Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
διεθνήΠέθανε η θρυλική Αρίθα Φράνκλιν

Πέθανε η θρυλική Αρίθα Φράνκλιν

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών η θρυλική φωνή της soul, Aretha Franklin – Είχε λάβει το μετάλλιο της Ελευθερίας, την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση για έναν πολίτη στις ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο του 2009 είχε τραγουδήσει για την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα.

Η Αρίθα Φράνκλιν άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή σε ηλικία 76 ετών, ύστερα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Η “βασίλισσα της σόουλ μουσικής” όπως δικαίως την αποκαλούσαν, πέθανε στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ, έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της και οικείους της, όπως ανακοίνωσε η μάνατζέρ της.

Η Αρίθα Φράνκλιν, η οποία διεγνώσθη με καρκίνο το 2010, τραγούδησε για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2017 για λογαριασμό του ιδρύματος του Έλτον Τζον κατά του AIDS.

Μεταξύ των πολύ γνωστών της επιτυχιών ήταν τα: “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”, “Day Dreaming”, “Jump to It”, “Freeway of Love” και το “A Rose Is Still A Rose”.

Το 2005 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους της απένειμε το μετάλλιο της Ελευθερίας, την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση για έναν πολίτη στις ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο του 2009 είχε τραγουδήσει για την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ.

τη μακροχρόνια πορεία της είχε κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το βραβείο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς. Στην καριέρα της, έφτασε επίσης είκοσι φορές στο νούμερο 1 του Billboard R&B Singles Chart.\

Η ερμηνεία της στο Respect του Ότις Ρέντινγκ έγινε ένας φεμινιστικός ύμνος και ένα τραγούδι που ταυτίστηκε με τα κινήματα για τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών. Είχε τέσσερις γιους ενώ σε ηλικία 14 και 16 ετών είχε δύο ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Από νεαρότερη ηλικία είχε χαρακτηριστεί άλλωστε ως “παιδί-θαύμα” τραγουδώντας γκόσπελ, μιας και ήταν κόρη του Βαπτιστή ιερέα C. L. Franklin.

Ισχυρότερες επιρροές της, όπως η ίδια είχε δηλώσει, ήταν οι μεγαλύτερες φωνές των γκόσπελ, Μαχάλια Τζάκσον και Κλάρα Γουόρντ.

Τα πιο σημαντικά