Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΠέθανε η τραγουδίστρια Γιώτα Γιάννα

Πέθανε η τραγουδίστρια Γιώτα Γιάννα

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών η τραγουδίστρια Γιώτα Γιάννα η οποία ήταν και δεξιοτέχνης στη φυσαρμόνικα

«Τα φώτα της σκηνής ποτέ δεν θα σβήσουν για σένα» αναφέρεται σε ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook.

To πραγματικό όνομα της Γιώτας Γιάννα, ήταν Παναγιώτα Γιαννέλου, και είχε γεννηθεί το 1928 στους Αμπελόκηπους΄.

Για περισσότερα από 60 χρόνια είχε παρουσία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα έχοντας τραγουδήσει σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας σε συνεργασίες με ονόματα όπως Σοφία Βέμπο, Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Ρίτα Σακελλαρίου, Άννα Βίσση, Καίτη Γκρέϋ, Γιώτα Λύδια, Μπέμπα Μπλανς και πολλοί άλλοι.

Γιώτα Γιάννα: Έπαιζε φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο

3. Ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο. Μέχρι τα ογδόντα της δεν είχε κυκλοφορήσει δίσκο αλλά ήταν πολύ γνωστή, κυρίως στο Αθηναϊκό κοινό, από τις εμφανίσεις της στα μουσικά μαγαζιά της Πλάκας και σε Νυχτερινά Κέντρα της Εθνικής οδού.

13 endiaferonta pragmata ap ti zoi tis giotas gianna

4. Την έχουν χαρακτηρίσει «η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν», «η Πασιονάρια της Εθνικής οδού» (κατά τον Μάνο Χατζιδάκι), ερμηνεύτρια που «αρπάζει το τραγούδι απʼ τα μαλλιά και το κάνει ολοδικό της» (σύμφωνα με τη Λένα Πλάτωνος).

5. Η ίδια είχε πει: «Πολλές φορές άνθρωποι μου χτυπούσαν τον ώμο για να γυρίσω, να δημιουργήσουμε μαζί κάτι καλύτερο για την καριέρα μου, γιατί θα μπορούσα να έχω καριέρα, κι εγώ άνοιγα χώρο να περάσουν. Και συνέχιζα το δρόμο μου. Ήμουν σε άλλο φεγγάρι»

Γιώτα Γιάννα: Στην κηδεία της Αρλέτας της αφιέρωσε ένα κομμάτι με τη φυσαρμόνικα

6. Όταν χαιρέτησε την Αρλέτα στο πρώτο νεκροταφείο, έβγαλε τη φυσαρμόνικα και άρχισε να παίζει το «Πόσο Λυπάμαι» που πρώτη ερμήνευσε η Βέμπο.

7. Κυκλοφορεί χωρίς αυτοκίνητο. Ποτέ της δεν οδήγησε. Κυρίως με ποδήλατο κυκλοφορεί. και με ταξί. Αλλά και με τα μέσα μεταφοράς. Οι ταξιτζήδες τη γνωρίζουν και τη φωνάζουν: «Γεια σου, Γιωτάρα».

Γιώτα Γιάννα: Πληγώθηκε πολύ επαγγελματικά

8. Σε μία από τις συνεντεύξεις της είχε πει πως αποφεύγει να πατάει ακόμα και τα φύλλα. «Το φθινόπωρο που πέφτουν τα φύλλα, δεν πατάω ποτέ μου ούτε ένα. Δεν ξέρεις τι μπορεί να κρύβουν». Παραδέχτηκε όμως ότι την «πάτησαν». Οι άλλοι. Ότι πληγώθηκε πολύ επαγγελματικά.

Γιώτα Γιάννα: Μέσα στις ρυτίδες της είναι όλη της η ζωή

9. Κάποια στιγμή, η Μαλβίνα Κάραλη είχε πει για εκείνη: «Ποια είναι αυτή με το σκαμμένο πρόσωπο και με αυτή τη φωνή; Μέσα σε αυτές τις ρυτίδες είναι όλη της η ζωή». Τη φράση αυτή την επικαλείται συχνά σε κουβέντες ή συνεντεύξεις της.

10. Ήταν πάντα αδύνατη. Δεν τρώει κρέας παρά μόνο σαλάτες, λαδερά και τυρί.

11. Δεν καπνίζει. Δεν είναι καπνίστρια. Είναι η ταμπακιέρα και η μάρκα του αδερφού της του Δημήτρη που δεν αποχωρίζεται ποτέ. Βάζει το τσιγάρο στο στόμα κάνει την κίνηση κι αν ανάψει τσιγάρο, δεν πάω τον καπνό κάτω.

12. Το 1974 έχασε τον αδερφό της στην Κύπρο. Ήταν 19 χρονών. Μπήκε στη μάχη και δεν επέστρεψε ποτέ.

Γιώτα Γιάννα: Πάντα διάλεγε τον χαλκό αντί για τον χρυσό

13. Ποτέ της δεν επιδίωξε να γίνει «πρώτο βιολί». Αυτό υποστηρίζει η ίδια. Και η λέξη καριέρα δεν την εκφράζει. Εκείνη διάλεγε πάντα το χαλκό αντί για το χρυσό. Όπως είχε πει σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ «Ο χαλκός έχει πιο σκληρό κράμα».

Τα πιο σημαντικά