Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΠοιά είναι η Ηριάννα που σήκωσε στο πόδι τη χώρα;

Ποιά είναι η Ηριάννα που σήκωσε στο πόδι τη χώρα;

Σε μείζον πολιτικό θέμα έχει εξελιχθεί η υπόθεση της 29χρονης Ηριάννας, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης 13 χρόνων για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς και  το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών απέρριψε την αίτησή της για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής της.

Η Ηριάννα Β. Λ. είναι υποψήφια διδάκτωρ της Φιλοσοφικής και επιστημονική συνεργάτις σε διάφορα πανεπιστημιακά προγράμματα.
Την 1η Ιουνίου 2017 η Ηριάννα καταδικάστηκε σε 13χρόνια κάθειρξη και βρίσκεται  στις φυλακές της Θήβας. 

Το χρονικό:

14 Μαρτίου 2011: H Αντιτρομοκρατική έκανε έφοδο στο σπίτι του φοιτητή ΕΜΠ και φίλου της Ηριάννας, Κωνσταντίνου. Στο σπίτι κοιμόταν, εκείνο το βράδυ και η Ηριάννα, φοιτήτρια φιλοσοφικής. Προσάγεται στη ΓΑΔΑ όπου δίνει προανακριτική κατάθεση, οικειοθελώς DNA, αποτυπώματα και την ίδια μέρα αφήνεται ελεύθερη.

1c939106bdaa9cd7a521bbc40d433028

18 Νοέμβρη 2011: Σύμφωνα με την κατάθεση ενός «μάρτυρα» που δεν ξανά εμφανίζεται ποτέ στο εξής, ούτε στο δικαστήριο, ανακαλύπτονται όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πουθενά σε χώρο του ΕΜΠ στου Ζωγράφου.

11 Ιανουαρίου 2013: Συλλαμβάνεται η Ηριάννα και κατηγορείται ως μέλος της ΣΠΦ και για οπλοκατοχή με βάση ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA σε γεμιστήρα εκτός όπλου, από τα ευρήματα στο ΕΜΠ. Ενάμισι χρόνο μετά την υποτιθέμενη ανακάλυψη των όπλων και δύο χρόνια με το DNA της να υπάρχει στα χέρια της αστυνομίας.

Γίνεται έρευνα στο σπίτι της, στο αυτοκίνητο, παντού, και δεν βρίσκεται το παραμικρό στοιχείο. Η φοιτήτρια αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους οι οποίοι αργότερα αίρονται και έτσι η κοπέλα ταξιδεύει στο εξωτερικό για να παρουσιάσει τις δημοσιεύσεις της.

Ο σύντροφός της, παραπέμπεται ως μέλος της ΣΠΦ χωρίς απολύτως κανένα στοιχείο πέρα από τη φιλική του σχέση με δύο μέλη των Πυρήνων. Με πρόταση του εισαγγελέα Σωτήρη Μπάγια και με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Κωνσταντίνος αθωώνεται αμετάκλητα.

7962530a9371254b0b2f45fd26fe779e

Κι ενώ  ο σύντροφος της Ηριάννας Κωνσταντίνος αθωώνεται αμετάκλητα, η ίδια οδηγείται σε δίκη, στην οποία δεν υπάρχει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο εναντίων της, κανένας μάρτυρας κατηγορίας και το μόνο στοιχείο είναι ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Δεν χρειάστηκε περισσότερο από μία σελίδα για τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να καταγράψουν το σκεπτικό με το οποίο απέρριψαν τα αιτήματα αναστολής των ποινών τόσο της 29χρονης Ηριάννας όσο και του 33χρονου Περικλή, λίγη ώρα αφού είχαν καταδικάσει τον κάθε ένα σε ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Την 1η Ιουνίου του 2017 εκφωνήθηκε για πρώτη φορά η ετυμηγορία σε βάρος των δύο κατηγορουμένων για ένταξη και συγκρότηση στην οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” και προμήθεια – κατοχή πυρομαχικών και όπλων. Πριν από μερικές ημέρες, η απόφαση αυτή καθαρογράφθηκε, ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό για τις αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των ποινών που είχαν κατατεθεί αλλά τελικά απορρίφθηκαν.

a99297bdd44c5a4170909501939dfc88 scaled

Στις περίπου 100 σελίδες της υπ’ αριθμ. 2609/2017 δικαστικής απόφασης, καταγράφεται αναλυτικά το σκεπτικό που καταδίκασε την Ηριάννα και τον Περικλή, καθώς και τους λόγους που το δικαστήριο τότε δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους να ανασταλούν οι ποινές τους. Όσο για το τελευταίο ζήτημα, φαίνεται πως το δικαστήριο δεν αποδέχθηκαν τη θέση της Ηριάννας ότι η επαγγελματικής της πορείας εξαρτάται από τη σχέση της με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου όχι μόνο έχει ξεκινήσει τη διδακτορική της διατριβή, αλλά εργάζεται κιόλας. Αντίστοιχη κρίση και για τον Περικλή, αφού το αυτοάνοσο από το οποίο πάσχει, δεν φαίνεται να απασχόλησε ιδιαίτερα τους δικαστές. Αναφέρεται λοιπόν:

“Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων των κατηγορουμένων για ένταξη στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, η οποία έχει πραγματοποιήσει στα πλαίσια της ένοπλης βίας και του αντάρτικου πόλης πολλές επιθέσεις σε βάρος επιλεγμένων στόχων με κίνδυνο ξένα πράγματα και κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, αν αφεθούν ελεύθεροι είναι πολύ πιθανόν να διαπράξουν και άλλα σχετικά με αυτά εγκλήματα. Οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν για να τους αποτρέψουν από την τέλεση παρόμοιων πράξεων.

Οι κατηγορούμενοι δεν θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη από τον εγκλεισμό τους, δεδομένου ότι δεν αποκλείεται οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκπαιδευτική και επαγγελματική εξέλιξη, η δε συνέχιση σπουδών στο στάδιο του διδακτορικού για την Ηριάννα Β. Λ. αφορά καθαρά την προσωπική της εξέλιξη και δεν τίθεται θέμα βιοπορισμού της. Θέματα υγείας του Περικλή Μπ. ήδη προ ετών αντιμετωπίστηκαν μετά τη χειρουργική επέμβαση, με φαρμακευτική αγωγή”.

Ποιά είναι όμως αυτά τα “ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων”, που επικαλείται το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων; Αυτό επιχείρησε να εντοπίσει το News 24/7, όμως το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης δεν ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικό.

Αναφορικά με την Ηριάννα, βαρύτητα δίνεται στο μερικό γενετικό υλικό που έχει εντοπιστεί σε κινητό αντικείμενο. Μάλιστα, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του γενετιστή και διορισμένου πραγματογνώμονα Γιώργου Φίτσιαλου, υποστηρίζοντας πως τα όσα αναφέρει ο επιστήμονας απλά “δεν κατέστησαν ικανά να ανατρέψουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα του DNA”.

7e74880d27ae6bdad6bdd621807fccc9

Οι δικαστές κάνουν αναλυτική αναφορά σε γεμιστήρα εκτός όπλου, ο οποίος εντοπίστηκε στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου μαζί με άλλο “ορφανό” οπλισμό. Αναφέρουν ότι σε αυτόν, και ειδικότερα στην ακμή και στα χείλη του, εντοπίστηκε “βιολογικό υλικό του οποίου ο γενετικός τύπος STR ταυτίζεται ως προς τα κοινά STR που προσδιορίστηκαν με το γενετικό τύπο” της Ηριάννας.

Ουσιαστικά, όπως εξηγείται σε άλλο σημείο, ο συγκεκριμένος τύπος καταλήγει σε κλίμακα 1 προς 667.788.611, δηλαδή “δύναται να υπάρχουν το πολύ άλλα 8-9 άτομα με τον ίδιο γενετικό τύπο. Αρα, υποστηρίζει το δικαστήριο, είναι “σχεδόν αδύνατον” να υπάρχει και δεύτερο άτομο με τα ίδια χαρακτηριστικά στην Ελλάδα.

Πάντως, φαίνεται πως αποδέχονται ότι δεν μπορεί να ήταν η Ηριάννα, εκείνη που μετέφερε τον επίμαχο οπλισμό -ανάμεσά τους και το γεμιστήρα- στην Πανεπιστημιούπολη, αφού αναπαράγουν όλη την προανακριτική κατάθεση (σ.σ. δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο ως αγνώστου διαμονής) του ανθρώπου που εντόπισε τον οπλισμό το Νοέμβριο του 2011. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για βοηθό τεχνικό ασανσέρ ο οποίος βρισκόταν για εργασίες σε μία ταράτσα και τυχαίως είδε έναν άνδρα ύψους 1,80 μ. να μεταφέρει από ένα βαν ένα μεγάλο μεταλλικό κιβώτιο και μαύρες σακούλες.

Όταν ο ύποπτος άνδρας έφυγε, ο τεχνίτης “από περιέργεια τί είναι αυτό το κιβώτιο, ακολούθησε το δρομολόγιο καταλήγοντας σε φρεσκοσκαμένο σημείο ενός λοφίσκους, όπου διέκρινε κατά ένα μέρος ακάλυπτο το θαμμένο κιβώτιο”. Ο τεχνίτης δεν σταμάτησε εκεί να καλέσει την αστυνομία, αλλά συνέχισε να ψάχνει για τις μαύρες σακούλες, τις οποίες εντόπισε και έκρυψε σε διαφορετικό σημείο, έτσι ώστε ακόμα και αν εμφανιζόταν ξανά εκείνος ο άνδρας, ο οποίος δεν εντοπίστηκε ποτέ, να μην μπορεί να εντοπίσει τα όπλα και τα φυσίγγια. Στη συνέχεια, ειδοποίησε την αστυνομία.

7eeec017361557629c00a48821c722e8

Αντίστοιχα, ο 33χρονος Περικλής είχε την ατυχία να εντοπιστεί τμήμα αποτυπώματος στην εσωτερική επιφάνεια εξωφύλλου βιβλίου, το οποίο είχε εντοπιστεί σε σπίτι στο Βόλο, στο οποίο διέμεναν κατηγορούμενοι σε άλλη δικογραφία της ΣΠΦ.

Τα πιο σημαντικά