Δρομολογούνται άμεσα εξελίξεις για το θέμα των ευθυνών των ιατροδικαστών που ενεπλάκησαν αρχικά στην υπόθεση θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα και οι εκθέσεις των οποίων είχαν οδηγήσει σε διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς τις συνθήκες θανάτου της Ίριδας και της Μαλένας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αναμένεται να ζητήσει πειθαρχική έρευνα για τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που συντάχθηκαν από τους ιατροδικαστές Χριστίνα Τσάκωνα και Αγγελική Τσόλια για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.
ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ Η ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΩΝ
Οι ιατροδικαστές κ.κ. Τσάκωνα και Τσόλια είχαν αποδώσει τον θάνατο των δύο κοριτσιών σε παθολογικά αίτια, σε αντίθεση με το νεότερο πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλογρηά που έκαναν λόγο για ασφυκτικό θάνατο.
Η έρευνα, που αναμένεται να παραγγείλει Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας θα διενεργηθεί, (όπως ορίζει ο νόμος 3772/2009 /άρθρο 6.), από τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ιατροδικαστής Νίκο Καρακούκη.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ ΜΑΛΕΝΑΣ ΚΑΙ ΙΡΙΔΑΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα των ιατροδικαστών Τσάκωνα και Τσιόλα φέρεται να καταγράφονται πλημμέλειες. Στόχος της έρευνας είναι να ελεγχθεί η ορθότητα των αναφορών και των εκθέσεων των δύο ιατροδικαστών, σύμφωνα με το dikastiko.gr.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσιάρας σε δηλώσεις του τον περασμένο Απρίλιο, είχε πει ότι είχε επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών κ. Καρακούκη αναφέροντας ότι «του ζήτησα να εξετάσει κάθε ενδεχόμενο για το αν έγιναν όλα σωστά, δεν μπορεί κανείς να ζητά πειθαρχική διαδικασία, όταν δεν έχει απόδειξη για κάτι που δεν έχει γίνει σωστά».
Τότε με έγγραφό του προς τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκο Καρακούκη, ζήτησε να τεθούν υπό τη βάσανο της εσωτερικής έρευνας οι ιατροδικαστικές εκθέσεις που συντάχθηκαν μετά το θάνατο των μικρών κοριτσιών, κυρίως των δυο πρώτων της Μαλένας (ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα- Ιούλιος 2019) και της Ίριδας (ιατροδικαστής Τσόλια- Μάρτιος 2020) και να διακριβωθεί τι συνέβη με αυτές βάσει του νόμου 3772/2009 /άρθρο 6.
ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ “ΔΕΙΧΝΟΥΝ” ΑΣΦΥΞΙΑ
«Ασφυκτικό θάνατο» περιγράφει το ιατροδικαστικό πόρισμα για Ίριδα και Μαλένα
Για μηχανισμό βίαιου θανάτου και συγκεκριμένα «ασφυκτικό μηχανισμό ως αιτία θανάτου» κάνει λόγο το πόρισμα των ιατροδικαστών που εστάλη χθες Δευτέρα, στην αστυνομία για τον θάνατο της Ίριδας και της Μαλένας.
Το πόρισμα αναφέρει: «Με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό ασφυκτικό μηχανισμό θανάτου.
»Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον ασφυκτικό μηχανισμό, ως αιτία θανάτου επιβεβαιώνουν τα εξής νεκροψιακά φωτογραφικά ευρήματα:
»Εκδορές κατά το ριζορήνιο και εντύπωμα στη δεξιά παρειά κατά το νεκροψιακό έλεγχο της Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών.
»Επίσης, κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλενογόνου άνω χείλους στόματος κατά τον νεκροψιακό έλεγχο του αβάπτιστου θηλέος Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος.»
ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 9 ΩΡΕΣ ΚΑΤΕΘΕΤΕ Η ΑΔΕΡΦΗ ΤΗΣ 33ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΗ ΓΑΔΑ
Ολοκληρώθηκε μετά από 10 ώρες η μαραθώνια ένορκη κατάθεση που έδωσε στους αξιωματικούς του τμήματος Ανθρωποκτονιών με την ιδιότητα της μάρτυρος η αδερφή της κατηγορούμενης 33χρονης μητέρας. Η κατάθεση ξεκίνησε στις 1 το μεσημέρι και διήρκησε 9 ώρες αφού η αδερφή της 33χρονης έφυγε τελικά από τη ΓΑΔΑ στις 22.45 το βράδυ.
Η θεία των 3 παιδιών ήταν συνεργάσιμη και απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις των αστυνομικών. Δέχθηκε ερωτήσεις και απάντησε για τη συμβίωση του ζευγαριού καθώς και για τα περιστατικά που διερευνούν οι Αρχές και συγκεκριμένα για τον θάνατο βρέφους.
Η ανάκριση εστίασε στις προηγούμενες καταθέσεις της, στις οποίες φαίνεται να είχε υποπέσει σε αντιφάσεις. Οι ερωτήσεις που της τέθηκαν αφορούν την ώρα που βρέθηκε το άψυχο σώμα του παιδιού αλλά και το αν η μικρή αδελφή του βρισκόταν ή όχι στο δωμάτιο. Η αδελφή της κατηγορουμένης αποτελεί πρόσωπο-κλειδί για την υπόθεση, καθώς φαίνεται να ήταν η μόνη που βρισκόταν στο δωμάτιο όταν διαπιστώθηκε ο θάνατος του μωρού.