Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΠατέρας έδωσε το νεφρó του στην κόρη: Επιτuχής η πρώτη μεταμóσχευση ńπατος...

Πατέρας έδωσε το νεφρó του στην κόρη: Επιτuχής η πρώτη μεταμóσχευση ńπατος στην Ελλάδα από ζωντανó δóτη

Ένας πατέρας έδωσε ζωή στην κόρη του, καθώς χθες Τρίτη (2.1.2024) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από δότη εν ζωή.

Η μεταμόσχευση ήπατος πραγματοποιήθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τον Καθηγητή Χειρουργικής Γεώργιο Σωτηρόπουλο και τον Καθηγητή Χειρουργικής Dieter Broering, σύμφωνα με όσα ανέφερε η υφυπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην ανάρτησή της στο Facebook.

Το σημαντικό είναι πως ο πατέρας και η κόρη είναι εν ζωή και πως αυτή η μεταμόσχευση είναι η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα από ζωντανό δότη σε ζωντανό λήπτη.

«Πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη η οποία δίνει ελπίδα σε πάρα πολλούς ανθρώπους στη χώρα μας. Καλή ανάρρωση στον πατέρα και την κόρη, εύχομαι αυτή η δύναμη ελπίδας να τους συντροφεύει πάντα στη ζωή», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η ανάρτηση της Ειρήνης Αγαπηδάκη:

Πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη η οποία δίνει ελπίδα σε πάρα πολλούς ανθρώπους στη χώρα μας. Καλή ανάρρωση στον πατέρα και την κόρη, εύχομαι αυτή η δύναμη ελπίδας να τους συντροφεύει πάντα στη ζωή”.

Μεταμόσχευση από ζώντα δότη

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Hygeia.gr, η πολύ υψηλή θέση που έχει επιτύχει η μεταμόσχευση ήπατος στις σύγχρονες θεραπευτικές μας επιλογές έχει οδηγήσει στη μεγάλη ανεπάρκεια των απαιτούμενων μοσχευμάτων παγκόσμια. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του UNOS (United Network for Organ Sharing), υπάρχει τριπλάσιος αριθμός ασθενών σε λίστες αναμονής από όσους υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση. Αυτή η ανάγκη για περισσότερα μοσχεύματα δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιηθεί παρά τις προσπάθειες για αύξηση δωρεάς οργάνων, διαίρεση μοσχεύματος, χρησιμοποίηση μη ιδανικών μοσχευμάτων (π.χ. με λιπώδη διήθηση).

Η μεγάλη δυσαναλογία προσφοράς μοσχευμάτων από νεκρούς δότες σε σχέση με τις ανάγκες έχει οδηγήσει σε αναζήτηση ζώντων δοτών. Μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη έγινε για πρώτη φορά το 1989, με χρήση του αριστερού λοβού, σε μια επιτυχή σειρά παιδιατρικών ασθενών, ενώ από ενήλικα σε ενήλικα με χρησιμοποίηση του δεξιού λοβού έγινε για πρώτη φορά το 1998 στην Ασία.

Τα πιο σημαντικά