορείτε να διακρίνετε τα γράμματα “i” και “o” στο κουμπί;

Τα γράμματα αντικαταστάθηκαν από τους αριθμούς 0 και 1.

2

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι μηχανικοί βασίζονταν στο δυαδικό σύστημα για να επισημάνουν το κουμπί λειτουργίας.

Η τεχνολογία απαιτούσε, τα σύμβολα στην επιφάνεια των μηχανημάτων να μπορούν να αναγνωρίζονται από όλους, ανεξαρτήτως από την γλώσσα που μιλούσαν.

3

Το δυαδικό σύστημα χρησιμοποιείται στα μαθηματικά και στις ηλεκτρονικές ψηφιακές μηχανές.

Οι δυαδικοί αριθμοί μπορούν να εκφραστούν με τα ψηφία 0 και 1.

4

Το 1973, η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή κατέστησε αυτό το σύμβολο σε κατάσταση αναμονή.

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών θεωρούσε, ότι δεν ήταν ακόμη αρκετά σαφές.

5

Οι αριθμοί 1 και 0 αλληλοεπισκιάζονται.

Ωστόσο, αυτό το σύμβολο δεν σημαίνει, ότι η συσκευή είναι πλήρως ενεργοποιημένη. Όταν το κουμπί είναι πατημένο, η συσκευή πηγαίνει από την κατάσταση αναμονής στην κατάσταση χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

6

Τα παλιά κουμπιά είχαν το “I” και το “O” μαζί.

Το “Ι” αντιπροσώπευε το ηλεκτρικό ρεύμα που διαπερνούσε εκείνη την στιγμή, ενώ το “Ο”, ότι δεν υπήρχε ηλεκτρική ροή.

7

Δεν είναι 100% επίσημο μέχρι να γίνει μέρος της Unicode.

H Unicode είναι το παγκόσμιο πρότυπο στον κλάδο της πληροφορικής. Το 2015 έγινε μια πρόταση να συμπεριληφθεί το κουμπί τροφοδοσίας στην Unicode. Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί αυτό το καλοκαίρι.

8

Έχει γίνει μέρος της νεανικής κουλτούρας.

Οι μηχανικοί, που εμπνεύστηκαν την ιδέα για αυτό το σύμβολο δεν περίμεναν να έχει τόσο μεγάλη απήχηση. Μάλιστα, κάποιες εταιρίες έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το σύμβολο ως μέρος του λογότυπου τους.

9

Βέβαια, όσο ωραίο και αν είναι το σύμβολο, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Κάποιοι χρήστες υποστηρίζουν, ότι πατώντας το κουμπί δεν ξέρουν πότε η συσκευή τους είναι ενεργοποιημένη και πότε όχι. Ένας τρόπος για να το διαχωρίσουμε είναι, ότι όταν το φωτάκι είναι πράσινο η συσκευή είναι ενεργοποιημένη, όταν είναι κόκκινο είναι απενεργοποιημένη.

10

Υπάρχουν ορισμένες παραλλαγές του συμβόλου.

Μετά την εισαγωγή στις καθημερινές ηλεκτρονικές συσκευές, το σύμβολο έχει εξελιχθεί, αλλά το σωστό είναι αυτό με το σπασμένο O και Ι.

12