Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΠατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Σμύρνη μετά από 93 χρόνια

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Σμύρνη μετά από 93 χρόνια

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε, μετά από σχεδόν ένα αιώνα, στην Σμύρνη την Παρασκευή (6/2/2015).

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας στην Θεία Λειτουργία αναφέρθηκε στην σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, ακόμα κι αν αυτοί πιστεύουν σε διαφορετικές θρησκείες.

11

«Σε πολλά μέρη του πλανήτη, μουσουλμάνοι, χριστιανοί κι εβραίοι ζουν αρμονικά.

Η διαφορετικότητα στη θρησκεία είναι πλέον αποδεκτή σε πολλές χώρες.Εμείς είμαστε αυτοί που θα δώσουμε το παράδειγμα της καλής συνύπαρξης.

Αυτό το παράδειγμα έδωσαν σήμερα και οι Σμυρνιοί που μας υποδέχτηκαν με τόση αγάπη και φροντίδα.Παρακαλούμε συνεχίστε να φροντίζετε και να μεριμνάτε για τις μικρές διαφορετικές κοινότητες και μειονότητες της Σμύρνης.

Οι αδελφοί μας στην Κωνσταντινούπολη μας έχουν αγκαλιάσει και το ίδιο αποζητούμε κι εδώ» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

10

H Θεία Λειτουργία τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης στον ανακαινισμένο από το Δήμο Σμύρνης ναό του Αγίου Βουκόλου, στην περιοχή Μπασμανέ.

«Η πολυπολιτισμική Σμύρνη αποτελεί διαχρονικό καστροφύλακα μνήμης και βιώσεως της σωτηριώδους διδασκαλίας και της Ορθοδόξου μαρτυρίας του ευσεβούς μας Γένους» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

13

Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε την Σμύρνη «πόλη της δημιουργίας και της ευημερίας, αλλά και του θρύλου και του πόνου, του σπαραγμού και της οδύνης».

Σήμερα, είπε ο κ. Βαρθολομαίος, «βρισκόμεθα ενώπιον των μαρτύρων και της μαρτυρίας». Και αν, κατά τον Σμυρναίο Σεφέρη, είπε, «κάθε απομεινάρι (στην Σμύρνη) περνάει απαρατήρητο», για μας, συνέχισε με τρεμμάμενη φωνή, τους κληρονόμους της μνήμης και της ιστορίας, κατά την Σμυρναίαν Ξανθίππη Αναστασιάδου, «το απομεινάρι αυτὸ χρειάζεται σεβασμὸ και ευαισθησία, προσεκτικὴ επισήμανση καὶ της τελευταίας πέτρας… κάθε άλλη αντιμετώπισης μοιάζει με ύβρι και βλασφημία».

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον δήμαρχο, Αλί Κοτζάογλου, ο οποίος ήταν παρών στην Θεία Λειτουργία, για τη διάσωση του ναού του Αγίου Βουκόλου και την ανακαίνισή του.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία, που πήρε πριν 1,5 χρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επανασυστήσει την Ορθόδοξη κοινότητα Σμύρνης και να τοποθετήσει ιερατικό προϊστάμενο τον αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή, ο οποίος, τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο υπό την πρόεδρο κ. Θεοδώρα Χατζούδη επιτελούν λειτουργικὸ και ευρύτερο εκκλησιαστικὸ έργο τόσο γιὰ τους εναπομείναντας ομογενείς και τους απογόνους τους, όσο και για άλλους Ορθοδόξους που βρίσκονται στην Σμύρνη.

12

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν πολλοί απόγονοι προσφύγων, που πήγαν στην Σμύρνη από την Ελλάδα, αλλά και μέλη της ομογένειας της Κωνσταντινούπολης.

Μεταξύ άλλων παρέστησαν στη Λειτουργία ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Σμύρνη Θεόδ. Ν. Τσακίρης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και ο πρόεδρος της Ένωσης Σμυρναίων Γιώργος Αρχοντάκης.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευση της εικόνας των τριών μεγάλων Αγίων, Βουκόλου, Πολυκάρπου και Φωτεινής, της Σμύρνης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψε στον προαύλιο χώρο του ναού μία μυρτιά και άναψε ένα καντήλι στο σημείο, που κατά την παράδοση ήταν ο τάφος του Αγίου Βουκόλου.

Πηγές: politischios.gr, newsbomb.gr

Τα πιο σημαντικά