Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΠέρασε από την Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τους μουφτήδες

Πέρασε από την Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τους μουφτήδες

Το νομοσχέδιο για τις αρμοδιότητες των μουφτήδων που προβλέπει ότι η εφαρμογή των διατάξεων της σαρίας για τα μέλη της μειονότητας της Θράκης είναι προαιρετική, έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής χτες 20 Δεκεμβρίου, των άρθρων και στο σύνολό του, από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια το επόμενο διάστημα ώστε να ψηφιστεί μετά τις γιορτές.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι), πλην της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής, που επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί του θέματος στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Παιδείας κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή είπε ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται ενώ «δημιουργείται μία κατάσταση εξαιρετικά σύνθετη στην Ευρώπη, με στοιχεία ισλαμοφοβίας και που έχει βάλει στο τραπέζι ζητήματα ταυτότητας, τα οποία η ίδια η Ευρώπη, ξεχνώντας την ιστορία της, θεωρεί ότι τα έχει επιλύσει».

dae78f1911041df68ea0b969dbd80076

Ο υπουργός Παιδείας μίλησε για «βήμα ισονομίας και δημοκρατίας, μέσα σε ένα πλαίσιο περίπλοκο ευρωπαϊκό και ένα πλαίσιο σεβασμού της μουσουλμανικής μειονότητας στη χώρα μας» | EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα «βήμα ισονομίας και δημοκρατίας, μέσα σε ένα πλαίσιο περίπλοκο ευρωπαϊκό και ένα πλαίσιο σεβασμού της μουσουλμανικής μειονότητας στη χώρα μας».

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε για το νομοσχέδιο, προβλέπει ότι η εφαρμογή των διατάξεων της σαρίας (του ιερού μουσουλμανικού νόμου) για τα μέλη της μειονότητας της Θράκης είναι προαιρετική, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται ο σημαντικός θεσμικός και διττός ρόλος του μουφτή (θρησκευτικός λειτουργός και ιεροδίκης) και της Μουφτείας, η οποία συνεχίζει να είναι δημόσια υπηρεσία (αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας).

Οι αρμοδιότητες του μουφτή -θρησκευτικές, εποπτικές, γνωμοδοτικές, δικαστικές- παραμένουν ως έχουν, ωστόσο όσον αφορά την επίλυση οικογενειακών και κληρονομικών διαφορών θα ασκούνται μόνο για τις διαφορές για τις οποίες δεν υφίσταται αντίρρηση και άρνηση από κανένα από τα διάδικα μέρη.

Εάν οποιοδήποτε από τα μέρη δεν επιθυμεί την υπαγωγή της υπόθεσής του στη δικαιοδοσία του μουφτή, δύναται να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια και καταργείται η μέχρι σήμερα αυτόματη υπαγωγή των μελών της μειονότητας στο ιερό μουσουλμανικό δίκαιο.

Πηγή: efsyn.gr

Τα πιο σημαντικά