Παρασκευής: «Πιθανό ένα τέταρτο κύμα στα μέσα του Φθινοπώρου»

26 Μαΐου, 202111:42 ΜΜ
More videos

“Η ανησυχία είναι εύλογη δεδομένου ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σχετικά υψηλός. Δεδομένης της κατάστασης ότι έχουμε πολλές δραστηριότητες ανοιχτές και ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση στην κοινωνία, είναι αναμενόμενη η σχετικά αργή μείωση των κρουσμάτων” δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Αν δούμε τον αριθμό των νέων νοσηλειών και των διασωληνωμένων εκεί η μείωση είναι σημαντική, έρχεται γρήγορα και σε αντίθεση με τα κρούσματα, στα οποία είναι αυξημένος ο αριθμός λόγω των self test, η κατάσταση είναι αρκετά αισιόδοξη. Επίσης, η επίδραση των εμβολιασμών είναι σχετικά αργή, γιατί χρειάζεται τουλάχιστον ένα διάστημα τριών εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα των 20 ημερών θα λειτουργήσει καταλυτικά δεδομένου ότι όσο αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμών, αυτό θα επηρεάζει όλο και περισσότερο τη μείωση του φορτίου στην κοινότητα” περιέγραψε.

Σχετικά με ένα ενδεχόμενο τέταρτου κύματος απάντησε ότι “Θεωρώ πιθανό αυτό να συμβεί περίπου στα μέσα του Φθινοπώρου και θα πρέπει να το παρομοιάσω με μια ζυγαριά. Από τη μία είναι η μολυσματικότητα του ιού, ενώ στην άλλη μεριά είναι η προστασία που μας προσφέρει το εμβόλιο. Η ζυγαριά κλίνει ελαφρά προς την πλευρά της αυξημένης μολυσματικότητας την περίοδο του Φθινοπώρου και του Χειμώνα λόγω του ότι αυξάνεται λόγω των κλιματολογικών συνθηκών εκείνη την περίοδο και επηρεάζεται από τυχόν ύπαρξη μεταλλαγμένων στελεχών. Δεν αναμένουμε όμως η ζυγαριά να αποκλίνει σημαντικά από την ισορροπία, δεδομένου ότι θα έχουμε μεγάλο ποσοστό ανοσίας στην κοινότητα. Αν συμβεί ένα κύμα, που είναι πολύ πιθανόν, θα είναι ήπιο, ειδικά σε ότι αφορά τον αριθμό των νοσηλειών ή των θανάτων. Ακόμα κι αν έχουμε δηλαδή έναν αριθμό κρουσμάτων, αφενός η διασπορά θα είναι μεγάλη αλλά θα έχουμε πολύ μικρότερο και διαχειρίσιμο αριθμό νοσηλειών και θανάτων”.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News