Απόστολος Αβδής: Ο ηθοποιός που άφησε εποχή στο θέατρο και «αθάνατος» ως Καλοχαιρέτας στο Στουρνάρα 288
Ο Απόστολος Αβδής, γνωστός και με το επώνυμο Αβδελόπουλος, υπήρξε μια ξεχωριστή φυσιογνωμία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.
Άφησε το δικό του αποτύπωμα σε μια εποχή που η σκηνή και η μεγάλη οθόνη διαμόρφωναν τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της χώρας. Γεννήθηκε στην Πάτρα και από νωρίς φάνηκε πως η πορεία του δεν θα ήταν συμβατική.
Αρχικά, επιχείρησε να ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση, φοιτώντας για σύντομο χρονικό διάστημα στη Θεολογική Σχολή του Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια γράφτηκε στη Σχολή Δοκίμων, ωστόσο σύντομα εγκατέλειψε και αυτή την επιλογή, καθώς τον κέρδισε οριστικά η τέχνη της υποκριτικής.
Δείτε το βίντεο:
Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο πραγματοποιήθηκε το 1929, όταν ερμήνευσε τον ρόλο του Κανελλάτου στο έργο «Ο θάνατος του Περικλέους» του Δημήτρης Κορομηλάς, συμμετέχοντας στον θίασο Κανελλόπουλου. Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε την απαρχή μιας πορείας που τον οδήγησε να σπουδάσει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείο Αθηνών, εδραιώνοντας τις βάσεις για μια σημαντική καριέρα.
Από το 1937 έως το 1952, ο Απόστολος Αβδής συμμετείχε σε πλήθος αξιόλογων παραστάσεων του Εθνικό Θέατρο, συνεργαζόμενος με σπουδαίους πρωταγωνιστές της εποχής. Η παρουσία του στη σκηνή ξεχώριζε για την εκφραστικότητα και τη θεατρικότητα, στοιχεία που τον καθιέρωσαν ως έναν αξιόπιστο και πολυδιάστατο ηθοποιό.
Δείτε το βίντεο:
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε τρεις σημαντικές ταινίες της δεκαετίας του 1950. Συγκεκριμένα, συμμετείχε στις ταινίες «Ο άλλος» (1952), «Πρέπει να τα παντρέψουμε» (1953) και κυρίως στο «Σάτιρα, φτώχεια και αριστοκρατία» (1959), ευρύτερα γνωστό ως «Στουρνάρα 288». Στην τελευταία αυτή ταινία ενσάρκωσε τον βουλευτή Καλοχαιρέτα, έναν ρόλο που έμελλε να γίνει εμβληματικός. Με την ερμηνεία του κατάφερε να αποδώσει με καυστικό και διαχρονικό τρόπο μια χαρακτηριστική μορφή της ελληνικής κοινωνίας, κερδίζοντας τον θαυμασμό του κοινού και εξασφαλίζοντας τη θέση του στη μνήμη της ελληνικής κινηματογραφικής ιστορίας.
Το 1959 εμφανίστηκε και στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην παράσταση της «Εύθυμης χήρας», όπου ερμήνευσε τον ρόλο του Νιέγκους, αποδεικνύοντας την ευελιξία του ως καλλιτέχνης και τη δυνατότητά του να ανταποκρίνεται σε διαφορετικά είδη θεάτρου.
Παράλληλα με την καλλιτεχνική του δράση, είχε δημιουργήσει και δικό του θέατρο, συμβάλλοντας ενεργά στην ανάπτυξη της θεατρικής ζωής της εποχής. Στην προσωπική του ζωή ήταν σύζυγος της ηθοποιού Ντία Αβδή, με την οποία μοιράστηκε τόσο τη ζωή όσο και την αγάπη για την τέχνη.
Ο Απόστολος Αβδής έφυγε από τη ζωή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, σε ηλικία 57 ετών, έπειτα από επιπλοκές που προκάλεσε κίρρωση του ήπατος. Παρά τη σχετικά σύντομη ζωή του, η προσφορά του στο ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο υπήρξε σημαντική, αφήνοντας πίσω του ένα έργο που συνεχίζει να αναγνωρίζεται και να τιμάται.
Φιλμογραφία:
- «Σάτιρα, φτώχεια και αριστοκρατία / Στουρνάρα 288» (1959) – ρόλος: βουλευτής Καλοχαιρέτας
- «Πρέπει να τα παντρέψουμε» (1953)
- «Ο άλλος» (1952)
