Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες προκύπτει και η σχεδόν ακριβή ώρα χορήγησης της κεταμίνης, το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου 2022, στο νοσοκομείο Παίδων
Η “χαριστική βολή” στην Τζωρτζίνα ήταν με περισσότερα από 6,5 mg κεταμίνης, όπως προκύπτει από την περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών εξετάσεων που έγιναν στο εργαστήριο φαρμακολογίας του ΑΠΘ. Η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε δώσει 5 δόσεις σε 13 ώρες, την προηγούμενη μέρα, κλιμακώνοντας την δοσολογία, χωρίς να καταφέρει το θανατηφόρο αποτέλεσμα. Η “τελευταία” δόση ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα 6,5 mg, που ανιχνεύτηκαν στο αίμα της, καθώς εντοπίστηκε NOR-κεταμίνη, ουσία μεταβολισμού της κεταμίνης, στα ούρα της. Δηλαδή πέρα από την ποσότητα κεταμίνης που εντοπίστηκε στο αίμα, υπήρχε και άλλη που ήδη είχε μεταβολιστεί. Όταν η κεταμίνη χορηγηθεί στον οργανισμό, στη συνέχεια μεταβολίζεται στο ήπαρ, σε χρονικό διάστημα το πολύ 20 λεπτών, και γίνεται NOR-κεταμίνη που αποβάλλεται με τα ούρα.
Από αυτό το στοιχείο, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες προκύπτει και η σχεδόν ακριβή ώρα χορήγησής της, το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου 2022, στο νοσοκομείο Παίδων. Η Ρούλα Πισπιρίγκου ενημέρωσε νωχελικά και ράθυμα την νοσηλεύτρια για το “επεισόδιο” της Τζωρτζίνας στις 14:28. Το τελευταίο τρίτο άτομο που είχε μπει στον θάλαμο ήταν περίπου μία ώρα νωρίτερα, μία νοσηλεύτρια, στις 13:30. Ιατροδικαστικές πηγές αναλύοντας τα τοξικολογικά δεδομένα, και το γεγονός ότι βρέθηκε μεταβολίτης της κεταμίνης στα ούρα του παιδιού, εκτιμούν ότι η χορήγηση της έγινε τουλάχιστον 35-45 λεπτά πριν η Ρούλα Πισπιρίγκου ειδοποιήσει… ψύχραιμα την νοσηλεύτρια. Η κεταμίνη είχε προλάβει να μεταβολιστεί στο παιδί και να ανιχνευτεί ως NOR-κεταμίνη στα ούρα του, σε μέγιστο χρόνο 20 λεπτών. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, επισημαίνουν ότι όταν μπήκαν η γιατρός και η νοσηλεύτρια στον θάλαμο του παιδιού βρήκαν την Τζωρτζίνα απνοϊκή με 32 σφίξεις, και οξύμετρο στο OFF…
Με αυτό το δεδομένο, θεωρούν ότι είχαν περάσει επιπλέον 15-20 λεπτά, από την χορήγηση και τον μεταβολισμό της δραστικής ουσίας κεταμίνης.
Σημειώνεται ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου ένα 24ωρο νωρίτερα όταν είχε προβεί στις 5 απόπειρες με πρόσχημα τον φόβο κλοπής, είχε ρωτήσει έναν νοσηλευτή, όταν τον είδε να κλειδώνει διπλανό δωμάτιο, “εάν υπάρχουν κάμερες στο νοσοκομείο προκειμένου να αποφεύγονται περιπτώσεις κλοπών από τους θαλάμους”.
Τα δείγματα αίματος της Μαλένας
Την ίδια ώρα η τοξικολόγος που έκανε τις εξετάσεις στα δείγματα αίματος της Μαλένας, αναφέρει πως δεν εντοπίστηκαν ίχνη κεταμίνης ακόμη και μεταβολή της, δηλαδή NOR-κεταμίνη, στο αίμα και τα ούρα του παιδιού. Δηλαδή από τις εξετάσεις μπορεί να μην μπορούσε να εντοπιστεί η κεταμίνη αλλά θα μπορούσε να διαπιστωθεί ο μεταβολισμός της συγκεκριμένης ουσίας από τον οργανισμό του παιδιού, άρα και η χορήγησή της ανεξάρτητα από το αν είχε εντοπιστεί αυτή καθαυτή η ουσία. Με αυτό το δεδομένο αν προκύψει από τις νέες ιστολογικές εξετάσεις χορήγηση κεταμίνης ή μεταβολισμός της, τότε ο χρόνος χορήγησης της στην Μαλένα ήταν πολύ μεγαλύτερος από την ώρα ειδοποίησης γιατρών και νοσηλευτών.
Στο μεταξύ το συκώτι και τα νεφρά της Μαλένας βρίσκονται ήδη στο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Από διαφορετικές τομές έχει γίνει λήψη ιστών, προκειμένου να γίνουν εξειδικευμένες ιστολογικές και κυρίως τοξικολογικές εξετάσεις. Στόχος η πιθανή ανάδειξη τοξικής ουσίας που επέφερε το θανατηφόρο αποτέλεσμα. Στο πρώτο στάδιο της νεκροψίας-νεκροτομής είχε διαπιστωθεί μεταξύ άλλων εκτεταμένη εκφύλιση στο συκώτι και ήπιες παρεγχυματώδεις αλλοιώσεις νεφρού, ευρήματα που θα επανεξεταστούν, καθώς τέτοια εμφανίζονται και σε περιπτώσεις χορήγησης τοξικής ουσίας ή δηλητηρίου.
Οι ιστολογικές εξετάσεις που είχαν γίνει στην Μαλένα, μετά τον θάνατό της, ανέδειξαν δύο ευρήματα, και συγκεκριμένα αλλοιώσεις σε νεφρά και συκώτι, οι οποίες μπορούν να προέλθουν από τοξική δράση φαρμάκου ή δηλητήριο. Σε περίπτωση που οι παθολογοανατόμοι, οι οποίοι προβαίνουν σε νέες ιστολογικές εξετάσεις, έχουν ενδείξεις τοξικής ουσίας, τότε με νέο και σύγχρονο εξοπλισμό, θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την χρησιμοποίηση θανατηφόρας ουσίας στην Μαλένα. Αν υπάρχει ένα εύρημα που επηρεάζει ένα όργανο, υπάρχει η τεχνολογία αναζήτησης η οποία έχει την δυνατότητα εντοπισμού της ουσίας που μπορεί χορηγήθηκε από εξωγενή παράγοντα.