Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΠέθανε ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης

Πέθανε ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης

Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο ο εφοπλιστής Ιωάννης Αγγελικούσης, σε ηλικία 73 ετών. Ο πρόεδρος της Angelicoussis Shipping νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε κρίσιμη κατάσταση, σε νοσοκομείο της Αθήνας, έπειτα από καρδιακή προσβολή που υπέστη στις 20 Μαρτίου.

Ο Ιωάννης Αγγελικούσης βρισκόταν στην έβδομη θέση της κατάταξης της ετήσιας λίστας της έγκυρης διεθνούς ναυτιλιακής επιθεώρησης Lloyd’s List Top 100 του 2020, με τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία.

Διέθετε τρεις εταιρείες με στόλο αποτελούμενο από 149 πλοία.

Με καταγωγή από τα Καρδάμυλα Χίου, ο Ιωάννης Αγγελικούσης γεννήθηκε το 1948 στον Πειραιά και φοίτησε ως μαθητής στην Ιωνίδειο Σχολή, ενώ μετέπειτα σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ.

Το 1973 εισήλθε στη ναυτιλιακή εταιρεία του πατέρα του, Αντώνη Αγγελικούση. Το 1989, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Angelicoussis Shipping Group.

Το 1992 ίδρυσε την Kristen Navigation (μετονομάστηκε σε Maran Tankers Management το 2009), η οποία ανέλαβε το κομμάτι των tankers, ενώ το επόμενο έτος προχώρησε στις πρώτες παραγγελίες 5 πλοίων capesizes, χύδην φορτίου, από τα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries. Εκείνη την εποχή ήταν τα μεγαλύτερα πλοία του είδους που είχε παραγγείλει ποτέ Έλληνας εφοπλιστής. Το 2000 αποφάσισε να επεκτείνει τον τομέα των tankers, με νέες παραγγελίες πλοίων Aframaxes, Suezmaxes και VLCCs.

Το 2000 η αδελφή του, Άννα, αποχώρησε και ίδρυσε τον δικό της εφοπλιστικό όμιλο (Pantheon Tankers, Alpha Bulkers, Alpha Gas), ενώ το 2001 ο Γιάννης Αγγελικούσης απέκτησε το σύνολο των μετοχών της εταιρείας.

Τον Σεπτέμβριο του 2003 προχώρησε στην αγορά του πρώτου του πλοίου μεταφοράς LNG, του Maran Gas Asclepius, ιδρύοντας παράλληλα την θυγατρική Maran Gas Maritime που ασχολείται με τον τομέα των υγραεριοφόρων. Το 2005 η Marin Gas προχώρησε στην πρώτη παραγγελία για πλοίο LPG.

Επί των ημερών του, η Angelicoussis Shipping Group κατέστη ο ελληνόκτητος όμιλος με τον μεγαλύτερο στόλο σε αριθμό πλοίων και χωρητικότητα.

Τα πιο σημαντικά