Παρέμβαση Καραμανλή για το Σκοπιανό

16 Ιουνίου, 2018 1:01 ΜΜ
More videos

«Η Ντόρα τα είπε όλα χτες για Σκοπιανό και Βουκουρέστι». Αυτή είναι η ουσία της παρέμβασης πριν λίγο του Κ.Καραμανλή στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Ο Κ.Καραμανλής επέλεξε την σημερινή ημέρα – κατά την οποία διεξάγεται η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης- για να παρέμβει.

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το σκοπιανό, από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή επισημαίνονται τα εξής:

«Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Ετσι με μια λακωνική αλλά περιεκτικότατη δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός διέλυσε τα όσα διακινούσαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ περί μη παρέμβασης αλλά και διαφωνίας με τη Ν.Μπακογιάννη για όσα έγιναν στο Βουκουρέστι. Ο Κ.Καραμανλής με έξυπνο τρόπο τους παρέπεμψε στα όσα είπε η Ν.Μπακογιάννη χτες.

Ουσιαστικά ο Κ.Καραμανλής αποδοκίμασε το περιεχόμενο της συμφωνίας της κυβέρνησης γα το Σκοπιανό, υπερασπίστηκε το Βουκουρέστι του 2008 και το βέτο στο ΝΑΤΟ.

Ας δούμε λοιπόν τι είπε η Ν.Μπακογιάννη χτες

«Πανηγυρίζετε για μια κακή συμφωνία»

«Μην πανηγυρίζετε για μία κακή συμφωνία. Παρουσιάζετε τα εύκολα δύσκολα, αν είχαμε κάνει εμείς αυτές τις παραχωρήσεις και τις εκπτώσεις, θα είχαμε συμφωνία εδώ και 10 χρόνια και τζάμπα, χωρίς να διχάσουμε τους Έλληνες» είπε η πρώην υπουργός.

«Θα γίνει ο Πάνος Καμμένος, όπως έλεγε ο ίδιος, πολιτική πόρνη του Τσίπρα»

Η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ότι ποτέ ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί να δώσει τη γλώσσα και την ιθαγένεια στην άλλη πλευρά, κάτι που ήταν το μόνιμο αίτημα των Σκοπίων. Την ίδια ώρα, έθεσε το δίλημμα στους βουλευτές των ΑΝΕΛ χρησιμοποιώντας φράσεις που ο Πάνος Καμμένος είχε χρησιμοποιήσει παλαιότερα: «Η ιστορία του Σκοπιανού έχει αναδείξει τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Κύριοι των ΑΝΕΛ, διαλέξτε: πολιτική πόρνη του κ. Τσίπρα, όπως έλεγε ο κ. Καμμένος στο παρελθόν, ή ξεπούλημα της Μακεδονίας, όπως έλεγε ο κ. Καμμένος πάλι παλιότερα;».

«Εάν υπογραφεί η συμφωνία, καμία κυβέρνηση στο μέλλον δεν θα μπορεί να την αρνηθεί»

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της κυρίας Μπακογιάννη ότι αν δεν αλλάξει η συμφωνία άμεσα και υπάρξει υπογραφή της την Κυριακή, τότε καμία κυβέρνηση στο μέλλον δεν θα μπορεί να την αρνηθεί ή να μην την υποστηρίξει.

«Αν υπογραφεί αυτή η συμφωνία, παράγει έννομα αποτελέσματα και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί αύριο ή μετά από δύο χρόνια ούτε να την αρνηθεί ούτε να μην την υποστηρίξει. Αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε η κυρία Μπακογιάννη.

«Ό,τι έγγραφα έχει ο Κοτζιάς, να τα καταθέσει»

Η κυρία Μπακογιάννη, δε, προκάλεσε τον Νίκο Κοτζιά να καταθέσει στη Βουλή όσα έγγραφα απειλεί ότι θα παρουσιάσει στη δημοσιότητα μέσα από τα μέσα ενημέρωσης: «Ο Κοτζιάς δεν είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που δέχτηκε ανταλλάγματα. Είναι θλιβερό να περιφέρεται στα κανάλια ο κ. Κοτζιάς και να απειλεί με απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών. Τον προκαλώ να τα καταθέσει όλα στα πρακτικά της Βουλής. Και αφού θα καταθέσει τα άλλα, ας καταθέσει και τα δικά του, αυτά του τελευταίου χρόνου, για να φτάσει σε αυτήν τη συμφωνία».

«Και εγώ και ο Καραμανλής πληρώσαμε το Βουκουρέστι»

Όσον αφορά το βέτο της ελληνικής κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε πως και η κυβέρνηση Καραμανλή αλλά και η ίδια προσωπικά πλήρωσαν το κόστος.

«Δεν είχα καμία αμφιβολία για το κόστος που θα είχε η πολιτική μας, κόστος που τελικά κατεβλήθη. Ήταν πολύ δύσκολες οι συζητήσεις εκείνη την εποχή και πολιτικά και προσωπικά στοχοποιήθηκα και δέχθηκα πολύ μεγάλες επιθέσεις από τη διεθνή κοινότητα. Και ό,τι μπορούσε να επηρεάσει τότε την κυβέρνηση Καραμανλή, είχε γίνει. Όμως επιμείναμε με αφοσίωση και με πίστη στην πατρίδα μας».

«Στόχος της στρατηγικής μας το 2007/8 ήταν να μη γίνει το Σκοπιανό θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης. Γι’ αυτό ενημέρωσα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν ξεκινήσουμε τη διεθνή εκστρατεία εν όψει του Βουκουρεστίου. Γι’ αυτό παρουσιάσαμε την πρότασή μας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Γι’ αυτό καταθέσαμε το σχέδιό μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με πρόεδρο, μάλιστα, κατά ιστορική ειρωνία, τον κ. Καμμένο. 

Εκεί εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, εκτός βεβαίως του ακραίου ΛΑΟΣ. Επρόκειτο, άλλωστε, για θέμα μέγιστης συναισθηματικής φόρτισης που εύκολα θα μπορούσε να διχάσει τον ελληνικό λαό. Δεύτερον, η δημιουργία ενός εθνικού μετώπου και η απόλυτη ταύτιση της κυβέρνησης και, δη, του Πρωθυπουργού με τον Υπουργο Εξωτερικών και τον Υπουργό Αμύνης. Η χώρα έπρεπε να διαπραγματευθεί ισχυρή και ενωμένη. 

Δεν είχα, άλλωστε, καμία αμφιβολία για τις πιέσεις που θα αντιμετωπίζαμε και για το κόστος που θα είχε η πολιτική μας. Κόστος το οποίο εν τέλει κατεβλήθη. Στόχος μας ήταν και είναι μια συμφωνία που θα απαντούσε οριστικά στη λογική του Στάλιν και του Τίτο που αποτυπωνόταν στη θεωρία του Μακεδονισμού στα Βαλκάνια, που πηγάζει από τα γεγονότα του Ίλιντεν».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ιθαγένειας, η κ. Μπακογιάννη σχολίασε:

«Στην ιθαγένεια, όμως, η πάγια ελληνική θέση, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγες μέρες, ήταν ότι έπρεπε να περιγραφεί ως «πολίτες της τάδε χώρας», με το ισχυρό επιχείρημα ότι πρόκειται για πολυπολιτισμική χώρα και η ιθαγένεια οφείλει να εκφράζει όλες τις εθνοτικές ομάδες».

Εξάλλου, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε οτι «Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το Σκοπιανό έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας. Από τις αρχές του 90 έπρεπε να βρεθεί λύση. Τότε κέρδισε ο καιροσκοπισμός και ο τυχοδιωκτισμός. Δεν είναι ώρα να κάνουμε τώρα τον απολογισμό».

Για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ανέφερε:

«κ. Κοτζιά, δεν είστε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος στον οποίο προσφέρονται αντιπαροχές. Εμείς αντέξαμε, όμως. Αντισταθήκαμε και κρατήσαμε ψηλά το κεφάλι. Άλλωστε, το οπλοστάσιό μας ήταν γεμάτο διότι είχαμε πετύχει έμπρακτα την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων».

«Υπερψηφίζω την πρόταση δυσπιστίας. Άπαξ και υπογραφεί αυτή η συμφωνία παράγει έννομα αποτελέσματα και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί ούτε να την αρνηθεί, ούτε να μην την υποστηρίξει. Ειλικρινά πιστεύω ότι όσο ταχύτερα απελευθερωθεί η χώρα από εσάς, τόσο πιο γρήγορα θα βρούμε τον δρόμο για το αύριο», συμπλήρωσε για την πρόταση δυσπιστίας. 

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε:

«Μπορούμε να πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία και πρέπει να κάνουμε αυτή την προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Θα το κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ αφού απαλλάξει τη χώρα από το καρκίνωμα αυτής της κυβέρνησης»