Σάββατο, 20 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΠερσεφόνη: To ρομπότ ξεναγεί σε 33 γλώσσες και στα Αρχαία Ελληνικά

Περσεφόνη: To ρομπότ ξεναγεί σε 33 γλώσσες και στα Αρχαία Ελληνικά

Η «Περσεφόνη» ξεναγεί σε 33 γλώσσες, ανάμεσά τους και τα αρχαία ελληνικά

Μια παγκόσμια καινοτομία έχουν δημιουργήσει εδώ και λίγους μήνες νεαροί μηχανολόγοι μηχανικοί του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πρόκειται για την «Περσεφόνη», ένα ρομπότ πλήρως αυτόνομο που ξεναγεί τους επισκέπτες στο σπήλαιο της Αλιστράτης σε 33 διαφορετικές γλώσσες.

Ένα ρομπότ το οποίο κατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου στο εργαστήριο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με στόχο να λειτουργεί μέσα στο σπήλαιο της Αλιστράτης και να παρέχει υπηρεσίες ξενάγησης στους επισκέπτες σε μια απόσταση 150 μ.

«Πρόκειται για παγκόσμια καινοτομία, μιας και ρομπότ που να παρέχουν τέτοιου είδους ξεναγήσεις έχουν γίνει πάρα πολλά τα τελευταία 20 χρόνια, όμως μέσα σε σπήλαιο δεν έχουν ξαναγίνει» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Πάνος Τραχανιάς καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Όπως ο ίδιος αναφέρει η ξενάγηση από την «Περσεφόνη» στους επισκέπτες του σπηλαίου της Αλιστράτης παρέχεται σε 33 γλώσσες (σ.σ. είναι όλες οι γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλές άλλες), και είναι σε θέση να απαντάει σχετικά με τον χώρο και τα εκθέματα που βρίσκονται μέσα στο σπήλαιο.

Η «Περσεφόνη» μιλάει και αρχαία ελληνικά και όπως αναφέρει ο κ. Τραχανιάς πρόκειται για ένα από τα πλέον δύσκολα εγχειρήματα, ωστόσο σε συνεργασία με φιλολόγους, μπόρεσε να επιτευχθεί.

«Το βασικότερο είναι ότι το ρομπότ είναι πλήρως αυτόνομο’ λειτουργεί τελείως αυτόνομα και δεν υπάρχει καμιάς μορφής παρέμβαση» μας εξηγεί ο καθηγητής στο GRTIMES.

Μια από τις προκλήσεις για την κατασκευή του ρομπότ «Περσεφόνη» το οποίο βρίσκεται καθημερινά στο σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών και λειτουργεί σε μόνιμη βάση ήταν και το περιβάλλον του σπηλαίου το οποίο είναι δύσκολο.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Τραχανιάς, «πρόκειται για ένα περιβάλλον με πάρα πολύ υγρασία, είναι δύσκολο το μονοπάτι πάνω στο οποίο κινείται, και όλο αυτό το καθιστά παγκόσμια καινοτομία μιας και ρομπότ που να παρέχουν τέτοιου είδους ξεναγήσεις έχουν γίνει πάρα πολλά τα τελευταία 20 χρόνια, όμως μέσα σε σπήλαιο δεν έχουν ξαναγίνει».

Σχετικά με τις θερμοκρασίες του σπηλαίου είναι σχετικά υψηλές (15ο -17ο C) και λόγω του μειωμένου εξαερισμού η θερμοκρασία αυτή διατηρείται και το χειμώνα. Επίσης λόγω του μειωμένου εξαερισμού και της επαρκούς υδροδοτήσεως το χειμώνα, την άνοιξη η υγρασία είναι πολύ υψηλή (σχετική υγρασία 95% – 105%).

Τα πιο σημαντικά