Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΠαυλάκης: «Κίνδυνος για νέα έξαρση της πανδημίας το καλοκαίρι - Μπορεί να...

Παυλάκης: «Κίνδυνος για νέα έξαρση της πανδημίας το καλοκαίρι – Μπορεί να ξανακλείσουν όσα ανοίγουν»

Καμπανάκι για ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού εντός του καλοκαιριού, έκρουσε μέσω της εκπομπής “Κοινωνία Ώρα MEGA”, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, σημειώνοντας ότι αν υπάρξει έξαρση, οι δραστηριότητες που ανοίγουν μπορούν να κλείσουν.

“Αν υπάρξει άλλο τεράστιο κύμα, θα ξανακλείσουν όσα ανοίγουν. Το θέμα είναι να μην υπάρξει. Το πρόβλημα είναι τα καινούργια στελέχη του ιού που είναι πάντα επίφοβα. Μέσα σε 1-2 μήνες μπορούν να επικρατούν”, υπογράμμισε, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Ισραήλ, όπου αναζωπυρώθηκε η πανδημία πέρυσι το καλοκαίρι.

Για το άνοιγμα της εστίασης, ο γιατρός, ανέφερε ότι “ο χρόνος θα δείξει αν άνοιξε προσεκτικά όπως πρέπει ή άτσαλα” προσθέτοντας ότι τώρα είναι εβδομάδα αναμονής, ώστε να φανεί “αν υπάρχει μεγάλη ζημιά από το Πάσχα και πόση θα είναι. Τα αποτελέσματα στα γρήγορα τεστ χθες ήταν ανησυχητικά”.

Σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά των ηλικιωμένων εμβολιασμένων, τόνισε ότι “το να φοβάται ένας 80άρης ότι ένα εμβόλιο θα του αλλάξει το DNA ή ότι το εμβόλιο θα του κάνει προβλήματα σε 20 χρόνια, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Απαράδεκτα φαινόμενα”.

Ως εκ τούτου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των νέων στους εμβολιασμούς. ” Οι νέοι φέρονται πιο λογικά από ορισμένους άλλους”, συμπλήρωσε.

“Ένα πρόβλημα στο ένα εκατομμύριο εμβολιασμών, που τώρα θα είναι αντιμετωπίσιμο, κοντεύει να καταστρέψει τον εμβολιασμό”, πρόσθεσε σχετικά με τις τυχόν παρενέργειες των εμβολιασμών, ενώ εκτίμησε ότι οι υγειονομικοί πρέπει να εμβολιάζονται υποχρεωτικά.

Τέλος, σχολιάζοντας το εμβόλιο της Johnson & Johnson που ξεκινά σήμερα να χορηγείται στη Ελλάδα, έκανε λόγο για ένα “πάρα πολύ καλό εμβόλιο, πανεύκολο. Θα το έκανα χωρίς δεύτερη κουβέντα οποιαδήποτε στιγμή”.

Τα πιο σημαντικά