Παρασκευής: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca σχετίζεται με σοβαρή παρενέργεια»

Μάρτιος 15, 2021 9:42 ΜΜ
More videos

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο κ. Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής, μετά τις διαστάσεις που λαμβάνει στην Ευρώπη η άρνηση ολοένα και περισσότερων χωρών να συνεχίσουν –μέχρι νεωτέρας– τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σχολιάζοντας σχετικά, ο κ. Παρασκευής, σημείωσε ότι Θα καθησύχαζε τους πάντες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Οι κινήσεις αυτών των χωρών είναι σε προληπτικό επίπεδο.

»Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις και το τονίζω αυτό, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο σχετίζεται με κάποια σοβαρή παρενέργεια γίνεται καθαρά για προληπτικούς λόγους.

»Θα επανεξεταστεί και από την ευρωπαϊκή επιτροπή φαρμάκων αλλά και εθνική επιτροπή εμβολιασμών στη χώρα μας».

«Αυτό που θα επαναλάβω είναι ότι τα περιστατικά αυτά είναι αληθή, αλλά δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι αυτό συνδέεται με το εμβόλιο και γίνεται αυτό που έγινε είναι καθαρά για προληπτικούς λόγους.

»Αν τυχόν υπάρχει κάποια συσχέτιση να ανακοπεί η διαδικασία των εμβολιασμών» πρόσθεσε.

Τι είπε για τις εικόνες συνωστισμού

Ερωτηθείς για τις νέες εικόνες συγχρωτισμού και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, σημείωσε:

«Αν αναφερόμαστε σε αυτό το σαββατοκύριακο, που συνέβησαν αρκετά περιστατικά συγχρωτισμού, τότε θα δούμε τα αποτελέσματα περίπου μετά από δέκα ημέρες, όχι την προσεχή εβδομάδα».

«Βέβαια θα είναι δύσκολο να το ξεχωρίσουμε αυτό, από άλλα γεγονότα τα οποία έχουν συμβεί τις ίδιες ημέρες, αλλά αυτό το χρονικό διάστημα που θα δούμε το αποτέλεσμα» πρόσθεσε.

«Αυτό είναι πιθανό να συμβεί παρ’ όλα αυτά το πλάνο είναι να γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων σε συνδυασμό με μέτρα, με άλλες ενέργειες που περιορίζουν τον κίνδυνο για τη διασπορά.

»Αυτό είναι το ζητούμενο.

»Βέβαια αυτό θα μπορέσει να γίνει αν έχουμε κορύφωση της καμπύλης.

»Αλλά γενικότερα το πλάνο είναι όπως αυτό που συζητήθηκε προηγουμένως όπως αυτό που προανέφερα», τόνισε.

«Είναι δύο οι παράμετροι είναι να συμβεί κορύφωση της καμπύλης, η κορύφωση της ελληνικής καμπύλης και από την άλλη να βρούμε τρόπους έτσι ώστε η άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα να γίνει με ασφαλή τρόπο.

»Να συνδυάσουμε το άνοιγμα έτσι ώστε να μη συμβεί να μην υπάρξει κίνδυνος για αύξηση του φορτίου στην κοινότητα» ξεκαθάρισε.

Ακολουθήστε μας στο facebook: