Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
Ελλάδα«Περαστικά γείτονα»: Μήνυμα στήριξης από την τουρκική ομάδα της Τραμπζονσπόρ

«Περαστικά γείτονα»: Μήνυμα στήριξης από την τουρκική ομάδα της Τραμπζονσπόρ

Το παράδειγμα της Φενερμπαχτσέ ακολούθησε η τουρκική ομάδα της Τραμπζονσπόρ, στην οποία και αγωνίζονται οι Έλληνες παίκτες Τάσος Μπακασέτας και Μανώλης Σιώπης, φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν «περαστικά γείτονα», για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη

Νωπός είναι ακόμη ο πόνος στην Τουρκία μετά και τους φονικούς σεισμούς, που σημειώθηκαν στο νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας στις 6 Φεβρουαρίου του 2023, και άφησαν πίσω τους εκατόμβες νεκρών. Τον πόνο αυτό αντιλαμβάνονται και συμμερίζονται για τα όσα έγιναν και στα Τέμπη, όπου τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Το αποδεικνύουν, εξάλλου, μέσα από τα μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που στέλνουν οι αθλητικές τους ομάδες, οι οποίες είναι πιστές στο σχετικό σύνθημα «ο αθλητισμός ενώνει».

Ειδικότερα, η Τραμπζονσπόρ, στην οποία και αγωνίζονται οι Έλληνες παίκτες Τάσος Μπακασέτας και Μανώλης Σιώπης, φρόντισε να επιδείξει, έστω και με αυτόν τον τόσο απλό και παράλληλα σημαντικό τρόπο, την αλληλεγγύη της στη χώρα μας, που βιώνει την Εθνική Τραγωδία. Πριν τον αγώνα με την Ουμρανίγεσπορ, οι παίκτες της ομάδας φόρεσαν μπλουζάκια προθέρμανσης, στο οποίο αναγράφεται το «περαστικά γείτονα». Οι δύο χώρες, μετά και την πρόσφατη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήρθαν πιο κοντά μετά και την κομβική συμβολή των ΕΜΑΚ στους απεγκλωβισμούς των πολιτών.

Στη λέξη «γείτονας», βέβαια, υπήρξε ένα ορθογραφικό λάθος, αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την όμορφη κίνηση της ομάδας της Τραπεζούντας, που εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της για όσα έγιναν στα Τέμπη.

fqyh9m

Το παράδειγμα της Φενερμπαχτσέ

Οι Τούρκοι έδειξαν για μία ακόμα φορά την αλληλεγγύη τους στο εθνικό μας πένθος μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Μετά τα χιλιάδες μηνύματα από τους απλούς πολίτες, ακολούθως τα ΜΜΕ της γείτονος και τους οπαδούς στα γήπεδοα, η Φενέρμπαχτσε ανάρτησε ένα πένθιμο πανό στο γήπεδό της, στο οποίο αναγράφεται «Ελλάδα είμαστε μαζί σου». Το πανό βρίσκεται στο κέντρο του γηπέδου και ήδη η φωτογραφία του κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Το πανό είναι μαύρο κι εκτός από το μήνυμα συμπαράστασης, είναι δίπλα δίπλα η τουρκική και η ελληνική σημαία. Οι δύο χώρες, ήρθαν ακόμα πιο κοντά με τα εθνικά δράματα που βιώνουν το τελευταίο διάστημα. Η μεν Τουρκία με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,7R, και του δυστυχήματος στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης.

Τα πιο σημαντικά