Κυριακή, 21 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΠαρέλαση 25ης Μαρτίου: Ο Δήμος Αθηναίων δεν κάλυψε με την εξέδρα τα...

Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Ο Δήμος Αθηναίων δεν κάλυψε με την εξέδρα τα ονόματα των νεκρών στα Τέμπη

Ο Μάκης Βορίδης είχε ζητήσει να αφαιρεθούν τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών, αλλά ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να τα διατηρήσει μεταφέροντας την εξέδρα των επισήμων… λίγο πιο δεξιά.

Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων. Στις ετοιμασίες για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου αποφάσισε να μην καλύψει με την εξέδρα των επισήμων τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών που έχουν γραφτεί με σπρέι στην πλατεία μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται πως τα ονόματα των θυμάτων είχαν γραφτεί από δύο φοιτήτριες κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας στην επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών. Τα δημοτικά συνεργεία καθαρισμού που μετέβησαν στο σημείο το βράδυ της ίδια ημέρας τα έσβησαν, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Η αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, Ρωξάνη Μπέη, είχε διευκρινίσει ότι δεν έδωσε ποτέ εντολή για μια τέτοια «αδικαιολόγητη ενέργεια», όπως την χαρακτήρισε. Τόνισε πως τα ονόματα σβήστηκαν μετά από αίτημα του φρουράρχου της Βουλής προς το συνεργείο καθαρισμού.

Μια ημέρα μετά, φοιτητές συγκεντρώθηκαν εκ νέου στο σημείο και τα ξαναέγραψαν με την υποστήριξη και της δημοτικής αρχής. Ωστόσο το θέμα δεν έκλεισε. Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ισχυρίστηκε πως τα ονόματα θα πρέπει να αφαιρεθούν οριστικά καθώς «το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη είναι μόνο για τους Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα».

Κόντρα στις «επιταγές» του κορυφαίου κυβερνητικού υπουργού τα ονόματα παραμένουν στο σημείο και μάλιστα στη θέση των επισήμων, που στη φετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα χρειαστεί να κάτσουν… λίγο πιο δεξιά.

onomata_temph_I_5e302.jpg onomata_temph_II_276de.jpg onomata_temph_IIII_e5fbd.jpg

Τα πιο σημαντικά