Πένθος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Του είπαν τα δυσάρεστα, φεύγει εκτάκτως για την κηδεία στην Κοζάνη

18 Ιουλίου, 2022 5:29 ΜΜ
More videos

Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η κηδεία του μεγάλου φιλάνθρωπου, Νικόλαου Παπαγεωργίου.

Εκτός από την κηδεία της συζύγου του Γιάννη Σμαραγδή, άλλη μία κηδεία λαμβάνει χώρα σήμερα, Δευτέρα 18/7, στην οποία θα παρευρεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου έφυγε από τη ζωή τις προηγούμενες μέρες, σε ηλικία 92 ετών.

Στην κηδεία ο Μητσοτάκης

Στη Σιάτιστα Κοζάνης θα μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας. Τον θάνατό του ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κάνοντας λόγο για έναν «μεγάλο Έλληνα Ευεργέτη». «Ένας μεγάλος Έλληνας Ευεργέτης ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, δωρητής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, μας αποχαιρέτησε σήμερα. Θα τον ευγνωμονούμε πάντα για την προσφορά του στην Υγεία. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του» έγραψε σε ανάρτησή του.

Ποιος ήταν

Πρωτότοκος γιος του Γεωργίου Παπαγεωργίου και της Αλεξάνδρας Γκίμπα, ο Νικόλαος, γεννήθηκε το 1930 στη Σιάτιστα Κοζάνης. Έχοντας χάσει νωρίς τον πατέρα του στο πόλεμο του 1940, αναγκάστηκε να δουλεύει από παιδί για να στηρίξει την οικογένειά του.

Οι δύσκολες συνθήκες της ζωής τον όπλισαν με θάρρος και επιμονή. Φιλομαθής και άοκνος, ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα το 1953 μαζί με τα αδέλφια του Λεωνίδα και Απόστολο. Από νωρίς επικεντρώθηκε στην παραγωγή και το εμπόριο γούνας, πάντα με στόχο τις εξαγωγές στις αγορές του εξωτερικού.

Το διορατικό πνεύμα και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο ανέδειξαν τις εταιρίες της οικογένειας στην κορυφή της Ελλάδας ήδη από το 1963. Το επώνυμό του έγινε συνώνυμο με την υψηλή ποιότητα και την πρωτοπορία και μέσα στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 κυριάρχησε όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια αγορά.

Άνθρωπος με τόλμη και κοινωνική ευαισθησία, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου δεν περιορίστηκε στο τιμόνι του δραστήριου ομίλου των επιχειρήσεών του. Μαζί με τον αδελφό του Λεωνίδα δημιούργησαν το 1991 το Ίδρυμα Παπαγεωργίου. Έχοντας όραμα και στόχο την προσφορά στην ελληνική κοινωνία, διέθεσαν 30 εκατομμύρια δολάρια και ανέλαβαν την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.