Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΠαύλος Μαρινάκης: «Όσο νερό έπεσε στη Θεσσαλία μέσα σε λίγες μέρες, πέφτει...

Παύλος Μαρινάκης: «Όσο νερό έπεσε στη Θεσσαλία μέσα σε λίγες μέρες, πέφτει σε έναν χρόνο στη Γερμανία»

“Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχει καταγραφεί ξανά, είναι το πιο έντονο φυσικό φαινόμενο που έχει συναντήσει η χώρα μας. Είναι αυτό που λέμε συμβαίνει -και ελπίζουμε να μη συμβεί συχνότερα- μια φορά στα 300 τουλάχιστον χρόνια. Όσο νερό έπεσε στη Θεσσαλία, σε μια περιφέρεια της Ελλάδας, μέσα σε λίγες μέρες, πέφτει σε έναν χρόνο στη Γερμανία” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι ως προς την στήριξη των πληγέντων, προβλέπεται μετεγκατάσταση σε συγκεκριμένα σημεία της Καρδίτσας, σε σχολικά συγκροτήματα, και πως η Κυβέρνηση θα δει, πέραν των πρώτων μέτρων που ανακοίνωσε και τις περιπτώσεις οικισμών που ενδεχομένως να πρέπει συνολικά να μετεγκατασταθούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, κανένας από τους πολίτες αυτούς, οι οποίοι έχασαν το σπίτι τους να μείνει χωρίς στέγη.

“Και ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να αποκατασταθεί η ζημιά αυτή και με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, και με το 80% της κάλυψης κόστους ανακατασκευής και όλα τα υπόλοιπα μέτρα αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων, ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πλήρους αναστολής μέχρι και 6 μήνες της διαδικασίας της αναγκαστική εκτέλεσης, δηλαδή των πλειστηριασμών. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν θα μείνει χωρίς να έχει στέγη. Αυτό είναι δεδομένο. Ήδη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία υποδοχής των ανθρώπων αυτών σε προσωρινά καταλύματα καθώς και η τροφοδοσία τους. Και σε ανθρώπους που έχουν επιλέξει να μείνουν στην οικία τους και πρέπει να έχουν την τροφοδοσία και το νερό και όλα τα υπόλοιπα που χρειάζονται, μέχρι να δοθούν οι σχετικές άδειες υδροδότησης και να κριθεί ασφαλές το νερό”.

Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει δάνειο και ότι το σύνολο των έργων για την αποκατάσταση των υποδομών και τα αντιπλημμυρικά έργα, κόστους πάνω από 2 δισ., (2, 250 εκατομμύρια ευρώ) θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Συγκεκριμένα θα προέρχονται από χρήματα τα οποία θα χάνονταν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, και θα δοθούν άμεσα 250 εκατομμύρια στη χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους, από ανακατεύθυνση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ και από το νέο ΕΣΠΑ 1,5 δισ. το οποίο θα κατανεμηθεί σε αυτά τα έργα. Επιπλέον-όπως είπε- η χώρα μας θα αιτηθεί και θα λάβει 400 εκατομμύρια ευρώ από το Αγροτικό Ταμείο καθώς και το Ταμείο Αλληλεγγύης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στα φαινόμενα αισχροκέρδειας προειδοποίησε: “Αν κάποιος πάει να εκμεταλλευτεί, πολλώ δε μάλλον σε αυτές τις περιοχές, ή στην υπόλοιπη χώρα, τον πόνο των ανθρώπων και μία πολύ δύσκολη συγκυρία, για να βγάλει παραπάνω αδικαιολόγητα κέρδη, τότε θα υποστεί, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες τα πιο σκληρά πρόστιμα”.

Τα πιο σημαντικά