Πέντε συμβουλές για μια επιτυχημένη επαγγελματική συνέντευξη

6 Φεβρουαρίου, 2015 1:53 ΠΜ
More videos

Καθώς το ποσοστό της ανεργίας ολοένα μεγαλώνει, το κυνήγι για μια θέση εργασίας καλά κρατεί.

Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό στάδιο αποτελεί η επαγγελματική συνέντευξη, διαδικασία αρκετά αγχογόνα και μεγάλος “πονοκέφαλος” για κάθε υποψήφιο. Υπάρχουν, όμως 5 απλοί τρόποι να εντυπωσιάσεις το μελλοντικό εργοδότη σου.

1. Ένα ακριβές, καθαρό και παράλληλα ευσύνοπτο βιογραφικό. Σε περίπτωση που το βιογραφικό σου διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά είναι βέβαιο ότι, σε πρώτη φάση, θα κληθείς σε συνέντευξη και μάλιστα έχοντας κερδίσει ήδη καλές εντυπώσεις.

2. Το κατάλληλο ντύσιμο. Η πρώτη εντύπωση είναι πολύ σημαντική και πολλές φορές καθοριστική. Γι’αυτό φρόντισε να κεντρίσεις την προσοχή και το ενδιαφέρον των εργοδοτών σου, από τη στιγμή που εισέλθεις στο χώρο της συνέντευξης.

Είτε είναι επίσημο είτε ανεπίσημο το επαγγελματικό περιβάλλον, ο επαγγελματισμός, η αυτοπεποίθηση και η μοναδικότητα είναι απαραίτητα.

Μη διστάσεις να βάλεις ένα ρούχο έντονου χρώματος. Μάλιστα, προτίμησε ένα έντονο και ζεστό χρώμα, όπως το κόκκινο ή το πορτοκαλί. Είναι κάτι που θα αποτυπωθεί εύκολα στη μνήμη του εργοδότη και θα σε κάνει να ξεχωρίσεις. Στυλ μπορούν να προσθέσουν στην εμφάνισή σου και κάποια αξεσουάρ (φουλάρια, εσάρπες, κασκόλ ή κοσμήματα).

3. Συνέπεια στην ώρα. Αν φτάσεις 10 λεπτά νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα της συνέντευξης επιδεικνύεις επαγγελματισμό και εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη θέση. Είναι πολύ ενοχλητικά η άνεση και το θράσος που διαθέτουν κάποιοι υποψήφιοι που προσέρχονται καθυστερημένοι σε συνέντευξη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα ειλικρινές συγγνώμη, είναι σίγουρο ότι θα εκτιμηθεί. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις το ακριβές σημείο της συνέντευξης, καλό είναι να διαθέσεις λίγο χρόνο την προηγούμενη ημέρα για να το εντοπίσεις.

4. Στοχευμένες ερωτήσεις. Μη διστάσεις να κάνεις κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις για την εταιρεία και τη θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει. Αυτές φανερώνουν για εσένα επαγγελματικό ενδιαφέρον ακόμα και δημιουργική περιέργεια.

Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι θα είσαι σωστά ενημερωμένος για την ιστορία και τη δράση της επιχείρησης, στην οποία έχεις απευθυνθεί για δουλειά, αλλά και για τις αρμοδιότητες της θέσης που διεκδικείς.

5. Πες ευχαριστώ. Αποχωρώντας από το χώρο της συνέντευξης μην ξεχάσεις να ευχαριστήσεις τους μελλοντικούς σου εργοδότες που σε δέχτηκαν στο χώρο τους για τη συνέντευξη και για το χρόνο που διέθεσαν για να σ’ακούσουν.

Καλό είναι να ρωτήσεις για το αν θα ενημερωθείς για το αποτέλεσμα της συνέντευξης και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα καλό είναι να ξέρεις ότι έχεις δώσει τον καλύτερό σου εαυτό και να μην χάνεις στιγμή την αυτοπεποίθησή σου και την αισιοδοξία σου.

Καλή επιτυχία!

Ακολουθήστε μας στο facebook: