Παρέμβαση Γιώργου Παπανδρέου για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: «Θα μιλήσω με όλους τους υποψηφίους»

16 Οκτωβρίου, 2021 8:44 ΜΜ
More videos

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε δημόσια παρέμβαση, ενημερώνοντας ότι θα συναντηθεί με όλους τους υποψηφίους για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αλλά και με τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Μανώλη Χριστοδουλάκη και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής ομάδας Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος.

Σε πρώτη φάση ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με όλους τους υποψηφίους και να συζητηθεί η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόσυρση Γεννηματά. Η συνάντηση θα προταθεί να πραγματοποιηθεί στη Βουλή.

Από το γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επιδιώκοντας μια συντεταγμένη και δημιουργική πορεία που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης, ζήτησε και θα έχει επαφές με τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστουδουλάκη, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφιο για τις εκλογές ανάδειξης του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου και τους υποψήφιους Προέδρους, Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Χρηστίδη.

Η διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης γύρω από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Προοδευτικής Παράταξης, και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες, είναι η αναγκαία συνθήκη που θα μας οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Παράταξης που θα αποτελέσει τον δυναμικό φορέας μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική.

Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε χρέος να είμαστε όλοι αφοσιωμένοι, συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές,

Γι’ αυτήν την πρωτοβουλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, έχει ενημερωθεί και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Τι έχει προηγηθεί

Τις τελευταίες ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός έγινε δέκτης έντονων πιέσεων πολιτικών παραγόντων να αναλάβει πρωτοβουλία ενόψει των εσωκομματικών εκλογών.

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πλέον δύο: Το πρώτο φέρει τον Γιώργο Παπανδρεου να ηγείται του ΚΙΝΑΛ μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης και ενότητας ως τις εθνικές εκλογές και να αναλαμβάνει πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Το δεύτερο σενάριο τον φέρει αποφασισμένο να ηγηθεί μια πολιτικής συμμαχίας που θα διεκδικήσει στις 5 Δεκεμβρίου την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση με αρκετές παραμέτρους όπως το θέμα πχ του χειρισμού των υπολοίπων υποψηφίων.

Ο εσωτερικός κύκλος των διαβουλεύσεων όμως φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί και η απόφαση έχει παρθεί. Μένει να διαφανεί τις επόμενες ώρες τι ακριβώς περιεχόμενο θα έχει.

Προφανώς, η καθαρή κάθοδος στην εκλογική διαδικασία αλλάζει εντελώς τους όρους του εσωκομματικού παιγνιδιού και μένει να μετρηθούν οι αντιδράσεις των άλλων υποψηφίων. Υπάρχουν ήδη υποψήφιοι που διαμηνύουν ότι πρόκειται για «αδιανόητη εξέλιξη» και ήδη «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους.

Την πρωτοβουλία Παπανδρέου φαίνεται να στηρίζει μια συμμαχία νυν βουλευτών , συνδικαλιστών και ιστορικών στελεχών που απευθύνθηκαν στον πρώην πρωθυπουργό.

Μένει να δούμε τις επόμενες ώρες αν όντως η 18 Οκτωβρίου θα είναι η D DAY των εξελίξεων που αναμφίβολα θα φέρουν τα πάνω κάτω στο ΚΙΝΑΛ αλλά και στον ευρύτερο χώρο.